Mafiotul Ştiube plezneşte Clujul

Afaceristul bihorean Viorel Ştiube şi-a întins tentaculele afacerilor şi la Cluj. Prin "locotenentul" său, juristul Alexandru Păcurar, dat în urmărire generală de mai bine de doi ani, Ştiube a "uns" afaceri de miliarde ce vizau exportul de metale neferoase în Germania. Păcurar a stat ascuns la Cluj în perioada 2000- 2002, la "sânul" cumnatului său, Horea Septimiu Bold. El şi soţii Dorina şi Mugurel Tulbure din Oradea sunt intermediarii pe care Păcurar, pe baza relaţiilor lui Ştiube, i-a folosit în crearea unei reţele de firme ce au beneficiat de licenţe preferenţiale de export pentru metale neferoase. Din schema gândită de Păcurar face parte şi un funcţionar la Ministerul Industriei şi Resurselor care facilita firmelor licenţele de export. Pentru că era dat în urmărire generală, Păcurar a plătit sume de bani unor poliţişti şi magistraţi din Oradea, prin intermediul Dorinei Tulbure. La Cluj, activitatea a patru firme, care alcătuiesc "reţeaua Păcurar", a fost vegheată îndeaproape de poliţişti, lichidatori şi funcţionari ai Direcţiei Generale de Finanţe. Surse confidenţiale ne-au declarat că Păcurar a părăsit Clujul anul trecut şi s-a mutat la Bucureşti. De unde poate fi preluat de poliţie, în cazul în care a încetat plata ratelor în contul libertăţii. Oricum, GAZETA de Oradea deschide un nou drum organelor de anchetă în dosarul infractorului Ştiube.   

Pentru necunoscătorii în domeniu precizăm că "prosperul om de afaceri" Viorel Ştiube, aşa cum a fost gratulat de un procuror al Curţii Supreme de Justiţie, a fost implicat în cacealmaua procesuală regizată pe seama procurorului orădean Alexandru Lele. Lele l-a arestat în primăvara anului 2002 pe fiul prefectului de Bihor, Adrian Tărău. Tărău a fost acuzat de contrabandă cu carburant. La acea dată, premierul Adrian Năstase a sărit în ajutorul infractorului Tărău, declarând că „nu crede în arestările de la Bihor”.

Infractorul Ştiube scria la dictare

Concomitent cu "igienizarea" grosolană a dosarului Tărău, procurorul Lele a fost acuzat de luare de mită. Mafiotul Ştiube, aflat în arest, s-a "autodenunţat", pretinzând că i-a dat procurorului Lele 20.000 de dolari, prin intermediul avocatul său, Lucian Negruţiu, pentru "a-i rezolva" o parte din dosarele penale. Ştiube este acuzat de o evaziune fiscală de peste 50 de miliarde lei. În iunie 2002, Ştiube a fost pus în liberate, probabil pentru buna sa purtare dovedită în scrierea denunţurilor după dictare. Nu insistăm asupra aspectului tragi-comic al denunţării propriului frate, Teodor Ştiube, care a fost surprins scriind de zor, tot la dictarea avocatului. În final, cele două dictări "fratricide" nu s-au potrivit deloc.

Păcurar şi Ştiube, evaziune fiscală de miliarde

Tentaculele afacerilor lui Ştiube se întind, potrivit unor surse, în patru judeţe din Ardeal. În afară de Bihor, speculaţiile privind afacerile sale dubioase se leagă de numele vicepreşedintelui organizaţiei PSD Sălaj, Vasile Târlea. În noiembrie 2002, o banală informaţie de presă îl scotea la lumină pe necunoscutul jurist Alexandru Păcurar, unul dintre "locotenenţii" lui Ştiube. Relaţiile de afaceri dintre cei doi datează, potrivit informaţiile noastre, din perioada '95- '96. În noiembrie 2002, cei doi au fost puşi sub acuzare într-un dosar de evaziune fiscală şi fals sub semnătură privată, în legătură cu derularea unor afaceri cu alcool. Potrivit rechizitoriului, Ştiube a efectuat, între anii 1998 şi 1999, mai multe operaţiuni comerciale cu alcool, printr-o societate înregistrată în fals pe numele unui cetăţean austriac. Firma respectivă, Horizont Chim SRL, a fost cumparată de Ştiube în 1998, care, la rândul lui, a vândut-o austriacului. Anchetatorii au mai stabilit că Ştiube a transferat, în 1998, 360.000 de dolari în SUA, sub pretextul efectuării unui studiu de piaţă.

