Judecatorii ICCJ curiosi in dosarul Paszkany

Dupa ce Arpad Paszkany a fost gasit nevinovat de magistratii clujeni in legatura cu acuzatiile de santaj, procurorii DIICOT Cluj au facut recurs si procesul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Anul acesta, la primul termen al acestui proces, instanta a cerut o amanare pentru a verifica stadiul a doua dosare conexe, deschise tot de cei de la DIICOT Cluj. Insa, dosarele respective, in care doi avocati sunt acuzati de marturie mincinoasa, au fost facute degeaba pentru ca avocatii Calin Bucerzan si Eugen Iordachescu au fost gasiti nevinovati, arata surse judiciare.

In 2009, a fost pus pe rolul Tribunalului Cluj procesul in care Arpad Paszkany era acuzat de procurorii DIICOT Cluj de “initiere, constituire de grup infractional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup”. Dosarul lui Paszkany este disjuns din Dosarul Gazeta. Dupa un an de zile, la jumatatea lunii aprilie, magistratii Tribunalului Cluj il scot nevinovat pe finantatorul CFR Cluj, dar procurorii fac recurs la Curtea de Apel Cluj. Un aspect demn de mentionat este ca reprezentantul DIICOT Cluj a cerut in pledoaria finala din fata judecatorului de la tribunal, nu aplicarea unei pedepse cat mai mari, ci aplicarea unei pedepse cu suspendare. Mai mult, la tribunal, pe toata durata procesului, “partea vatamata”, omul de afaceri iesean Iulian Dascalu s-a prezentat o singura data, iar atunci intamplarea a facut ca procurorul DIICOT sa intarzie la sedinta, sa nu se gaseasca o sala libera pentru judecarea termenului respectiv, iar cei doi oameni de afaceri nu s-au intalnit pentru o confruntare in fata judecatorului. Dupa ce a intrat pe rolul Curtii de Apel Cluj, in martie anul trecut, magistratii au respins recursul DIICOT Cluj care, se pare ca nu a urmarit condamnarea propriu zisa a lui Paszkany.
In august 2011, recursul procurorilor DIICOT Cluj a fost inregistrat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) iar, primul termen a fost programat pentru sfarsitul lui ianuarie 2012. Insa, la acest prim termen, sedinta de judecata nu s-a mai tinut pentru ca instanta a administrat o amanare. Potrivit unor surse judiciare, amanarea a fost ceruta de procurorii DIICOT Cluj, insa, avocatul lui Arpad Paskany spune ca instanta s-a autosesizat si a acordat o amanare la dosar pentru a verifica stadiul unor dosare penale disjunse din dosarul lui Paszkany. Este vorba de cele doua dosare de marturie mincinoasa deschise la autosesizarea DIICOT Cluj si in care avocatii Eugen Iordachescu si Calin Bucerzan acuzati de marturie mincinoasa.
Cu alte cuvinte, procurorii DIICOT Cluj au sperat ca ii vor putea trimite in judecata pe cei doi avocati clujeni pentru a putea da o greutate sporita acuzatiilor pe care i le aduc lui Paszkany. Cu toate acestea, dupa cum am aratat mai sus, procurorii DIICOT Cluj nu isi doresc cu adevarat, adica o condamnare cu executare, a omului de afaceri clujean, ci doar vor o condamnare de “catifea”, cu suspendare, pentru a putea justifica demersul anchetelor pe care le-au facut.

