Sistemul judiciar românesc s-a confruntat cu primul gest extrem de protest. Florin Niţă, judecător al Tribunalului Brăila, a demisionat din magistratură pentru a trage un semnal de alarmă vizavi de măsurile de austeritate impuse Justiţiei româneşti. Judecătorii clujeni, solidari cu gestul lui Niţă, spun că acesta este cel mai extrem gest şi că, prin introducerea măsurilor de austeritate, are loc o imixtiune în Justiţie. Pe de altă parte, există şi voci în rândul magistraţilor care se dezic de această “demisie de onoare”, considerând că pentru a schimba sistemul, trebuie să faci parte din el. Curtea Supremă de Magistratură alege o poziţie neutră, purtătorul de cuvânt al instituţiei, judecătorul Cecilia Morariu, spunând că orice judecător este liber să îşi dea demisia.

Răzvan Robu

“Iubit Stat Român, am fost amăgit şi înşelat de reprezentaţii tăi la alegerea profesiei de judecător în România. Am crezut că voi fi judecător într-un stat de drept în care voi putea măcar să-mi respect jurămintele. Conform dispoziţiilor legale am fost solicitat, ca orice nou  judecător, să depun jurământul: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, îşi începe judecătorul Florin Niţă scrisoare deschisă prin care arată motivele demisiei.
Niţă, consideră că cei vinovate de această stare de fapt sunt persoanele care se află la conducerea statului, care ”înţeleg să nu respecte hotărâri judecătoreşti irevocabile ce apără drepturile fundamentale, să emită  legislaţie  în mod vădit contrară drepturilor omului, cu ignorarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului şi să împiedice buna funcţionare a justiției, obligând astfel judecătorii să nu-şi respecte jurămintele”, mai consideră el.
Judecătorul Cristi Danileţ, consideră că acesta este doar un prim gest care precede protestului magistraţilor care a avut loc în toamna anului trecut.
“După ce anul trecut s-a desfăsurat cel mai mare protest din istoria justiţiei române şi am fost amăgiţi să intrăm înapoi în sălile de judecată pe motiv că s-a înfiinţat o comisie specială a Parlamentului care va investiga cauzele din justiţie, anul acesta nu numai că s-au respins propunerile acelei comisii, ci s-au promis modificări legislative prin care să se afecteze structura CSM, modul de efectuare a cercetărilor disciplinare, independenţa Inspecţiei Judiciare. Şi deja s-au făcut paşi pentru reducerea salariilor şi eliminarea pensiei speciale. Iată, aşadar, că magistratul intră şi el acum în scenariul de “pericol pentru siguranţa naţională”, alături de ceilalţi cetăţeni care merg în fiecare zi la lucru sau îşi aşteaptă o dată pe lună pensia pentru care a muncit o viaţă. În noua ordine politică, toţi aceştia sunt pericole”, este de părere Danileţ.

Demisia Mioritică

Purtătorul de cuvînd al Judecătoriei Cluj-Napoca, judecătorul Marian Lucian Mihăiţă, spune că, de vreme ce “România este în criză”, această stare ar trebui să afecte pe toată lumea, şi nu pe anumite paliere, referindu-se la bugetari.
“Dacă există “criză”, care a afectat pe toată lumea, e o discriminare să sufere doar bugetarii. Prin această demisie, sper că se va da o mai mare atenţie Justiţiei. Plus că Înalta Curte a promovat excepţia de neconstituţionalitate a pachetului de legi de austeritate. În privinţa noastră, a magistraţilor, micsorarea salariului este doar un prim simptom al unor nereguli la un alt sistem, mai înalt. Pe lângă toate aceste aspecte, există convenţii care interzic orice imixtiune în independenţa magistraţilor”, este de părere judecătorul Mihăiţă.
Chiar dacă magistraţii salută gestul demisionarului Florin Niţă, unii dintre foştii săi colegi comentează că, pentru a schimba ceva în sistemul judiciar românesc, nu este nevoie de un val de demisii, ci de magistraţi care să încerce să schimbe sistemul făcând parte din el.
“Gestul lui Niţă este pur mioritic! Să crezi că poţi schimba ceva renunţând la luptă este cea mai mare greşeală. În aceste momente, judecătorii care îngreunează sistemul cu tot felul de tare personale vor trebui să iasă la pensie, iar aceasta este o ocazie unică pentru cei tineri care vor să schimbe ceva. În actul magistratului, atunci când se află în prezidiu, guvernanţii sau inspecţia judiciară nu apar niciunde. În România, justiţia trebuie reformată începând cu procese de retrocedare, cu cauzele funciare, care pun pe drumuri mii de oameni care nu au nici o vină. Populaţia de rând nu va avea niciodată încredere în justiţie dacă unor bătrâni li se ia pământul pe care vor fi construite blocuri şi toate acestea prin intermediul unui judecător. Aceste probleme nu se vor rezolva nici printr-o singură demisie şi nici printr-un val de demisii ale judecătorilor”, crede un magistrat clujean.

