Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România condamnă „practicile abuzive” ce transpar din înregistrările de la DNA Oradea şi solicită investigarea activităţii din ultimii opt ani a acestei unităţi de parchet.

„UNJR şi AMR îşi exprimă consternarea şi condamnă ferm practicile abuzive ce transpar din conţinutul înregistrărilor recent apărute în spaţiul public din dialogul ce pare a fi o şedinţă de lucru a cinci procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea şi solicită instituţiilor abilitate să verifice, prin prisma acestor aspecte grave, activitatea din ultimii opt ani a acestei unităţi de parchet”, au precizat cele două asociaţii.

Potrivit sursei citate, din conţinutul discuţiilor transpare faptul că procurorii DNA Oradea, folosindu-se de autoritatea publică cu care au fost învestiţi, acţionând într-un mod planificat şi concertat, au deschis dosare penale judecătorilor din zonă cu scopul timorării acestora, pentru a obţine soluţii care să le fie favorabile.

„Astfel de acţiuni, dacă se dovedesc a fi reale, sunt de natură să deturneze brutal actul de justiţie, fiind inadmisibile într-un stat de drept. Ele trebuie, de aceea, investigate cu celeritate şi profesionalism, urmând ca, în cazul în care faptele infracţionale relatate sunt reale, cei vinovaţi să fie deferiţi justiţiei”, subliniază UNJR.

Asociaţia precizează că „scopul declarat al procurorilor de la DNA Oradea de a „linişti” judecătorii şi de a-i face să le fie frică” reprezintă „o încălcare samavolnică şi concretă a independenţei judecătorilor, de o gravitate fără precedent, cu efectul vădit al încălcării drepturilor omului şi dispreţuirii dreptului persoanelor la un proces echitabil şi la o judecată dreaptă”.

În acest context, UNJR şi AMR salută luarea de poziţie a Secţiei pentru judecători din cadrul CSM şi se alătură cererii adresate Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie pentru că acestea „să deruleze, cu maximă operativitate, cercetările care se impun, absolut necesare pentru protejarea efectivă a independenţei judecătorilor şi pentru garantarea respectării drepturilor cetăţenilor la o justiţie dreaptă”.

“Desi vorbim de ani de zile despre derapajele din justitie, desi au aparut numeroase informatii in spatiul public despre sute de dosare ce vizau judecatori si procurori, tinute deschise ani in sir, despre interceptarea judecatorilor in timpul in care acestia judecau dosare DNA, despre incalcarea secretului deliberarii si anchete facute cu incalcarea flagranta a dreptului la aparare, este totusi socant sa auzi procurori DNA vorbind in 2018 despre “linistirea” judecatorilor si faptul ca trimiterea in judecata a unor judecatori va «baga frica» si in ceilalti judecatori. Daca faptele din discutie se confirma, o astfel de presiune este cea mai grava forma de incalcare a independentei justitiei, venita din interior si prin folosirea abuziva si distorsionata a legii chiar de catre cei chemati sa o apere, fapt ce nu poate ramane nesanctionat“, a declarat judecator Dana Girbovan, presedinte UNJR.

“Independenta judecatorului nu este un concept de fatada pe care sa-l clamam de la tribuna, in numele legii, atunci cand da bine pentru noi, ca romani si ca europeni, ci reprezinta chintesenta unui sistem de justitie democratic. Adica adevarat. Desi se pare ca, in teorie, toti suntem de acord cu aceasta idee, aplicarea practica a principiului independentei judecatorului, consfintit de legea interna si internationala, tine, nu o data, de «interpretari» personale ce pervertesc fondul acestui principiu. Astfel cum AMR a subliniat in repetate randuri, lupta anticoruptie – obiectiv in sine foarte important prin scopul si finalitatea sa – nu poate fi dusa prin privilegii personale sau legale, prin ocolirea legii sau in dispretul ei. Afirmatia referitoare la «linistirea» exemplificativa a judecatorilor de la curtea de apel, ce reiese din inregistrare, are o gravitate fara precedent si, tocmai de aceea, trebuie verificata cu maxima responsabilitate si seriozitate, iar odata cu aceasta, activitatea celor ce au indraznit sa o spuna. Daca asemenea atitudini nu ni se par nocive inseamna ca nu mai are rost sa vorbim despre justitie in Romania“, a declarat judecator dr. Andreea Ciuca, presedinte AMR.

andreea ciuca

5 COMENTARII

  1. (dar…) Dosar pe Cameră Preliminară de 3 (trei) ani, duce la SUSPICIUNEA REZONABILĂ că în economia cauzei se aşteaptă împlinirea unor alte termene din alte cauze intersectate cu aceasta, şi care, este posibil să fi fost soluționate cu Suspendare (a executarii pedepsei dar cu Termen de încercare) ori s-au soluționat cu NUP sau Clasare. Cu atât mai mult, Trebuie verificat.

  2. SĂ SE CERCETEZE ŞI ACTIVITATEA TROGLODIŢILOR IONUŢ VASILE ŞI REMUS PINTEA DE LA D.N.A. CLUJ, ÎNCĂ DE PE VREMEA ARTISTEI NUŢI BOTEZAN!
    OARE DOAMNA JUDECĂTOARE NORA BOICIUC NU ARE NIMIC DE ZIS DESPRE ŞANTAJELE D.N.A. CLUJ din ultimii 8-9 ani?

  3. De ce n-au spus nimic până acum „bravii” judecători şi avocaţi „de succes” despre abuzurile „vitejilor” procurori ai neamului românesc?
    Păi în ultimii 10 ani, de frica S.R.I-ului, mai toţi au tot combinat şi s-au devorat între ei până au făcut de râs Justiţia Română!
    Ia să se mai termine odată cu atâtea facultăţi de Drept particulare din România şi să se facă cu adevărat carte aşa cum se făcea!
    Am umplut ţara cu magistraţi şi avocaţi semidocţi şi sfertodocţi care nu fac treburile în spiritul adevărului!

  4. Păcat că i-a îmbuibat statul cu aşa salarii de sparg cardurile.
    Iar pe lângă salarii mai toţi au maşini bengoase, case, vile, terenuri etc.
    Ia să facă bine ca procurorii şi judecătorii să-şi plătească oalele sparte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.