Judecătorul clujean Adina Lupea este verificată de Inspecția Judiciară pentru că și-a exprimat opiniile pe Facebook în legătură cu anumite aspecte din magistratură. Nu este primul și, probabil, nici ultimul judecător clujean verificat de inspectorii conduși de Lucian Netejoru pentru exprimarea opiniilor personale într-un spațiu public. Judecătorul clujean Cristi Danileț este unul dintre ”obișnuiții” Inspecției Judiciare pentru acest gen de ”delicte”. De altfel, chiar șeful acestei instituții, este un personaj controversat prin prisma faptului că face parte din masonerie.

Adina Lupea, unul dintre cei mai vocali judecători clujeni în spațiul public, este verificată de Inspecția Judiciară pentru simplul fapt că și-a exprimat o serie de opinii pe Facebook! Acest lucru se întâmplă după ce un alt judecător din Oradea, Adriana Stoicescu, a ajuns să fie verificată de Inspecția Judiciară pentru aceleași motive!

Astfel, pare că Inspecția Judiciară a început o adevărată ”vânătoare de vrăjitoare” !

“Aflu că Adriana Stoicescu este cercetată disciplinar pentru o postare legată de ministrul justiției. Păstrez tăcerea față de cercetarea mea disciplinară care durează de aproape 4 luni pentru o postare nu, nu politică. Legată însă de o măsură care mi s-a părut exagerată a CSM, aceea referitoare la suspendarea din funcție a unei colege. ÎCCJ mi-a dat azi dreptate și mie, și colegilor din opinia minoritară..

Cum s-ar zice, nimeni nu e dincolo de critici. Nici măcar membrii CSM, pe care noi i-am ales și cărora e firesc să le punem întrebări, chiar incomode. Fac apel la colegii din CSM care nu judecă și nu au judecat cauze penale cu impact media să facă un exercițiu de imagine și să vizualizeze cum s-ar simți ei în această situație. Dacă le-ar fi necesară o presiune în plus. Presiune care, să fim serioși, nu se limitează la persoana judecătorului ci se răsfrânge, implicit, chiar și asupra membrilor familiei. Pentru că am devenit o societate avidă de sânge de magistrat. Am devenit o arenă practic de lapidat, în special judecători.

Eu nu mă mai simt deloc protejată așa, dacă e vorba să fiu aruncată în groapa cu lei pentru o soluție legală, fie ea prost motivată”, arată Adina Lupea.

Magistrații verificați pentru că își dau cu părerea

De altfel, la nivel național Inspecția Judiciară a pornit un război fățiș împotriva magistraților care își exprimă opiniile personale sau profesionale.

Instituția s-a autosesizat şi face verificări după ce în presă au apărut mai multe discuţii pe care magistraţii – judecători sau procurori – le purtau pe grupuri de Facebook sau de WhatsApp cu privire la chestiuni care nu au împărţit în două numai opinia publică, ci şi pe specialiştii din sistemul judiciar: desfiinţarea SIIJ şi Legile Justiţiei.

Discuţiile respective erau purtate pe pagina de Facebook intitulată „Forumul Magistraţilor”, dar şi pe un grup privat de Whats App al unei asociaţii a procurorilor. Precizările sunt necesare, deoarece în funcţie de locul discuţiilor (public sau privat) se va stabili dacă magistraţii implicaţi au săvârşit sau nu abateri.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii se delimitează categoric de orice derapaj de natura celui care rezultă din discuţiile purtate de unii judecători şi procurori pe o reţea de socializare. Judecătorilor şi procurorilor le este recunoscut dreptul la liberă exprimare, însă în exercitarea acestuia magistraţii au obligaţia de a se comporta într-o manieră care să păstreze demnitatea funcţiei, imparţialitatea şi independenţa sistemului judiciar. De asemenea, în exprimarea opiniilor, judecătorii şi procurorii sunt ţinuţi de obligaţia de rezervă mai ales în situaţia în care se raportează la deciziile factorului politic. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii reaminteşte că respectarea standardelor de conduită constituie regula în magistratură, însă orice excepţie de la aceasta, va fi examinată prompt, cu consecinţele prevăzute de lege, pentru păstrarea prestigiului şi credibilităţii autorităţii judecătoreşti. În acest context, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită ferm Inspecţiei Judiciare să lămurească, potrivit competenţelor, în cel mai scurt timp această situaţie regretabilă”, se arată în comunicatul CSM.