Urmăritul general făcea afaceri la Cluj

Păcurar era la data respectivă dat în urmărire generală (din anul 2000- n.red) pentru sustragerea sa ca martor într-unul din procesele mai vechi ale lui Ştiube. De atunci, poliţia l-a căutat în draci şi nu l-a aflat nici până acum. Bineînţeles, povestea cu căutatul în draci este o glumă nevinovată. Vom vedea şi de ce. De fapt, spun sursele noastre, Păcurar a spălat putina şi a plecat din Oradea pe la mijlocul anului 2000, venind la Cluj. Venirea sa la Cluj nu a fost deloc întâmplătoare. Aici, Păcurar a încăput pe mâini bune. În primă fază a fost angajat fictiv la societatea General Neferos SRL Cluj. Societarea îi are ca acţionari pe Nagy Ladislau, Dorina şi Mugurel Tulbure şi pe Horia Septimiu Bold. În prezent, General Nefer este în stare de faliment, deşi a fost înfiinţată relativ recent, în 1999. Şi asta nu pentru că afacerea în sine nu a mers – doar este vorba de export de materiale neferoase, în principal în Germania. Sursele noastre ne-au declarat că General Nefer a fost înfiinţată tocmai pentru a acoperi o contrabandă extinsă, derulată prin mai multe firme, cu deşeuri neferoase.

"Cumnatul" Bold l-a ferit de ochii "organului"

Revenind la Păcurar, este important de precizat că acesta a fost adus în firmă de cumnatul său, Septimiu Horea Bold. Acest Bold este de fapt cumnatul "neoficial" al lui Alexandru Păcurar. Concubina lui Bold, sora soţiei lui Păcurar, este angajată la oficiul poştal Zorilor din Cluj. Cei doi locuiesc într-un apartament în cartierul Zorilor, în preajma discotecii Wake-Up. Potrivit informaţiilor noastre, Bold şi soţia acestuia l-au ascuns pe "locotenentul" lui Ştiube, cel dat în urmărire generală. Nu ştim ce făceau între-timp poliţiştii desemnaţi pentru a-l găsi pe Păcurar, dar ceea ce am aflat din dezvăluirile unor surse confidenţilale întrece orice imaginaţie.

"Cărăuşul" Doina Tulbure duce gânduri bune la Oradea

Prin intermediul Doinei Tulbure, Păcurar a trimis periodic sume de bani unor poliţişti şi procurori orădeni pentru a bloca operaţiunea de căutare care îl viza. Unul dintre "transporturile" către Oradea ale "cărăuşului" Doina Tulbure, în valoare de 7.000 DM, l-a vizat pe un anume Căruntu. Surse din cadrul poliţiei orădene ne-au informat că porecla "Căruntu" i se atribuie lui Cornel Sime, fost adjunct al şefului serviciului secret bihorean din cadrul MI, UM 0215, respectiv UM 0962. Sime, spun sursele nostre, este un personaj extrem de periculos. În tot acest timp, fugarul Păcurar îşi făcea de cap şi de afaceri la Cluj, protejat de familia Tulbure şi Bold.

Afacerea "metale neferoase" girată de la Bucureşti

Am verificat pista afacerilor cu metale neferoase ale soţilor Tulbure şi ale lui Horea Bold. Am aflat cu stupoare că în reţea sunt implicate cel puţin încă trei firme deţinute de aceştia. Afacerea exportului de metale neferoase este girată, spun sursele noastre, chiar de la Bucureşti, direct din interiorul Ministerului Industriei şi Resurselor (MIR). MIR este cel care emite licenţele de export pentru mărfurile speciale, conform OUG nr.16 din 2001şi HG 1491 din 2002. Omul de legătură din interiorul ministerului, spun aceleaşi surse confidenţiale, este un cunoscut de-al lui Păcurar. Păcurar a intrat în legătură cu el prin intermediul "amicul" său Ştiube. Tot prin "amicul" Ştiube, Păcurar a ştiut la cine şi cât să dea pentru "a beneficia" de căutarea generală făcută de poliţie. Căci Şiube avea şi el cunoştinţe printre poliţiştii şi magistraţii orădeni, făcuţi în tumultul delaţiunilor scrise la dictare. Până în prezent nu am reuşit să aflăm identitatea omului de legătură din minister. Cele trei firme în care au interese Păcurar şi cuplurile Tulbure şi Bold sunt Clips SRL, Velmi SRL şi HBS Invest SRL, toate din Cluj.

