Esecul licitatiei organizate de Sorina Siserman, presedintele Tribunalului Cluj, pentru un nou palat de justitie la Gherla aduce grave probleme comunitatii. Oamenii care merg la tribunal se pot intâlni pe holuri cu detinutii incatusati, iar masina care ii transporta este parcata in fata institutiei. Legislatia europeana este incalcata, iar trenarea lucrarilor la cladire aduce un disconfort nu doar judecatorilor si oamenilor care isi desfasoara activitatea in Tribunal, ci si locuitorilor din zona. Valoarea proiectului constructiei de catre Creativ Group a noului sediu este de 6,3 milioane de lei.

3,6 milioane de lei erau asteptarile bugetate pentru acest an al proiectului intitulat “lucrari de executie reparatii capital si extindere sediu Judecatoria Gherla.”  Licitatia a fost organizata initial in luna februarie a anului trecut, dar atribuirea s-a facut abia in luna septembrie a anului precedent. Datorita faptului ca lucrarile au inceput si treneaza inca de câteva luni si vor continua pâna cel putin la sfârsitul anului, infractorii nu mai au un loc unde sa fie tinuti inainte de judecata. Daca vechea cladire a fost dezafectata mai repede crezând ca vor fi fonduri, oamenii simpli care merg la judecatorie sunt pusi in pericol. Persoana care a organizat licitatia este nimeni alta decât Sorina Siserman, presedintele Tribunalului Cluj, care ar putea fi considerata principala vinovata pentru ca nu a reusit sa aduca aceste fonduri. De la inceputul anului se stia ca lucrarile nu vor fi finantate conform planului initial, iar oficialii Tribunalului Cluj nu au facut nimic pentru ca lucrarile sa continue dupa cum era stabilit.

Din momentul in care reporterii saptamânalului Gazeta de Cluj au intrat in cladirea Judecatoriei Gherla au fost intâmpinati de oamenii de securitate care nu au permis accesul unui simplu cetațean sa observe stadiul lucrarilor. Doar cu delegare de la presedintele institutiei s-a putut fotografia cladirea, iar oamenii care se ocupa cu paza au recunoscut chiar ei: “aici mai este nevoie de multi bani. Nu se vor termina lucrarile anul viitor”, arata unul din paznicii de la intrare.

Caiet de sarcini, efectuat de firma de apartament

Caietul de sarcini pentru aceasta lucrare a fost efectuata de catre o firma de apartament, respectiv Pro Atrium, care are adresa in Piata Cipariu nr 9, etajul 3, apartamentul trei. In perioada in care cei de la Pro Atrium au realizat acest caiet de sarcini, ei aveau 11 angajati, in 2009, si 14 angajati in 2010. Intre timp societatea s-a mutat dintr-un apartament in altul pe strada FÂNTÂNELE, nr.63, ap.328. Din iulie 2010 si pâna in septembrie 2011 a trecut mai bine de un an de la finalizarea caietului de sarcini si pâna la semnarea contractului de executie a lucrarilor. Firma Pro Atrium a mai avut un actionar, respectiv Irina Popa Carmen, arhitect din Braila. Printre lucrarile din portofoliul societatii se numara parkingul din zona Universitatii din Bucuresti, dar si Palatul de Justitie din Mehedinti. Un alt proiect cunoscut al celor de la Pro Atrium este al Salinei Turda.

Pregatiti pentru suplimentarea lucrarilor

Chiar in caietul de sarcini intocmit de firma de apartament se stipuleaza ca acest contract poate fi mai mare decât valoarea initiala. “Pe parcursul executiei lucrarilor pot sa apara lucrari suplimentare fata de cele prevazute sau situatii in care unele dintre lucrarile prevazute nu trebuiesc executate in totalitate, motiv pentru care se supune o supraveghere atenta din partea beneficiarului”, se arata in caietul de sarcini intocmit de societatea Pro Atrium.

A opta parte din fonduri

Fondurile asigurate de fapt acestui proiect s-au ridicat la valoarea sumei de 800.000 de lei. Lucrarile facute de cei de la Creativ Group s-au ridicat la valoarea de 1 milion de lei. Presedintele Tribunalului, Ioan Georgiu, a explicat pentru Gazeta de Cluj ca cei de la Creativ Group nu au avut pretentii in privinta penalitatilor si ca nu vor sista lucrarile. Suntem curiosi daca cei de la Creativ Group nu vor sa faca mai multe lucrari in valoare de 200.000 de lei fara sa fie platiti.