Curiozitatile instantei supreme

Calin Todea, avocatul lui Arpad Paszkany, spune ca s-a amanat primul termen de judecata din acest an la cererea instantei pentru a se verifica stadiul a doua dosare de marturie mincinoasa pe numele a doi avocati. Este vorba de doua autosesizari facute DIICOT Cluj pe numele avocatilor Eugen Iodachescu si Calin Bucerzan, care au avut legaturi cu cazul lui Paszkany.
“Instanta s-a autosesizat si a dat un nou termen pentru a se verifica stadiul dosarelor de marturie mincinoasa deschise pe numele avocatilor Iodachescu si Bucerzan”, spune Todea.
Insa, cei doi avocati acuzati de marturie mincinoasa, Calin Bucerzan si Eugen Iodachescu spun ca, neoficial, ei sunt achitati pentru invinuirile care li se aduc, dar inca nu au primit instiintarile oficiale. cu toate acestea, conform avocatilor, conform termenelor de procedura dosarele respective ar fi trebuit finalizate.
“Eu nu am primit o comunicare oficiala, insa stiu ca sunt achitat de acuzatiile respective, la fel ca si domnul Iordachescu. Stiu ca cercetarile au fost finalizate, s-au refacut audierile si, conform termenelor de procedura pe care le au (procurorii, n.red.) dosarul a fost finalizat”, spune avocatul Bucerzan.
Seful DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei, a spus ca nu merge sa sustina cazul la ICCJ, dar ca procurorul de sedinta din Bucuresti l-a informat ca instanta a acordat o amanare la primul termen.
“Am fost anuntat de colega din Bucuresti ca instanta a amanat judecarea pentru ca s-au facut mai multe adrese”, a declarat procurorul Mircea Hrudei.

Cum au intrat in cazul Paszkany

Dosarul lui Paszkani, intitulat Gazeta II, a fost instrumentat de procurorii clujeni Daciana Deritei si Mircea Hrudei, de la DIICOT Cluj. Este un dosar supranumit de multi “politic”, in care Iulian Dascalu (partea vatamata) a cerut initial daune morale in valoare de 100.000 de euro, insa acesti bani inseamna prea putin pentru omul de afaceri iesean. Pe de alta parte, Paszkany sustine ca el a fost cel santajat pentru ca, initial, el ar fi dorit sa construiasca Polus Mall in cartierul Gheorgheni, insa ar fi fost impiedicat de liberalii care conduceau CJ Cluj la vremea respectiva.
Cei doi avocati, Eugen Iordachescu si Calin Bucerzan au fost acuzati de marturie mincinoasa pentru ca, in opinia procurorilor DIICOT Cluj, nu si-au sustinut in fata judecatorului declaratiile date in faza de urmarire penala. In timpul anchetei, Iordachescu a sustinut ca Arpad Paszkany a lansat o campanie de presa impotriva lui Iulian Dascalu, in contextul tranzactionarii terenului de 1,4 hectare din apropierea Iulius Mall, iar in timpul procesului, acesta nu si-au mai mentinut afirmatiile. Eugen Iordachescu este unul dintre cei mai cunoscuti avocati din Cluj, partener din 2008 in Societatea de avocatura Iordachescu, Udrescu si Asociatii. Ca specializare, acesta si-a ales dreptul financiar si are un doctorat in evaziune fiscala, luat in 1996. Din 2003, este membru al Baroului Cluj, dupa ce anterior fusese procuror in mai multe Parchete din tara, timp de 20 de ani.
Avocatul Calin Bucerzan a oferit consultanta juridica firmelor lui Paszkany timp de 10 ani. Pe parcursul procesului, el a povestit ca omul de afaceri a adus investitori americani pentru un proiect imobiliar, iar in momentul derularii proiectului urma sa preia prin participatie o parte din actiuni, in functie de valoarea terenului. Pentru a pregati toate demersurile necesare participarii la licitatie au fost imputernicite doua persoane, Florin Ciorca si Tudor Oniga. Astfel a fost infiintata South-East Euromentor (SEE), unde Paszkany nu era actionar.
Bucerzan a aratat ca participarea la licitatie nu a fost una fictiva, cu scopul de a-l „sicana” pe Iulian Dascalu, ci a fost facuta cu buna-credinta si investitii semnificative. Conceptul urbanistic pentru proiect a fost realizat in Statele Unite, deoarece in Romania nu existau arhitecti care sa faca un asemenea proiect. Acesta a implicat un volum mare de munca si a fost costisitor.

Martorii din Dosarul Paszkany

Toma Rus – fost sef al BCCO Cluj, Liviu Marghitas – fost rector la USAMV, Horea Uioreanu – deputat PNL , Serban Gratian – fost presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Liviu Medrea – consilier judetean PSD, Radu Bica – vicepresedinte al consiliului judetean din partea PDL, Petru Malai – director executiv al Consiliului Judetean Cluj, Sorin Dan – om de afaceri, patron City Plaza, Comedy Cluj si fost finantator al Ziua de Cluj, Radu Spinu- fost arhitect sef al judetului, Kerekes Sandor  – fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj si Teodor Nut – fost consilier judetean.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.