La mijlocul lunii trecute, Tribunalul Sălaj a dispus radierea firmei Băi Boghiș SA, în care Elena Udrea, avea 50%, iar Veronica și Nadine Stanca (mamă și fiică, n.red.) dețineau 10 și, respectiv, 40% din părțile sociale. În jurul acestei afaceri gravitează milioane de lei care au fost folosiți pentru a plăti cauțiunea dintr-un dosar penal în care a fost judecată ”blonda” de la Penitenciarul Târgșor. Veronica și Nadine Stanca au încercat să încheie încheie o serie de contracte frauduloase, dar ele au fost reclamate în cadrul procesului. Veronica Stanca este fosta soție a unui șef din SRI, Viorel Stanca. Când erau căsătoriți, cei doi au fost parteneri de afaceri cu Karina, soția ministrului de Interne, Lucian Bode.
La mijlocul lunii trecut, Tribunalul Sălaj a dispus dizolvarea și blocarea conturilor firmei Băi Boghiș, societatea care administra complexul balnear care are aceeași denumire.
„Dispune dizolvarea debitorului persoană juridică. Dispune ridicarea dreptului de administrare al debitorului. Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitorul are deschise conturi să nu dispună de sume fără un ordin al lichidatorului judiciar. Lichidatorul judiciar va comunica de urgenţă băncilor instituirea acestei interdicţii. Termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare a tabelului suplimentar al acestora nu va depăşi 30 de zile de la expirarea termenului prevăzut anterior pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor – 01.07.2022; termenul de întocmire a tabelului definitiv consolidat nu va depăşi 30 de zile de la expirarea termenului de publicare a tabelului suplimentar – 04.08.2022”, arată soluția pe scurt a instanței. Nu este vorba despre o hotărâre definitivă, ci una intermediară din dosarul de faliment deschis în 2019 la cererea lui Veronica și Nadine Stanca.
În paralel cu dosarul de faliment, Elena Udrea a deschis un proces împotriva celor două partenere din afacere pe care le acuză că au tras un tun de aproximativ de un milion de euro prin emiterea unor facturi supraevaluate și nestornate către trei societăți administrate de Veronica Stanca. Cu alte cuvinte, procurorii le acuză pe Nadine și Veronica stanca că au declarat o serie de tranzacții financiare care, în realitate, nu au fost făcute.
„Prin rechizitoriul întocmit în 31 decembrie 2020, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpatei SVE pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.(…) Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că în perioada 2011-2013, în calitate de reprezentant legal al unui număr de 4 societăți, a emis 41 de facturi de avans nestornate ce nu reprezentau operațiuni reale către trei societăți beneficiare administrate tot de inculpata SVE, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor aferente bugetului de stat și cu consecința cauzării unui prejudiciu în cuantum de 4.163.667 lei, care nu a fost recuperat. După emiterea facturilor fiscale fictive, inculpata SVE a solicitat intrarea în insolvență a celor 4 societăți. În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpatei până la concurența sumei de 4.163.667 lei”, arată procurorii în referatele întocmite.
Indiferent ce mână folosește, Udrea dă de SRI cum bate palma pentru un business
Principalul acționar al Băilor Boghiș a fost Veronica-Elena (Lia) Stanca este fosta soție a generalului de Securitate și, ulterior, SRI, Viorel-Nicolae Stanca. În 2007, acesta a fost avansat din gradul de colonel în rezervă la gradul de general de brigadă în rezervă, la propunerea SRI, de către fostul președinte Traian Băsescu. Viorel Stanca a condus organizația PDL Sălaj până în anul 2008.
Soția actualului ministru de Interne, Lucian Bode, Karina Bode, a deținut 32% din firma SC Electroprim SRL, înființată în 2001 și radiată după ce a dat faliment, în 2011. Partenerii acesteia au fost Nicolae-Viorel Stanca și soția sa de la acea vreme, Veronica-Elena Stanca.