Judecătorii clujeni verificați de Inspecția Judiciară

Printre judecătorii clujeni verificați de Inspecția Judiciară se numără Gabriel Năsui care, ulterior a renunțat la magistratură. El a fost cercetat pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii, nerespectarea normelor de procedură, cu rea credință sau în gravă neglijență, dacă fapta nu constituie infracțiune, nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul sau procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa.

Un alt judecători clujean verificat de inspectori este Cristi Danileț cercetat pentru că a comentat cazul Rarinca.

Delia Purice a fost vizată și ea de Inspecția Judiciară în legătură cu Dosarul Paszkany (omul de afaceri clujean Arpad Paszkany), însă s-a ajuns la concluzia cu nu poate vinovată de nicio acuzație.

Lucian Buta, judecător la secţia penală a Judecătoriei Cluj-Napoca, a fost verificat de Inspecția Judiciară pentru simplul motiv că a fost surprins fără mască la protestul AUR privind obligativitatea vaccinării împotriva  COVID-19.

Andrea Chiș a fost verificată și ea de Inspecția Judiciară pentru că a acuzat-o pe Dana Gîrbovan, în baza unei știri dintr-un ziar, în cadrul ședinței CSM în care s-a discutat retragerea demisiei din magistratură, că s-a întâlnit cu Florin Iordache, pentru a-și negocia o funcție în Guvern.

George Barbura- Turcu, judecător la Judecătoria Cluj-Napoca, a fost și el în vizorul inspectorilor judiciari pentru că se dădea procuror la ÎCCJ pentru a scăpa de amenzile date de polițiștii locali de la Primăria Cluj Napoca.

Postarea pentru care judecătorul Adina Lupea este verificată

Postarea pentru care judecătoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj este verificată de Inspecția Judiciară a devenit publică după ce judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila a fost suspendată.

“Nu intervin, sub nicio formă, în favoarea unui coleg judecător care a avut o anumită opinie într-o speță, cu puternic impact emoțional. Nu știu dosarul, nu mă pronunț, nici nu aș putea dar speța…. dacă luăm și desprindem din context acuzația… seamănă a execuție. E un precedent periculos. Ne va transmite secția de judecători că sunt infracțiuni în codul penal în care este neapărat necesar să menținem măsura arestării preventive. CSM a ajuns să decidă după sensibilități. Vă reamintesc că sensibilitatea nu este măsură în Codul de procedură penală…“, a scris pe Facebook judecătorul clujean.

Judecătoarea Coarnă a fost suspendată pentru că a eliberat un violator

Judecătoarea Cristina Coarnă, de la Judecătoria Brăila, a motivat în termeni controversați o decizie luată în ședința din 22 decembrie 2020, prin care a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul unui suspect de viol asupra unei minore sechestrate timp de 8 luni.

”În prezenta cauză, faptele inculpatului, deși reprobabile nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața, existența în vreun fel. Nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă”, motiva judecătorul eliberarea violatorului din arest preventiv.

Potrivit adevarul.ro, Gheorghe Dima, un bărbat de 32 de ani, din județul Bacău, ar fi ținut sechestrată o minoră de 13 ani timp de 8 luni și ar fi violat-o în mod repetat. Dima era concubinul surorii fetei.

Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat decizia de suspendare din funcție a judecătoarei care l-a eliberat pe violator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.