Jurindex este un serviciu gratuit, care-şi propune să ofere accesul liber la hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţe. Acest serviciu se află sub autoritatea Consiliului Superior al Magistraturii. Scopul serviciului este de a creşte transparenţa sistemului judiciar prin asigurarea accesului integral şi gratuit al publicului la deciziile instanţelor, creşterea responsabilităţii sistemului judiciar şi, totodată, constituirea unui mecanism de unificare a practicii judiciare şi creşterea gradului de predictibilitate a acesteia.

Judecătorul Cristi Danileţ consideră că Jurindex este „cel mai ambiţios şi mai important proiect al justiţiei române din ultimul secol”. În 2002-2003 au fost introduse primele calculatoare în instanţă. Unii judecători au privit acest lucru cu reticenţă, pentru că nu se vedeau în postura de dactilografi, calculatorul fiind atunci perceput ca o maşină de scris avansată. Cristi Danileţ a specificat că în 2004 s-a fondat primul forum de discuţii pe internet, un grup virtual de discuţii între sute de magistraţi care au început să vorbească unii cu alţii despre problemele comune din justiţie şi soluţiile acestora. Acest mod de a discuta în spaţiul virtual a ajutat magistraţii ca în 2005 să contribuie la conceperea Strategiei şi a Planului de acţiune cu privire la reforma în Justiţie. În acest timp, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a început să publice pe pagina electronică hotărârile judecătoreşti.
 
Publicarea soluţiilor

În anul 2006, Societatea pentru Justiţie a alcătuit un raport comprehensiv prin care a evaluat toate instituţiile juridice din România. „Deşi s-a creat în mod oficial facilitatea publicării soluţiilor  instanţelor, oportunitatea nu este îndeajuns exploatată. Doar la instanţele din judeţul Argeş am întâlnit postate pe internet toate deciziile judecătorilor, in extenso, într-o modalitate care permite consultarea soluţiilor pronunţate într-o zi, în timp real, căutarea practicii unui judecător într-o anumită materie sau controlarea de către preşedinte a modalităţii de respectare a termenului de redactare a hotărârilor. Această aplicaţie ar trebui extinsă pentru toată ţara. Pe lângă facilităţile oferite părţilor şi avocaţilor de a consulta mersul unui dosar şi conţinutul hotărârilor, ea face inutilă menţinerea de către instanţe a registrelor în forma tipărită. Nu în ultimul rând, accesul magistraţilor la textul integral al hotărârilor judecătoreşti serveşte la unificarea practicii judiciare, aspect deloc de neglijat în prezent”, a afirmat Danileţ, cu privire la publicarea soluţiilor. În anul 2008, judecătorul clujean Cristi Danileţ îşi manifesta pe blogul personal stupefacţia că unii judecători şi-au asumat calitatea de autor al hotărârilor judecătoreşti pe care le pronunţă în virtutea calităţii lor publice, hotărâri pe care le vând în exclusivitate prin intermediul unor edituri.

Istoric Jurindex

În mai 2008, judecătorul Adi Neacşu a dat drumul primului site independent al unei instanţe, Tribunalul din Vrancea. Mai apoi, exemplul este urmat de Tribunalul Cluj, de cel din Arad şi de Curtea de Apel Cluj. „Împreună cu informaticianul Tribunalului Vrancea, Adi Neacşu şi-a asumat apoi proiectul Jurindex. L-a gândit, l-a născut şi l-a dezvoltat în zeci de nopţi nedormite, printre sute de dosare pe care le avea de rezolvat ca judecător şi printre mii de documente pe care le avea de semnat ca preşedinte de instituţie”, declară Danileţ. Adi Neacşu a cerut ajutor la Ministerul Justiţiei, dar nu l-a primit.

