Judecătorul Stan Mustaţă, aflat la închisoare după ce a fost acuzat că a primit mită pentru a da soluţii favorabile în dosare pe care le judeca, a murit în noaptea de 8 august, potrivit Antena 3.

Stan Mustaţă a murit în urma unui infarct miocardic, în timp ce se încerca o dializă. Judecătorul avea tumori cancerigene în zona abdominală, după cum a anunţat avocata lui în direct la Antena 3, care acuză că a fost transferat în timpul nopţii de la Penitenciarul Rahova la Penitenciarul Giurgiu deşi acuza stări acute de rău.

„Sistemul a reuşit pedeapsa supremă pentru judecătorul care nu a vrut să îl condamne pe Dan Voiculescu fără probe!“, a declarat Lorette Luca, avocata fostului judecător.

În mai 2016, Stan Mustaţă, fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. În motivarea Curţii Supreme se arată că magistratul a luat mită de la inculpaţi sau de la condamnaţi pentru a pronunţa soluţii favorabile. De asemenea, se preciza că a încercat să scape de dosarul care îl avea protagonist pe Dan Voiculescu, şi anume „Privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare“ sau dosarul „ICA“. Motivul: „se înscrie pe aceeaşi linie a măsurilor de precauţie în scopul protejării intereselor grupului infracţional organizat din care aceştia făceau parte, devenind astfel clar că membrii grupului aveau reprezentarea că vor fi vulnerabili în situaţia în care inculpatul Mustaţă Stan intra în atenţia publică, prin judecarea unui dosar penal ce prezenta un interes public foarte mare.“

Mustaţă a susţinut că dosarul său a fost fabricat pornind de la bănuiala că el ar fi încercat să tergiverseze dosarul ICA. „A spus-o şi procurorul şef al DNA. Din comportamentul meu nu rezultă aşa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor – n.r.) a zis că aş tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici împotriva lui“, declara Mustaţă.

Practic, Mustaţă a fost arestat de judecători la sfârşitul lunii aprilie 2014, exact înainte să se pronunţe în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Un alt complet de judecată, format din Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, a decis în august 2014 condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here