Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, a pierdut definitiv procesul în care îi cerea daune morale în valoare de 400.000 lei deputatului Emanuel Ungureanu. Fostul ministru liberal, care a deținut portofoliul Sănătății pentru aproape jumătate de an, a fost acuzat în mai multe rânduri de Ungureanu de sifonare de fonduri publice, organizarea de licitații trucate, etc. În replică, Costache a deschis un proces. Inițial, a pierdut la Tribunalul Cluj pe motive de procedură, iar instanța superioară a refuzat să dispună rejudecarea procesului.

Două instanțe clujene: tribunalul și curtea de apel au dispus nu îi dea câștig de cauză fostului ministru al Sănătăți, Victor Costache, în procesul deschis împotriva deputatului Emanuel Ungureanu.

La Tribunalul Cluj, Costache a pierdut pe motiv că reprezentantul lui nu avea o împuternicire, iar judecătorul POP Şoimiţa-Bianca nu l-a crezut pe cuvânt când acesta le-a spus că îl reprezintă pe fostul ministru al Sănătății.

”(…) instanţa reţine că cererii de chemare în judecată i s-a alăturat o împuternicire avocaţială care nu conţinea elementele esenţiale privind identificarea contractului de asistenţă juridică conform celor stipulate prin Anexa II la Hotărârea nr. Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011, sens în care, la data de 27.04.2021, la dosar a fost depusă o altă împuternicire avocaţială, cu nr. 9519/2021.

Întrucât, această din urmă dovadă a contractului de asistenţă juridică a fost depusă în copie, (…) s-a pus în vedere reclamantului (…) obligaţia de a depune în original împuternicirea avocaţială, sub sancţiunea prevăzută de art. 82 C.pr.civ.

Astfel, în temeiul art. 82 alin. 1 C.pr.civ. „Când instanţa constată lipsa dovezii calităţii de reprezentant a celui care a acţionat în numele părţii, va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor. Dacă acestea nu se acoperă, cererea va fi anulată.”

Faţă de cele mai sus expuse, având în vedere că, deşi legal citat reclamantul, nu s-a conformat până la termenul de judecată din data de 22.06.2021, obligaţiei de a face dovada calităţii de reprezentant a persoanei mandate a-l reprezenta în faţa instanţei de judecată, prin depunerea în original a împuternicirii avocaţiale, în temeiul dispoziţiilor legale deja indicate, instanţa va admite excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant, invocată de pârât, şi în consecinţă, va anula cererea de chemare în judecată”, se arată în motivarea instanței.

Victor Costache a contestat decizia și a continuat procesul la Curtea de Apel Cluj unde a cerut rejudecarea procesului.

El a încercat să demonstreze că judecătorii nu și-au făcut treaba.

”În cauză s-a făcut o greşită aplicare a dispoziţiilor art. 151 C. pr. civ. întrucât textul de lege vorbeşte doar despre depunerea împuternicirii conform Legii nr. 51, mai concret, conform celor stipulate prin Anexa 2 la Hotărârea nr. 64/2011 a UNBR. În situaţia în care instanţa avea dubii cu privire la calitatea celor menţionate în cuprinsul împuternicirii avocaţiale urma să citeze partea personal pentru a arăta dacă a acordat avocatului exerciţiul dreptului de chemare în judecată, iar dacă se ridică vreo problemă legată de limitele mandatului acordat avocatului, urma să acorde un termen pentru a se depune la dosar contractul de asistenţă juridică. Numai în lipsa unei împuterniciri avocaţiale excepţia ar trebui admisă. Împuternicirea depusă este tipărită pe un formular tipizat, conţine sigla UNBR, conţine datele de identificare ale contractului de asistenţă încheiat – în conformitate cu anexa II din Statutul profesiei de avocat. Împuternicirea avocaţială trebuie să aibă număr şi să rezulte din cuprinsul său numărul şi data contractului de asistenţă juridică în temeiul căruia a fost emisă şi numai în prezenţa unor asemenea menţiuni nici nu este necesară semnătura celui reprezentat”, se arată în contestația fostului ministru.

