Consiliul Judeţean Cluj are o firmă care se ocupă cu paza – Pază şi Protecţie Cluj. Culmea este că schimbările la această companie au fost făcute în afara legii şi instanţa a decis repunerea fostului director, Sabou Adriana Lucreţia, pe postul iniţial şi implicit plata a unor daune ce depăşesc 80.000 de lei.
„Se va găsi o soluţie. Hotărârea definitivă şi irevocabilă nu se discută, ci se pune în executare. Sper ca în scurt timp să găsim vinovaţii acestei hotărâri”, arată vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu.
„Cu siguranţă că situaţia se va discuta. Se va verifica şi soluţiona problema cu respectarea prevederilor legale”,a declarat Remus Lăpuşan, şeful consilierilor judeţeni ai PSD Cluj.
Cu toate acestea şeful PSD nu a putut da explicaţii în ceea ce priveşte votul pe care l-a dat şi a fost împotriva legii, conform hotărârilor instanţei. El nu a putut comenta mai multe lucruri deoarece nu a fost în temă cu subiectul, dar un coleg de-al dumnealui a fost numit şef în afara legii.
Magistraţii nu le-au dat dreptate consilierilor
Magistraţii Ioana Tripon(n.r. preşedintele completului), Dana Gîrbovan şi Nicolae Marian au hotărât că schimbarea directorului de la o societate de Pază şi Protecţie din subordinea Consiliului Judeţean Cluj este în afara legii. Gazeta de Cluj v-a prezentat în repetate rânduri ilegalitatea din acest caz, iar în urma articolelor jurnalistice pe care le-am scris s-a reuşit ca în acest caz să se facă dreptate. Astfel, Robert Filip Cojan, actualul director al instituţiei sprijinit de către Remus Lăpuşan nu a putut să fie menţinut pe post deoarece exista o sentinţă definitivă şi irevocabilă care îl mazileşte.
Pe de altă parte, magistraţii vorbesc despre ilegalitatea acestei numiri. Toţi marii şefi de la consiliul judeţean şi consilierii judeţeni se spală pe mâini, deşi au votat această hotărâre.
„Susţinerea intimatei în sensul că declaraţia de acceptare a mandatului de administrator, dată în faţa ORC de pe lângă Tribunalul Cluj, ar reprezenta un veritabil acord de încetare a contractului individual de muncă şi ocuparea funcţiei de administrator-director este absurdă”, arată magistraţii în hotărârea lor.
„Admite recursul declarat de reclamanta Sabou Adriana Lucreţia împotriva sentinţei civile nr. 6065 a Tribunalului Cluj pe care o modifică în tot şi în consecinţă admite cererea de chemare în judecată formulată şi precizată de reclamanta Sabou Adriana Lucreţia în contradictoriu cu intimata SC Pază şi Protecţie Cluj şi în consecinţă:
Anulează decizia nr. 691 din 13.12.2012 emisă de animată.
Obligă intimata la reintegrarea reclamantei pe postul deţinut anterior.
Obligă intimata la plata în favoarea reclamantei a drepturilor salariale, indexate, majorate şi reactualizate, precum şi a celorlalte drepturi de care aceasta ar fi beneficiat, de la data încetării contractului de muncă şi până la data reînregistrării efective. Decizia este irevocabilă”, se arată în sentinţa magistraţilor.
Oficialii CJ Cluj au declarat că au făcut recurs împotriva sentinţei a Curţii de Apel Cluj , în schimb această cale de atac nu exita deoarece sentinţa este una definitivă şi irevocabilă.
Filip Cojan un administrator fără experienţă
Paza şi Protecţie Cluj este o societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj care ar trebui să se ocupe de paza instituţiilor subordonate şi nu numai. Oficialii Consiliului Judeţean Cluj încearcă falimentarea societăţii prin numirea unui administrator fără experienţa şi fără avizele necesare. Cel mai probabil reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Romane(IGPR) ar trebui să treacă la măsuri foarte drastice şi să retragă autorizaţia firmei de pază . Acest lucru nu s-a petrecut, deşi condiţiile pentru această situaţie au fost îndeplinite.
PP Cluj, respectiv Paza şi Protecţie Cluj, ale cărei cheltuieli sunt suportate din banul public, şi PP Protect, societate susţinută din banii publici, patronată de fostul şef al Poliţiei, sunt două companii care ar putea conduce protecţia Clujului, însă Pop Puşcaş Teodor îşi doreşte influenţă totală.
Potrivit unor informaţii din apropierea societăţii Paza şi Protecţie Cluj, noul conducător al instituţiei, Robert Filip Cojan, şi-ar fi scos cu întârziere autorizaţiile de la IGPR şi de la Serviciul Român de Informaţii (SRI).
BOX
“În înţelesul prevederilor art. 24 din HG nr. 301/2012, prin conducător al unei societăţi specializate de pază şi protecţie se înţelege administratorul societăţii comerciale, preşedintele consiliului de administraţie sau director general ori executiv cu atribuţii în coordonarea operativă a personalului de pază, care trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile stipulate la art. 20 alin. 10 din Legea 333/2003, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu art. 25 alin 2 din norme. În acest context, persoana în cauză trebuie să obţină avizul de conducător anterior exercitării atribuţiilor specific funcţiei, în caz contrar licenţa de funcţionare va fi anulată, potrivit prevederilor art. 60 lit. m) şi art. 62 lit. 1 lit. a) din Legea 333/2003, cu modificările şi completările ulterioare”, arată o sursă din Poliţie.
Tiberiu Hrihorciuc