Datoria de 200.000 de lei, neglijata de Maris

“De ce nu va adresati beneficiarului si va adresati mie? Daca aveam eu ceva sa va comunic va comunicam”, a declarat Calin Gavril Maris, actionarul majoritar al societatii Creativ Group. Oamenii care isi câstiga existenta din banii publici, ai contribuabililor sunt atât de aroganti incât primesc in continuare bonusuri de lux pe contracte publice. Sau poate relatia cu familia Siserman si cu alte persoane care ii ofera nu numai protectie ci si contracte dedicate pe bani publici il apasa cu un sentiment de vinovatie nemarginit. Mentionam ca Gazeta de Cluj a discutat in primul rând cu beneficiarul si apoi a incercat sa ia un punct de vedere al societatii careia statul roman ii datoreaza 200.000 de lei. Cei de la Creativ Group nu au dorit sa comenteze acest fapt si când au fost sunati din nou sa fie intrebati despre relatia lor cu familia Siserman au spus ca nu vor sa mai fie deranjati. Oare au fost deja sunati de catre Viorel Siserman in stilul lui caracteristic si le-a interzis comunicarea cu presa? Oare aceasta familie este atât de important incât unii oameni de afaceri uita de o datorie de 200.000 de lei?

Ilegalitatea comisa de Siserman

Desi oficialii din Gherla nu pot sustine acest proiect, primarul municipiului Gherla, Sabo Marius Calin, a explicat ca nu poate asigura finantarea acestui obiectiv.  Culmea ca nevasta primarului proaspat ales este insusi procurorul sef al Parchetului de pe lânga Tribunalul Gherla. Si in momentul de fata Tribunalul si Parchetul impart aceeasi intrare pe drumul principal care traverseaza Gherla. Având in vedere ca intrarea este la drumul national si ca infractorii intra pe aceeasi intrare ca si oamenii care au procese, pericolul este foarte mare pentru acestia. Chiar seful Tribunalului a explicat ca infractorii pot primi diverse obiecte de la diverse persoane sau pot evada mult mai usor daca intra printre oameni.

Fondurile vin de la Ministerului Justitiei și, conform seful tribunalului, lucrarile la Judecatoria Gherla trebuiau finalizate partial in acest an. Chiar presedintele institutiei, Ioan Georgiu, a marturisit pentru Gazeta de Cluj ca a scris doua scrisori la Ministerul Justitiei in care arata ca detinutii erau transportati in cadrul judecatoriei in afara normelor europene. Raspunsul celor de la Ministerul Justitiei este unul tipic românesc: anul acesta nu sunt bani, poate anul viitor sau in viitor vor fi alocari de fonduri. Desi proiectul a fost conceput a fi finalizat in doi ani de zile, acest lucru nu mai este posibil in niciun caz.
Legislatia europeana arata ca detinutii trebuie transportati in conditii cât mai bune. Mai precis, conform Agentiei Nationale a Penitenciarelor, citând din legislatia europeana, “când detinutii sunt mutati la sau de la o institutie, ei vor fi expusi public cât mai putin posibil si vor fi luate masuri de siguranta adecvate pentru a asigura protejarea lor de insulte, curiozitate si orice forma de publicitate”, se arata in documentul mentionat.

Totul despre Creativ Group

Firma Creativ Group este detinuta de bistriteanul Calin Gavril Maris, actionar majoritar, si Marilena Maris, Viorel Somesan si Susana Parauan. Societate a avut anul trecut o cifra de afaceri de 8,2 milioane de lei, profit de 297.408 lei si datorii de 1,1 milioane de lei, având declarati 81 de angajati. Somesan Viorel, unul dintre asociatii firmei, mai detine impreuna cu Maria Aurelia Somesan, societatea Soviand, care a avut o cifra de afaceri de 407.182 lei anul trecut. Super Construct este o firma a Marilenei Maris, societate care a avut anul trecut afaceri de 234.000 de lei. Multitrust este o alta societate detinuta de catre Calin Gavril Maris, care a avut anul trecut afaceri de 111.019 lei. Creativ SRL este o alta firma din cadrul aceluiasi “trust”, fiind detinuta de cei doi Maris. Societate a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1,5 milioane de lei, profit de 18.142 lei si datorii de 488.000 de lei. Multitrust Imobiliare este o alta societate detinuta de cei doi, care a avut anul trecut afaceri de doar 47.338 lei. Societatile Creativ Group câstiga licitatii pe banda rulanta in judetul Bistrita-Nasaud si nu numai. Acestia au o relatie buna cu municipalitatea bistriteana, câstigând numeroase licitatii: “executarea de lucrari reparatii generale si de renovare fatade la 3 imobile situate in centrul istoric al municipiului Bistrita”, lucrare de 100.000 de lei adjudecata luna trecuta,  restaurarea si consolidarea cladirii monument istoric Casa cu Lei, lucrare de 2,2 milioane, adjudecata anul trecut, reabilitarea Colegiul Andrei Muresanu din Bistrita pentru 4.865.524 lei, fara TVA si nu numai.

Suntem curiosi daca trebuie sa se elibereze vreun detinut sau sa se intâmple lucruri grave in cadrul Judecatoriei Gherla pentru ca tunul de 6,3 milioane de lei al presedintele Tribunalului Cluj Sorina Siserman cu o firma din aceeasi zona de provenienta precum cea a sotului ei, Creativ Group, sa inceteze.


Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.