Și-au înghițit acuzațiile de corupție

În dosar, judecătorii POP Carmen și POP Anca-Adriana au fost de părere că ”sunt neîntemeiate susţinerile reclamantului apelant referitoare la posibilitatea citării reclamantului pentru clarificarea limitelor mandatului de reprezentare sau pentru acordarea unui alt termen pentru depunerea contractului de asistenţă juridică întrucât Codul de procedură civilă nu prevede acordarea mai multor termene în acest scop, sau obligaţia ca, după constatarea neacoperirii lipsurilor în termenul acordat să fie chemată partea personal pentru a arăta dacă a acordat avocatului exerciţiul dreptului de chemare în judecată. Tot astfel este şi critica reclamantului apelant privitoare la faptul că  prima instanţă a făcut o interpretare greşită a dispoziţiilor art. 151 C.pr.civ. în condiţiile în care acesta nu a înţeles să atace şi încheierea de şedinţă prin care s-a reţinut incidenţa art. 82 alin.1 C.pr.civ. faţă de depunerea unei copii după împuternicirea avocaţială şi necesitatea ataşării împuternicirii avocaţiale în original, concluzie care a intrat în puterea lucrului judecat prin neapelare”, se arată în decizia prin care fostul ministru al Sănătății a pierdut a două rundă din acest proces.

Dacă ar fi ținut morțiș să își apere onoarea pătată de acuzațiile de corupție, Costache ar fi mers mai departe, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Emanuel Ungureanu a acuzat-o de corupție și pe Georgeta Bumbac, unul dintre cei mai longevivi directori din cadrul Ministerului Sănătății și mâna dreaptă a fostului ministru Costache.

Ea a fost nemulțumită de faptul că Ungureanu a dezvăluit cumulul de funcții realizat de Georgeta Bumbac: secretar general al Ministerului Sănătății, membră în consiliile de administrație a 3 companii de stat (CNAIR, Aeroporturi București și Administrația Canalelor Navigabile) și asistent manager în proiectul european prin care se construiesc spitalele regionale din Craiova, Iași și Cluj.

Un adevărat tur de forță realizat de Bumbac!

Ca o întâmplare, nașul copilului ei este baronul PSD de Constanța, Felix Stroe, șeful PSD Constanța și parlamentar.

Ceea ce a făcut-o pe Bumbac să se inflameze și să deschidă un proces împotriva lui Ungureanu a fost că el a acuzat-o de ”crimă cu premeditare”.

”Principala responsabilă de această crimă cu premeditare este Georgeta Bumbac, mâna dreaptă a fostului ministru Victor Costache. Această pesedistă ţinută la piept şi de Guvernul PNL până acum câteva zile, a blocat finanţarea spitalelor în plină urgie naţională fără ca nici măcar un singur manager de spital să se revolte. Abia aseară, în 31 martie, în jurnalul Digi24 de la ora 23, obosită şi disperată, Beatrice Mahler, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucureşti a recunoscut că nu au venit banii de la Ministerul Sănătăţii pentru a putea achiziţiona echipamente de protecţie”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Potrivit deputatului, Bumbac a fost ordonator de credite ca Secretar General al Ministerului Sănătăţii şi „a comis o faptă penală de o gravitate extremă, a blocat câteva zeci de milioane de euro care ar fi putut salva vieţi”, a completat clujeanul.

În plângerea din instanță ea cere ca Ungureanu să-i plătească 300.000 lei, despăgubiri morale.

Însă, Bumbac nu a plătit taxa de timbru, în valoare de 180 lei, astfel că judecătorul i-a respins cererea.

”Întrucât reclamanta nu a adus la îndeplinire obligaţiile stabilite prin rezoluţie de către instanţă, la data de 3.12.2020, în temeiul art.200 NCPC, instanţa va dispune anularea cererii de chemare în judecată având ca obiect acţiune în răspundere civilă delictuală”, arată rezoluția instanței.

Spre deosebire de Costache, care a contestat verdictul de respingere a plângerii, Bumbac s-a resemnat.

Afaceri de ministru

Victor Costache a fost ministru al Sănătății din PNL în perioada 4 noiembrie 2019 – 26 martie 2020, când și-a dat demisia din funcție exact când România se pregătea să intre în criza generată de pandemia Covid-19. Este un chirurg cardiolog din Iași.

Pe fondul apartenenței la ”bisericuțele” în care s-au ascuns afacerile din domeniul Sănătății din zona Moldovei, Ungureanu a criticat faptul că Costache nu vrea să verifice afacerile din zona respectivă.

”Din luna decembrie a anului 2019, am sesizat Corpul de Control al Ministerului Sănătății condus de liberalul, Victor Costache, cu privire la un lung șir de ilegalități comise la  Antibiotice SA Iași în ultimii 20 de ani!

Nu a fost trimis până astăzi  la Antibiotice SA Iași Corpul de Control al Ministerului Sănătății, nu am primit niciun răspuns la niciuna dintre întrebări, timp de 6 luni!

Urmăriți cu atenție întrebările din interpelare  și lanțul mafiot prin care se fură milioane de euro din bani publici, an de an, de 20 de ani!”, arată o parte din sesizările făcute de Ungureanu.

Fostul ministru al Sănătății a considerat că Ungureanu l-a ”interpelat” în mod defăimător și l-a dat în judecată.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.