O mare parte dintre judecătorii din județul Cluj încasează lună de lună salarii mai mari decât cele corespunzătoare gradelor instanțelor unde activează, folosindu-se de legea privind statutul judecătorilor și procurorilor ce le oferă, legal, această posibilitate.

Normal în lege, imoral în fapt

Judecătorii clujeni de la judecătorii și tribunal au pus la cale un sistem  pentru a-și majora veniturile, fiind plătiți pentru o muncă pe care ar putea să o presteze, dar de fapt nu ajung niciodată să lucreze pentru banii pe care îi primesc.

Ba mai mult, magistrații nu pleacă din instituție cu mâna goală și ies la pensie cu grad de instanță superioară, chiar dacă nu au profesat niciodată în cadrul acestor instituții. „Băieții deștepți” din justiție câștigă salarii de peste 3.500 de euro lunar, iar „boala banilor mulți” se transmite și în familie.

Mai exact, judecătorii clujeni și-au aranjat după bunul plac salariile și pensiile. Potrivit Legii nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, este perfect legal ca un judecător cu grad de curte de apel sau grad de tribunal să activeze la judecătorie.

Într-un răspuns oferit pentru Gazeta de Cluj, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a precizat că la nivelul județului Cluj există un număr de 7 judecători cu grad profesional de curte de apel care funcționează la judecătorii.

Bani mulți, muncă puțină

Cu alte cuvinte, magistrații își primesc salariul, lună de lună, corespunzător  gradului superior pe care îl dețin, în contextul în care soluționează cauze ce au o complexitate redusă. La judecătoriile clujene au ales să aplice schema prin care își măresc considerent veniturile fără a presta munca corespunzătoare salariului lor 21 de judecători cu grad profesional de tribunal și 7 cu grad profesional de curte de apel.

Totalul judecătorilor care aplică acestă schemă prin care sunt plătiți regește și își asigură și un culcuș cald la pensie reprezintă 74% din totalul magistraților cu grad de tribunal. Mai mult decât atât, la Tribunalul Cluj activează un număr de 28 de judecători cu grad profesional de curte de apel.

Cu toate acestea, potrivit legii, singurii care nu pot activa la instanțele de ranguri inferioare sunt judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), aceștia obținându-și postul cu promovarea prin concurs. Reamintim că această restricție este doar la nivelul ÎCCJ, în rest nu prevede nicio obligație pentru judecătorii cu grade de curți de apel și tribunale, omisiune în lege de care profită un număr considerabil de judecători ce se bucură de zeci de mii de lei lunar pentru rezolvarea unor cazuri de o complexitate redusă, cum ar fi furturi, spargeri de locuinte sau divorțuri contrar gradului profesional pe care îl au.

Mai mult decât atât, magistrații au primit întotdeauna ceea ce au cerut, iar prin desființarea Secției Speciale ei scapă de anchetare și capătă, astfel, o superimunitate.

Imoralitatea de care dau dovadă un număr atât de mare de judecători ridică anumite semne de întrebare cu privire la justiția clujeană. Bani mulți, muncă puțină și viață de lux- caracteristici „clasice” pentru unii judecători clujeni care au știut să folosească această schemă legală, dar profund imorală, față de cei care privesc cu speranță spre instanță.

Una peste alta, cu averi considerabile și conturi bancare babane, judecătorii clujeni îmbracă „haina justiției aurite” și defilează ca adevărații apărători ai dreptății.

Roba îmbracă omul, funcția îi umple contul

Revenind la bani, președintele Tribunalului Cluj, Luca Emese, a obținut anul trecut, pentru activitate de judecător, suma de 245.954 de lei, adică 20.496 lei pe lună (aproape 4.100 de euro).

Gaga Ioan, membru în Colegiul de Conducere al Tribunalului Cluj, a obținut în 2021 din salariul de judecător, salarii restante și decontare transport  289.243 de lei, adică 24.103 lei lunar (4.869 euro).

Cum „boala banilor mulți” se moștenește în familie, soția acestuia, Pășculeț Ioana, lucrează la Curtea de Apel Cluj, iar din salariul de judecător, salariile restante și decontare transport, anul trecut a obținut venituri de 256.894 de lei, 21.407 lei pe lună (4.324 euro).

La Curtea de Apel Cluj, președintele Gîrbovan Dana a obținut în 2021 venituri din fucția de judecător și hotărâri judecătorești restante 320.905 lei, adică 26.742 de lei lună ( peste 5.400 de euro).

Ungur Liviu, vicepreședinte la Curtea de Apel Cluj, a obținut anul trecut suma de 263.176 de lei/ 21.931 lună, (4.430 euro).

Balint Camelia Veronica, judecătoare la Tribunalul Cluj, a obținut anul trecut din serviciul prestat 221.909 lei, adică 18.492 lunar ( peste 3.700 de euro).

 Marian Mihăită-Lucian, având funcţia de Judecător la Curtea De Apel Cluj a obținut pentru anul trecut, din munca depusă, suma de 227.125 lei, mai exact 18.927 de lei pe lună ( aproape 4 mii de euro).

La nivelul întregii țări, peste 1.200 de judecători încasează lunar sume mult mai mari decât cele potrivite gradului profesional pe care îl dețin. Mai exact, la judecătoriile din România profesează 187 de judecători cu grad profesional de curte de apel și 453 cu grad de tribunal. De altfel, la tribunale sunt 594 de magistrați cu grad de curte de apel.

Această anomalie de sistem, prin care judecătorii primesc salarii mai mari decât cele corespunzătoare gradelor instanțelor unde activează, este veche de ani de zile, ceea ce denotă o lipsă totală de moralitate din partea unor judecători.

Privilegiații statului român, cu averi și viață de lux, au găsit modalitatea perfectă de a face bani mulți într-un timp scurt și muncă puțină, în contextul în care ei trebuie să fie un exemplu de integritate și de profesionalism.

3 COMENTARII

  1. Unde sunt autoritatile STATULUI????Aceasta categorie sociala nu mai are LIMITE????Cu case in strainatate averi peste averi..PANA CAND ACEST POPOR MAI SUPORTA ASEMENEA DERAPAJE..STATUL le este permnanet dator..merg in grupe mari sa dea statul in judecata fie pensionari fie activi..SI JUDECA TOT COLEGII LOR..CHIAR NE IAU DE PROSTI..pe politisti si MILITARI…AFARAAA DE URGENTA CU TOTI CEI VINOVATI!!!

  2. Ei sunt „autoritatile statului”! Iar cei care „ne-au OCUPAT” in ’90, i-au selectionat, obedienti si conformisti. Si cu „spirit” de clasa (muncitoare…). Ne-au ocupat pt ca Voi, serviciile, armata, ati TRADAT. Si n-ati fost buni de nimic. Din pacate si voi ati fost „facuti” din acelasi aluat, de turnatori, de obedienti si de conformisti.

  3. Cred că președintele țării indiferent cine este trebuie să intervină în stoparea hoților „legali”din justiție.Daca continuam sa spunem „cred în justiția română”,nu trebuie să ne amestecăm în justiție,etc acești judecători hoți vor continua să fure „legal”.În fapt nu le pasă de oameni.Fura fără nici o jenă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.