
Dosarul privind furtul calificat de la JYSK România se prelungește, după ce inculpatele nu s-au prezentat la mai multe termene. Instanța a dispus noi mandate de aducere și verificări internaționale pentru localizarea acestora.
Furt cu repetiție și inculpate dispărute
Judecătoria Cluj-Napoca a amânat, din nou, judecarea dosarului 1270/211/2024, în care Rostaș Brașovana și Tudor Fraga sunt acuzate de furt calificat, după ce acestea nu s-au prezentat la mai multe termene de judecată. Incidentul vizează un furt comis asupra retailerului JYSK România, iar prejudiciul exact nu a fost încă stabilit, deși o parte din bunuri au fost recuperate.
Instanța a constatat că cele două inculpate nu au putut fi contactate la adresele cunoscute, iar în cazul uneia dintre ele, există indicii că s-ar afla de luni bune în afara țării. Cu toate acestea, răspunsurile obținute de la ANP, IGPR și INTERPOL arată că inculpatele nu figurează ca fiind reținute sau arestate.

Justiția clujeană, în impas
În acest context, judecătorii au dispus emiterea unor noi mandate de aducere și interogarea bazelor de date ale polițiilor europene pentru a stabili dacă inculpatele au fost reținute în afara României. Totodată, partea vătămată – JYSK România – este somată să precizeze cuantumul exact al prejudiciului, pentru a se putea stabili despăgubirile civile.
Deși reprezentanta Ministerului Public a solicitat citarea martorilor din rechizitoriu, instanța a respins cererea, considerând că nu există o urgență și că se va decide asupra procedurii simplificate sau de drept comun doar după ce inculpatele își vor stabili poziția procesuală.
Următorul termen, încă o necunoscută
Dosarul se află pe rol din ianuarie 2024 și a suferit deja multiple amânări, fie din lipsa inculpatelor, fie din cauza preschimbării termenelor. Următoarea ședință este programată pentru 21 mai 2025, însă rămâne de văzut dacă inculpatele vor fi, în sfârșit, prezente sau dacă justiția va mai bifa încă o amânare.
Citește și: Vasile Pop, implicat în cele mai controversate proiecte imobiliare
Cred că ar fi o idee bună să punem „justiția clujeană” și prin extensie întreaga justiție română între ghilimelele de rigoare, deoarece este posibil și chiar probabil ca „justiția” noastră să fi devenit un mecanism narcisist care se exercită asupra justițiabililor și în favoarea intereselor „magistraților”, struto-camila sau tandemul judecător -procuror. Sigur că aceste două fețe ale jalnicei medalii, atrage și alte „valori”, experți cadastrali și politicieni, pentru care se trage focul la oala lor, și folosind valorile umane, etica și legislația ca arme împotriva omului.