Un fost membru al grupării MISA aduce acuzații serioase vizavi de modul în care Gregorian Bivolaru, liderul mișcării spirituale, este judecat în instanțele clujene. Cecilia Tiz Ghiţulescu, fostă instructoare yoga, acuză mai multe autorități, printre care judecători și procurori de favorizarea infractorului în cazul Bivolaru. La ultimul termen al procesului, magistrații Curții de Apel Cluj au decis amânarea luării unei decizii în dosarul în care liderul MISA Gregorian Bivolaru este judecat pentru trafic de persoane alături de alţi 19 inculpaţi. În cadrul acestui termen, Gregorian Bivolaru a fost prezent, pentru prima dată, în fața magistraților clujeni.

 

Anul trecut, magistrații de la Tribunalul Cluj au decis achitarea lui Gregorian Bivolaru în cadrul procesului deschis de DIICOT. Procurorii au contestat decizia, astfel că procesul se judecă acum la curtea de Apel Cluj. Pentru prima dată în cadrul Dosarului MISA, liderul mișcării esoterice a fost prezent în fața magistraților care au ales să amâne pronunțarea unui verdict.

Avocatul lui Bivolaru, Tiberiu Bărbăcioru a cerut ca ședința de judecată să fie judecată în secret, iar magistrații au acceptat această solicitare. La scurt timp după luarea acestei decizii, s-a decis amânarea judecării cauzei pentru data de 4 octombrie, astfel încât partea vătămată să îşi poată angaja un apărător. Acesta a fost primul termen din acest dosar la care a fost prezent şi fostul lider MISA. „Părţile vătămate, deşi au clamat faptul că au suferit vătămări din partea clientului nostru, totuşi nu s-au prezentat la niciun termen. Instanţa totuşi, pentru a asigura echilibru, a considerat că este necesară acordarea unor apărători din oficiu”, a explicat avocatului lui Gregorian Bivolaru.

Cu toate acestea, există voci din cadrul grupării MISA care susțin că autoritățile ar dori să îl facă scăpat pe Bivolaru. Cecilia Tiz Ghiţulescu, fostă instructoare yoga, acuză mai multe autorități, printre care judecători și procurori de favorizarea infractorului în cazul Bivolaru.

 

Bivolaru judecat de formă

Potrivit lui Ghițulescu ea ar deține mai multe documente  din care ”reiese clar că în dosarul MISA de la Cluj există foarte multe elemente ce dovedesc conivența procurorului, judecătorilor și avocaților în vederea favorizării ilegale a inculpaților. Ani de zile procesul a trenat pe rol pentru cauze de amânare penibile (ex. lipsă procurorului de ședință), s-au audiat doar martorii apărării, fără audierea martorilor acuzării, din rechizitoriu. S-a dat o achitare cu motivarea că probele din cadrul urmăririi penale au fost administrate ilegal. În realitate, doar o parte din probe (cele obținute cu mandatele de interceptare pe siguranță națională și cele bazate pe percheziții) au fost ilegale și erau anulabile. Judecătorul fondului nu a luat în considerare probele puse la dispoziție de părțile vătămate (doar Albu (Costea) Cornel a depus 82 de probe la dosar !) ce au fost ignorate cu desăvârșire de către instanță, deși trebuiau avute în vedere. De asemenea, nu au fost avute în vedere declarațiile de martori administrate în cursul urmăririi penale ce demonstrau infracțiunea de trafic de persoane, declarații ce nu puteau fi anulate, căci au fost luate în condiții de legalitate. În cele 68 de pagini de motive de apel, procurorul reușește să critice în concret hotărârea de achitare doar pe 4 pagini (filele 61-64 din motivele de apel), fără a face referire la probele ne-anulate, ce nu au fost avute în vedere de către instanță (înscrisuri depuse de părțile vătămate, declarațiile de martori audiați de către Parchet, etc.), de unde rezultă clar favorizarea infractorilor, cererea de apel fiind redactată în mod formal, fără critici de nelegalitate substanțiale la adresă hotărârii de fond”, spune fostul membru MISA.

