ONICA IOAN ALIN, polițist în Simleul Silvaniei, a cerut strămutarea dosarului în care este judecat după ce și-a bătut cu bestialitate un coleg.

”În baza art 74 cpp respinge ca nefondată cererea de strămutare a judecării dosarului 163/84 /2018 aflat pe rolul Tribunalului Sălaj, cerere formulată de către inculpatul petent OIA. Obligă petentul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 500 lei Definitivă Pronunţată în şedinţa publică de azi, 4 iunie 2018”, arată soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj.

Mircea Gaidoş, un agent de la Poliţia Orăşenească Şimleu Silvaniei a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost snopit în bătaie de colegul său, Ioan Onica. Agresiunea a avut loc marţi, 16 ianuarie, după petrecere prilejuită de bilanţul anual, când poliţiştii din zona Şimleului au petrecut la Cabana Brădet din oraş.

Tribunalul Sălaj a dat publicităţii motivarea arestării preventive a agentului de poliţie Ioan Alin Onica, al cărui nume apare atât într-un dosar de tentativă la omor, cât şi în unul de trafic de droguri.

Despre victimă, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Aurel Ştirb, susţine că a fost cercetat disciplinar de mai multe ori, pentru probleme de comportament.
Potrivit motivării arestului preventiv, în 16 ianuarie 2018, inculpatul, aflat în stare de ebrietate, la plecarea de la Cabana Brădet din Şimleu – unde poliţiştii au petrecut după bilanţul anual al instituţiei – pe fondul unui conflict spontan pe care l-a avut cu colegul său de serviciu Mircea Gaidoş, i-a aplicat acestuia multiple lovituri cu pumnii şi picioarele în diverse zone ale corpului, provocându-i leziuni grave. „Agresiunea a avut loc într-o zonă izolată pe un teren proprietatea martorilor, care auzind strigătele de disperare, însă tocmai datorită acestor strigăte aceştia au preferat să stea în casă şi să nu intervină între cei doi, au anunţat organele de poliţie şi abia atunci inculpatul a încetat să exercite acte de violenţă asupra persoanei vătămate. Din depoziţiile martorilor, reiese faptul că inculpatul îi aplica victimei lovituri cu piciorul de sus în jos, iar persoana vătămată nu riposta deloc, ci doar se văita”, se arată în document.

Când echipajul de poliţie solicitat să intervină a ajuns la faţa locului, Onica continua să îi împartă pumni şi picioare victimei sale. „De o oră îl bate”, ar fi spus persoana care a sunat la 112. A fost necesară intervenţia organelor de poliţie pentru ca inculpatul să înceteze actele de agresiune. Doar întâmplarea a făcut ca cei doi martori agenţi de poliţie la rândul lor să ajungă la timp şi să intervină în aplanarea conflictului, astfel încât s-a evitat producerea unei tragedii”, a precizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sălaj. Conform sursei citate, constatările preliminare ale medicilor legişti au stabilit că persoana vătămată a suferit multiple leziuni aplicate cu un corp dur la nivelul regiunii cefalice şi toraco-abdominale. La examinarea computerizată şi la examenul chirurgical s-au evidenţiat tumefacţii la nivelul capului, fracturi ale oaselor nazale, maxilarului şi mandibulei, multiple fracturi costale cu deplasare, fracturi arcuri costale cu deplasare şi încălecare,  hemitorace drept, dar şi fracturi la nivelul hemitoracelui stâng, şi pneumotorax. Toate aceste leziuni traumatice, susţin legiştii, au pus în primejdie viaţa victimei. „În raport cu numărul şi intensitatea loviturilor, lovituri repetate puternice care au cauzat fracturi multiple cu deplasare la nivelul toracelui şi la nivelul capului, aplicate cu pumni şi picioare şi cu zonele lezate respectiv zona capului şi zona toracelui, leziunile fiind de natură a pune în primejdie viaţa victimei reiese intenţia inculpatului de a suprima viaţa victimei, toate acestea duc la concluzia că încadrarea juridică corectă este cea de tentativă de omor”, a precizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sălaj.

În faţa instanţei, poliţistul agresor şi-a recunoscut fapta şi că o va ajuta pe victimă atât fizic, cât şi moral. De asemenea, a declarat că nu îşi aminteşte motivele pentru care a devenit agresiv, însă judecătorul a apreciat „parţial nesincere” aceste afirmaţii „în contextul în care acesta nu a avut probleme în a reda detalii despre momentul anterior părăsirii localului unde s-a desfăşurat petrecerea la care participase împreună cu persoana vătămată, dar nici în ce priveşte numele şi implicit recunoaşterea martorilor sosiţi la faţa locului şi care au pus capăt agresiunii”. Mai mult decât atât, el a susţinut că un martor i-ar fi atras atenţia că persoana pe care o loveşte este colegul său, afirmaţie contrazisă de declaraţiile celor care au asistat la agresiune. „Astfel, martorul BD a precizat că el l-a întrebat pe inculpat cine este victima pe care inculpatul o agresa şi o înjura, iar el personal a recunoscut victima doar la spitalul din Şimleul Silvaniei, identificându-l ca fiind colegul său, neputând să îşi de seama până atunci de identitatea persoanei vătămate. Aceleaşi susţineri le-a făcut şi martorul PRC”, menţionează judecătorul de la Tribunalul Sălaj.

1 COMENTARIU

  1. o sa-si ia cuvenita pedeapsa, no problem, fiindca un politist la puscarie are parte mereu de tratament special din partea „colegilor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.