Familia Tulbure şi ungurii

SC Velmi Impex SRL, J/12/4056/1994, este cuiul din afacerile derulate pe relaţia Ştiube-Păcurar-Tulbure-Bold. În firma respectivă, înregistrată la Cluj, cei doi soţi Tulbure, originari din Oradea, sunt asociaţi cu un grup de patru afacerişti maghiari, toţi domiciliaţi în localitatea Miskolc. Bilanţurile contabile de pe ultimii ani ale societăţii nu sunt declarate sau sunt întocmite greşit. Nu ştim dacă voit. Ce ştim e faptul că Adrian Tărău, fiul fostului prefect de Bihor, şi mai apoi Ştiube, au făcut vizite dese în ţara vecină. În interes de afaceri. S-a speculat la vremea respectivă că, după eliberare, Tărău a fugit în Ungaria, de unde a luat "drumul" SUA.

Lupoaicei i-a prins bine profitul

În cazul SC Clips SRL, J/12/5207/1994, lucrurile sunt cel puţin ciudate. Până în 2000, societatea avea ca domeniu de activitate prestările de servicii, în special în contul întreprinderilor (formulare CCIR – n.red). Din 2000, societatea devine expertă în recuperarea deşeurilor şi resturilor de metale reciclabile. Exact în perioda în care Păcurar şi-a făcut apariţia la Cluj. Doina Tulbure este angajată în prezent la SC Clips. Se pare că aceasta a adus cu sine în firmă cunoştinţele şi agenda cu "nume fermecate" ale lui Păcurar. Singurul acţionar al SC Clips este Letiţie Lup, despre care nu deţinem încă informaţii clare. Cert este că soţii Tulbure au învăţat-o "meandrele" afacerilor cu deşeuri metalifere, extrem de profitabile. Lucrul acesta se poate vedea în bilanţul contabil al anului 2000, când firma a obţinut un profit net de peste 500 milioane lei. În comparaţie, în 1999, firma avea un profit de 23 de milioane.

Boldul HBS i-a găurit pe nemţi

În final, SC HBS Invest SRL, J12/1786/21.12.2001, este societatea care îl are ca acţionar doar pe "cumnatul" Horea Bold. Bilanţul contabil pe anul trecut al societăţii fie nu a fost depus, fie a fost depus incorect. Sursele noastre ne-au declarat că Bold este cel care a canalizat exportul de metale neferoase spre Germania. El a încheiat un contract în valoare de circa 250.000 euro, în cursul anului trecut. Partenerii germani, a se citi fraierii germani, din localitatea Steinbach, au plătit un avans substanţial. În schimb, Bold le-a oferit praful de pe tobă.

Păcurar, la Ministerul Industriei?

Informaţiile tehnice ce privesc exportul de metale neferoase în Germania şi nu numai vor face obiectul unei viitoare anchete. Până atunci, informaţiile prezentate în articol vor face obiectul unor sesizări înaintate organelor abilitate. De asemenea, vom reveni cu informaţii care ar putea incrimina poliţişti, lichidatori şi funcţionari ai MF.
Surse confidenţiale ne-au declarat că din pricina datoriilor, soţii Tulbure îşi schimbă regulat domiciliu. În ceea ce-l priveşte pe Alexandru Păcurar, acesta este acum în Bucureşti, spun aceleaşi surse. Una dintre firmele la care este asociat Păcurar, Convex SA din Oradea, are un asociat din Bucureşti, în persoana lui Corneliu Georgescu. Datele de identificare ale acestuia sunt însă false. Probabil că această persoană nici nu există. O altă informaţie, neconfirmată însă, este că Păcurar s-ar fi angajat tocmai în Ministerul Industriilor şi Resurselor! Nu ştim cu certitudine. Ne întrebăm însă cât poate costa o nouă identitatea pentru un om dispus oricând să-şi plătească libertatea cu banii jos!

 

Silviu Mănăstire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.