Unul dintre judecătorii Curții de Apel Cluj, Adina Lupea, a lansat pe Facebook un atac la adresa procurorilor care refuză să își îndeplinească sarciniile de serviciu.

”Incep prin ca in a va spune ca in aceasta saptamana sunt, alaturi de un alt coleg al meu, de serviciu. Adica de permanenta, zi si noapte pana duminica la orele 24. Adica daca intra o propunere de arestare preventiva, de perchezitie, de autorizare interceptari, de mandat european de arestare, de contestatie a unei hotarari date de un judecator de drepturi si libertati de la cele 4 tribunale arondate, noi doi trebuie sa fim prezenti.Acestea sunt regulile pentru fiecare dintre cei doi judecatori ai sectiei noastre care sunt de serviciu la permanenta in fiecare saptamana. Nu doar pentru noi doi. Suntem de asemenea de serviciu pentru orice cerere de abtinere/recuzare care ar interveni in aceasta saptamana, precum si in situatia in care un coleg din diverse motive ar lipsi. Adica, ar trebui sa intram in apeluri sau contestatii, in lipsa justificata a vreunui coleg de al nostru. Voi edita postarea pe masura ce scriu, sa nu cumva sa imi sara cursorul de revolta si sa trebuiasca sa o iau de la capat.

Am inceput cu aceste explicatii pornind de la sedinta CSM de azi care a fost de rasul plansul, pe care am avut rabdarea sa o vizionez trecand de la o stare la alta. Voi mai mentiona ca situatiile pentru judecatorii de tribunale si judecatori care sunt de serviciu saptamanal situatiile sunt oarecum identice , cu precizarea ca la judecatorii nu exista complete colegiale si aceasta ar fi singura diferenta. Prin urmare, in astfel de situatii nu n eputem face niciun alt program, nici macar pentru o zi, exterior instantei din care facem parte.

Eu am tot sperat de ieri ca se va gasi o solutie prin care cei trei procurori (de domnul general Licu nici nu mai vorbesc, ca e si el membru de drept) membri alesi ai CSM isi vor face cumva aparitia la sedinta de azi unde s-au spus multe gogomanii si minciuni. Da, minciuni. Sedinta de plen convocata de vineri. Adica de peste 3 zile, cum ne abureste un membru CSM ca nu s-a respectat Codul de procedura civila cu convocarea la cel putin 3 zile libere.

Trec peste faptul ca s-a mintit, in plen, ca pentru ceva absente din vara de la plen 7 membri ar fi cercetati disiciplinar. La orele 10.22, adica la 7 minute de la aceasta afirmatie , Inspectia judiciara a infirmat faptul ca ar exista 7 membri CSM cercetati disciplinar pentru absente din plen.

Am mai asistat la un circ in care s-a incercat a se muta atentia de la absentele din plen de azi, nejustificate, a trei procurori, aducandu-se in discutie istorii de acum 2-3 ani, in conditiile in care ei stiau de saptamana trecuta, de miercuri, data si ora de convocare a plenului si unul nu a scos un cuvant ca ar lipsi (in comisii), fiind convocati in ceva adunare suprasolicitanta de catre Procurorul General, care si el a lipsit de la plen si nici nu a raspuns la telefon. Ca de ce sa raspunda domnia sa telefonului presedintelui CSM, un simplu judecator, cand poate sa nu raspunda si sa dea cu flit? Mare lucru ca nu era indeplinit cvorumul la CSM. Cam a 5-a oara in 3 luni.

Nu suntem de acord noi, unii judecatori care suntem acolo si ne intelegem cica menirea sa mergem peste domnii procurori care REFUZA sa isi indeplineasca sarcinile de serviciu , sa nu ii deranjam vezi doamne, in conditiile in care s-a ajuns ca ei sa nu deranjeze nu numai presedintele CSM, ci si colegii judecatori, ca vor lipsi azi. Datile trecute erau in sediu si nici nu au coborat din birouri, sa nu indeplineasca cvormul.

In timpul sedintei, intervine un membru CSM si spune ca a primit un mesaj de la un coleg judecator ca ce i s-ar intampla lui daca nu ajunge la sedinta de judecata ca e programat la ora de sport. Sigur, comparatia vadit ironica, era legata strict de sedinta de lucru de la Parchetucl general unde nimeni nu stie nici de e s-au adunat, nici de ce trei membri CSM erau prioritar acolo in loc sa fie la locul de munca de unde unst platiti.

Intervine intelept o colega judecator ca suntem in era postmodernitatii, si ca se poate vota si prin videoconferinta sau prin vot electronic, nefiind neaparat necesara prezenta la dezbateri. Pai eu zic nici sa nu mai plece de acasa.Sa voteze de unde s-or afla. De la shopping, de la sala de sport, de la cursurile de yoga din pozitia lotus, la ce sa se mai oboseasca sa ajunga la consiliu? Eu oare pot participa la sedintele de judecata de acasa pe skype ? Ma intreb asa, ca o novice.

Dupa care urmeaza un schimb de replici, intre doi membri CSM ca intrebari de acest gen le-au fost puse de colegi din teritoriu. Daca eu nu vin, in mod repetat , justificat sau nu, in sedinta de judecata programata, ce mi se intampla?

Aici a urmat un raspuns monumental. Am picat lata si l-am pus pe repeat sa fiu sigura ca aud bine. Ca nu am cum, s-ar spune, auzenii. Ca doamna colega din CSM le-a explicat celor ce au pus aceasta intrebare ca situatia e diferita. Ca ei au controlul termenelor de judecata, si le fixeaza ei in procedura regularizarii termenele si stiu cand pot si cand nu.

Noa, asa da. Imi place ca un judecator nepenalist imi explica mie cum e cu controlul termenelor mele de judecata in penal. E magistral. Nu e magistral, e de neconceput. Ca un judecator de civil, briliant sa fie el, dar membru CSM care se presupune ca ar cunoaste toate problemele sistemului, sa nu aiba nici cel mai mic habar despre cum se judeca in penal.

De aceea am si inceput cu specificul sectiilor penale, ca sa ajung la ineptia spusa ca noi TOTI judecatorii nu avem o scorpie de sefa (de instanta, de CSM) care ne fixeaza termenele. Nu doamna mea, nu e asa.

Un judecator de penal nu viseaza cand ii vine procurorul cu o propunere de perchezitie/interceptare/arestare. Nu viseaza cand e prins unul pe un mandat european. Nu isi poate face „un program” cum spuneti dvs. in functie de sedinte, pentru ca poate fi la permanenta necesar nonstop. Un judecator de drepturi si libertati pe faza de urmarire penala habar nu are cand i se solicita alta masura in acel dosar de care el e raspunzator pentru orice act indeplinit in toata faza de urmarire penala, nu e mama Omida sa viseze cand un inculpat cu control judiciar isi incalca obligatiile si trebuie inlocuita masura cu una mai severa. In penal nu exista regularizari si ma mir ca in toate adunarile nu a fost unul sa ii raspunda, asa ca o fac eu”, a scris judecătoarea Lupea pe contul său de socializare.

Citeste si Judecătoarea Adina Lupea hărțuită și amenințată constant. Protestatarii #rezist continuă seria gesturilor violente și ilegale

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here