ÎCCJ atacă austeritatea prin Constituţie

Săptămâna trecută, Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea Legilor de austeritate asumate de Guvern, care vizează reducerea pensiilor şi salarilor. Potrivit unui comunicat, ÎCCJ reclamă încălcarea principiului constituţional care consfinţeste independenţa judecătorilor, dar şi principiul care arată că legile se aplică doar pentru viitor. Totodată, Înalta Curte susţine, în sesizarea pe care a înaintat-o CCR, că Legea privind reducerea pensiilor încalcă chiar dreptul constituţional la pensie, dar şi articolul 53 din Constituţie, potrivit căruia drepturile cetăţeanului nu pot fi restrânse decât prin lege, pentru apărarea siguranţei naţionale.

BOX CITAT
“Degeaba încearcă un profesor sau un pensionar să-şi câştige anumite drepturi în instanţă din partea unui judecător ce-şi respectă jurământul, atât timp cât reprezentanţii tăi din  puterile executivă şi legislativă au puterea de a emite legi sau ordonanţe ce practic înlătură de la aplicare aceste drepturi sau le întârzie, le  eşalonează atât de mult încât cetăţeanul să nu mai fie practic interesat de aceste drepturi sau macăr să nu mai aibă nicio bucurie atunci când le dobândeşte”, Florin Niţă, primul judecător din România care şi-a dat “demisia de onoare”.

BOX CITAT
“Nu sunt chiar un nimeni în rândul judecătorilor. la ultimul protest am fost ca reprezentant al judecătorilor pentru negocierea Pactului pentru Justiţie. Când mi-am susţinut cererea în faţa membrilor CSM, unii membri au spus că votează împotrivă, dar nu se poate decide negativ împotriva unei demisii”, Florin Niţă

CV-ul unui judecător demisionar
Florin-Arinel Niţă
judecător –  Tribunalul Brăila
octombrie  2009 -prezent – delegat vicepreşedinte la Judecătoria Brăila
iulie 2009 promovat la Tribunalul Brăila -spec. Drept internaţional privat -nota 9,40
1 ianuarie 2008 – numit vicepreşedinte la Judecătoria Brăila
1 iunie 2005 judecător Judecătoria Brăila  – membru în Colegiul de conducere din octombrie 2005
16 februarie 2005 – 1 iunie 2005 – detaşat consilier juridic Ministerul Justiţiei – Direcţia de Exploatare a Tehnologiei Informaţiei – colaborare la partea de analiză şi implementare a aplicaţiilor MJREP şi Ecris
1 mai 2004 – 15 februarie 2005-  judecător Judecătoria Braila
martie-aprilie
2003 – judecător delegat la Biroul de Carte Funciara Braila pentru implementarea sistemului informatic integrat oferit de HMS Land Registry UK
2002 – 2004  – judecător Judecătoria Însurăţei
2001 – 2002 – judecător stagiar  Judecătoria Brăila
1999 – 2000 – consilier juridic – SC Alprom SA Piteşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.