Elena Udrea are 50% din afacerea Băi Boghiș din 2013
Societatea și-a anunțat intrarea în insolvență în data de 28 februarie 2019, în timp ce Elena Udrea se afla fugită în Costa Rica. Așa cum se precizează în Raportul de activitate întocmit de administratorul judiciar. La data de 17 octombrie a fost actualizat tabelul preliminar al creanțelor, în care au fost admise o creanță certă de 364.399 de lei (reprezentând 4,16% din total masă credală) a Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca – Agenția Județeană a Finanțelor Publice Sălaj, o creanță garantată de 5.793.403,55 lei (reprezentând 66,16% din total masă credală) a SC Construcții Erbașu SA, precum și o creanță a fiicei Veronicăi Elena Stanca, Nadine Magda Stanca, în valoare de 13.333.984,55 lei, însă aceasta nu are drept de vot în comitetul creditorilor.
Stațiunea Băi Boghiș a beneficiat de sprijin guvernamental, pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, localitatea primind fonduri de dezvoltare, direcţionate cu prioritate. În 2013, s-a înţeles imediat şi care au fost resorturile direcţionării acestor fonduri, deoarece o jumătate din capitalul social al SC Băi Boghiş SRL a fost achiziţionat de Elena Udrea în persoană.
În 2015, SC Băi Boghiș a girat plata cauţiunii în valoare de cinci milioane lei stabilite pentru ca Elena Udrea să rămână în libertate în dosarul în care a fost judecat omul de afaceri din domeniul energiei Bogdan Buzăianu.
Elena Stanca a declarat că cererea de intrare în insolvență vine ca urmare a sechestrelor puse de procurori în dosarele în care Udrea a fost condamnată.
”Într-adevăr, avem active foarte importante, dar din cauza sechestrelor puse de procurori pe bunurile companiei avem probleme financiare. Din cauza acestor sechestre nicio bancă nu vrea să deschidă nici măcar un cont pentru acordarea de împrumuturi pentru societate. Avem obiective în care dorim să investim, dar nu putem face lucrul acesta din cauza sechestrelor instituite”, a declarat Elena Stanca pentru Gazeta de Cluj.
Contractele anulate de magistrații clujeni
Curtea de Apel Cluj a dispus anularea unui contract de împrumut din 4 ianuarie 2014 între Nadine Stanca și SC Băi Boghiș SRL, în ceea ce privește clauzele referitoare la termenul de rambursare și penalitățile de întârziere (contractul prin care s-a schimbat termenul de rambursare a împrumutului de 5 milioane lei din 30 septembrie 2018 în 4 ianuarie 2018 și prin care s-a impus majorarea penalităților de la 0,06% pe zi la 0,5% pe zi), anularea actului adițional din 4 ianuarie 2014 la contractul de împrumut din 30 septembrie 2019 încheiat între Lia Stanca, Nadine Stanca și Băi Boghiș SRL, în ceea ce privește penalitățile de întârziere (actul adițional prin care prin care se modificau anumite clauze la contractul inițial, printre care și impunerea penalităților de 0,5% pe zi de întârziere) și anularea Contractului de împrumut cu garanție imobiliară încheiat între Stanca Nadine Magda, prin mandatar Stanca Veronica Elena, și Băi Boghiș SRL în 29 noiembrie 2017 (contractul prin care s-a hotărât că împrumutul de 5 milioane să fie garantat cu întregul patrimoniu al societății, imobile și inclusiv cu bunurile mobile, fiind intabulat dreptul de ipoteca de rang I).
Înainte de emiterea acestei decizii judecătorești, Nadine Stanca ar fi trebuit să primească o creanță de 13 milioane, însă acum ar trebui să recupereze 4,3 milioane lei, iar mama ei, Lia Stanca, a rămas cu o creanță de 1,9 milioane lei.
Blonda de la Cotroceni s-a mutat la Târgșor
În urmă cu câțiva ani, Elena Udrea era cunoscută drept ”blonda de Cotroceni”. Era intens promovată de președintele Traian Băsescu. Acum, ea se află în Penitenciarul Târgșor, după ce în aprilie, a.c., a fost condamnată de 6 ani de închisoare cu executare.
Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis ca fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, să execute o pedeapsă de șase ani de închisoare primită în urmă cu patru ani. Ulterior deciziei, Elena Udrea a fugit din țară și a fost dată în urmărire generală de Poliția Română. Unul dintre judecătorii din complet au avut o opinie separată și a dispus admiterea contestației Elenei Udrea, ceea ce ar fi însemnat rejudecarea procesului. În același dosar au mai rămas cu pedepse definitive fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.