S-a adresat apoi Consiliului Superior al Magistraturii, dar iniţiativa lui a fost privită cu rezervă. Acesta este motivul pentru care Jurindex a fost lansat doar la nivel local, adică doar în Vrancea. În decembrie 2008, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a anunţat susţinerea proiectului. Pentru ca proiectul să se extindă, s-a ajuns la notarea unei menţiuni în Raportul Comisiei Europene din februarie 2009. “În ceea ce priveşte transparenţa, autorităţile şi-au concentrat atenţia asupra publicării hotărârilor pe site-urile instanţelor. La 27 noiembrie 2008, CSM a adoptat o decizie care obligă instanţele să publice pe internet toate deciziile juridice relevante. Cu toate acestea, nu există criterii de asigurare a protecţiei datelor şi a consecvenţei tipurilor de decizii publicate de către instanţe. Nu este încă operaţional un instrument informatic care să permită publicarea rapidă a tuturor hotărârilor. Rolul ICCJ în unificarea jurisprudenţei este crucial. În acest sens, Ministerul Justiţiei şi al Libertăţii Cetăţeneşti va susţine în continuare eforturile de unificare a jurisprudenţei, prin sistematizarea dezbaterilor între judecători, prin seminarii desfăşurate cu experţi străini şi prin publicarea jurisprudenţei pe site-uri. Suntem în faza de finalizare a unei aplicaţii soft în acest sens”, se prevede în Raport. Acest proiect realizat de Adi Neacşu fost realizat fără a beneficia de finanţare, iar dezvoltarea Jurindex depinde de o eventuală sponsorizare. Dacă proiectul va fi dezvoltat, se va putea elabora un program wap pentru vizualizarea direct de pe telefonul mobil a hotărârilor şi se va putea concepe un newsletter pentru anunţarea hotărârilor publicate. Totodată, se va putea crea un sistem mult mai complex de linkuri între hotărâri şi modificările aduse acestora sau de către acestea.

Scanare de dosare în viitor

Potrivit lui Cristi Danileţ, în 2010 urmează scanarea electronică a dosarelor. Printr-un proiect dezvoltat de Ministerul Justiţiei, orice avocat va avea acces la propriul dosar cu ajutorul unei parole, fără a se mai deplasa pentru acesta la arhivă. Odată cu noile coduri, în anul 2011 se vor face primele audieri prin internet, aşa cum se procedează acum în cazurile de cooperare judiciară internaţională. Acţiunile se vor trimite prin e-mail, iar audierea martorilor se va face de către judecător prin internet. De asemenea, vor fi făcute primele transmisiuni live ale proceselor cu importanţă socială sau de interes sporit. Cel mai probabil, în 2012 vom avea primele acţiuni soluţionate prin internet.  “Jurindex este un program care s-a născut în interiorul corpului judiciar, dezvoltat în rândul acestuia şi lansat public tot de acesta. Jurindex este expresia formală a dorinţei corpului judiciar de reformă autentică. Judecătorii îşi doresc ei înşişi îmbunătăţirea calitativă a sistemului. Nu pentru ei, căci e foarte comod să trăieşti în spatele neresponsabilităţii (hotărârile nu se văd, nimeni nu te controlează, nimeni nu te sancţionează). Aşadar, nu pentru ei, ci pentru justiţiabil – cel care se află în centrul sistemului juridic”, a încheiat Cristi Danileţ.

Grupuri  ţintă

Judecătorii de la toate instanţele – vor beneficia de un instrument puternic de documentare în vederea identificării şi accesului la orice hotărâre judecătorească pronunţată în România.
Avocaţii, consilierii juridici – vor avea acces la orice hotărâre pronunţată în România, putând folosi informaţiile astfel obţinute în vederea documentării acţiunilor şi cererilor în justiţie
Justiţiabilii – vor avea acces la hotărârile judecătoreşti care îi privesc, în format electronic.
Societatea cu activitate în domeniul documentării juridice – va avea la dispoziţie, în vederea preluării, prelucrării şi refolosirii, toate hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţele de judecată
Autorii de literatură juridică, studenţii, facultăţile de drept – vor avea acces gratuit la o bază de date publică de jurisprudenţă, facilitându-se astfel preluarea şi trimiterile standardizate la o sursă unică

Mass-media – acces rapid şi direct la orice hotărâre judecătorească.

Beatrice Golondzac

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.