 

În Dosarul MISA judecătorii au citat morții

De asemenea, fostul instructor de yoga mai atrage atenția asupra faptului că ”cererea de recuzare formulată de Albu (Costea) Cornel conține elemente de denunț pentru favorizarea infractorului, nu doar suspiciuni de imparțialitate ale judecătorilor. Ar trebui trimisă la DNA. Simplul fapt că nu a fost soluționată până acum arată că ceva e putred la instanțele de la Cluj. La termenul din 10 mai avocata lui Gregorian Bivolaru, Cristina Matu, minte, afirmând că nu știu unde se află încarcerat Gregorian Bivolaru în Franța, pentru a îngreuna desfășurarea procesului de la Cluj. În realitate, se știa că se află la Fresnes, iar instanța putea află acest lucru doar citind presă de la acel moment. Faptul că la ultimul termen de judecată pentru Gregorian Bivolaru și-a depus delegație și fostul procuror militar Dan Voinea (devenit avocat în baroul Gorj după pensionarea că procuror militar) cel care a soluționat plângerile adepților MISA pentru abuzurile din 2004, dând la acel moment soluții de neîncepere a urmăririi penale împotrivă lucrătorilor SRI, jandarmilor, polițiștilor, procurorilor și judecătorilor, dosar ce a fost totuși câștigat la CEDO de un nr. de 26 de ashramiști MISA, demonstrează că acesta a intrat în dosar doar cu scopul de a-și trafica influența pe care o are asupra judecătorilor și procurorului de ședință din dosar, pentru a obține o soluție favorabilă inculpaților. Sunt binecunoscute relațiile politice și pe linie de servicii secrete ale lui Dan Voinea, modul în care acesta a ținut în loc ani de zile dosarul penal al Revoluției și Mineriadei, favorizându-i pe neocomuniștii care astăzi conduc România (Ion Iliescu, Traian Băsescu, Petre Român, Dan Voiculescu, etc.). Întregul dosar e instrumentat de mântuială. Citațiile trimise surorilor Arabela și Isabela Mureșan la adrese care nu mai sunt valabile de ani de zile (despre ambele se știe măcar din presă că trăiesc în Portugalia de ani de zile). De asemenea a fost citat Remus Lomos, decedat de mai bine de doi ani, fapt ce fusese deja sesizat și semnalat și în presă.”

bivolaru-si-o-tipa-goala-libertatea-ro

Multe dintre adeptele lui Bivolaru au fost ”înșurubate” în funcții de demnitari publici

După ce a fost prins în Franța, în luna august, liderul MISA, Gregorian Bivolaru, a fost audiat într-un dosar în care se investighează modul în care a reuşit să plece din ţară.  La momentul capturării, în Franţa, Bivolaru le-ar fi spus poliţiştilor, în timpul audierilor de la Paris, printre altele, că sunt persoane care ar putea avea de suferit după extrădarea lui. „Vă rog să înţelegeţi. Dacă mă trimiteţi în România nu îmi faceţi rău doar mie ci şi mai multor adepte ale mele, care ocupă funcţii publice şi de înaltă demnitate”, ar fi declarat Bivolaru imediat după capturare. La puţin timp după extrădarea sa, Gabriel Andreescu, fondator al APADOR-CH, i-a solicitat preşedintelui Iohannis graţierea, conform textului unei „scrisori-apel”, transmisă de biroul de presă al MISA. Liderul MISA a plecat din România în anul 2004, iar în 2005 a primit azil politic în Suedia. Pe 26 februarie anul acesta a fost prins de autorităţile franceze în timp ce se afla la un târg în Paris. Pe parcursul judecării cererii de extrădare, autorităţile suedeze au informat magistraţii francezi că îl menţin pe Gregorian Bivolaru ca azilant. Liderul MISA a figurat pe lista Agenţiei poliţiei europene (Europol), printre cei mai căutaţi infractori, alături de persoane precum Salah Abdeslam, dat în urmărire pentru implicare în atacurile teroriste comise la Paris în noiembrie 2015.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.