Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) a împlinit zece ani de existență. Celebrarea deceniului s-a efectuat prin organizarea primei ediții a Premiilor APPC. Gala de premiere a avut loc la începutul luni iunie, la Centrul de Cultură Urbană „Casino”.Evenimentul a beneficiat în special de patronajul Ambasadei Germaniei în România.

Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj reuneşte circa 70 de membri titulari din majoritatea redacţiilor din judeţ și zeci de membri asociați, susținători și de onoare. De asemenea, APPC este afiliată din luna decembrie a anului 2005 la Convenţia Organizaţiilor de Media.

Importanța acestor premii a fost subliniată de ambasadorul Germaniei în România, Excelența Sa domnul Werner Hans Lauk. „Iniţiativa dumneavoastră (a APPC – n.r.) aduce în prim plan rolul important, în Europa şi în întreaga lume, al profesionalismului în jurnalism pentru democraţie, statul de drept şi dezvoltarea democratică şi ce importanţă majoră îi revine pregătirii tinerilor jurnalişti, cu precădere în vremurile social-media şi a jurnalismului online”, a transmis acesta.

„Pentru aniversarea a 10 ani de existență a  Asociației Profesioniștilor din Presă, Cluj, am  organizat în premieră o gală de premii care au  ca scop stimularea calității jurnalismului clujean, într-o presă în care se merge pe modelul popularității și într-o presă în care se caută materialele cu mi și mi  de accesări. Deseori din acest motiv se ajunge la a se încălca principiile jurnalismului de calitate. Dorim să stimulăm prin aceste premii pe jurnaliștii clujeni să își respecte munca și să se auto-depășească, să scrie mai mult și  să se gândească la nivel de presă națională atunci când informează. Astfel , am  încurajat jurnaliști cu  experiență și  fără. Au existat premii acordate și  studenților”, precizează președintele APPC, Remus Florescu.

 

Trei jurnaliști de talie națională au jurizat calitatea materialelor

 

Juriul a fost format din ziariști a căror probitate profesională a fost considerată de către APPC, o garanție pentru imparțialitatea jurizării. Astfel, redactorii și reporterii au avut posibilitatea pe lângă publicarea materialelor în anuar, să participe la un concurs în care se premia calitatea textelor scrise de aceștia. De asemenea, comisia de jurizare a motivat, în detaliu, fiecare material  ales pentru a fi premiat.

„Anuarul acesta a promovat ideea că  jurnaliștii clujeni se pot integra în  această asociație. Ba mai mult, invitația de a trimite materiale pentru a fi publicate în acest anuar a fost lansată tuturor colegilor din mass-media clujeană. Credem că e o radiografie a celor mai bune materiale din  presa clujeană. Procedura de jurizare a fost una obiectivă. Trei jurnaliști de talie națională au citit și  punctat toate materialele prezente în competiție. Doru Bușcu, redactor-șef Cațavencii, Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevărul și Mihnea Măruță, fost redactor-șef al Cotidianul și Adevărul nu au lăsat îndoieli prin jurizarea efectuată”, a precizat conducerea APPC.

 

Calitatea materialelor de presă a fost răsplătită în sute de euro

 

APPC a  înmânat trei premii I, câte unul pentru categoriile Reportaj/Feature, Interviu şi, respectiv, Opinie/Analiză. De asemenea, s-a acordat un premiu special al juriului. Premiile I pentru fiecare domeniu jurnalistic au constat în sume de bani, mai  exact 500 euro, fiecare și  câte o diplomă de merit. Premiul special al Juriului a valorat nu mai puțin de 300 de euro. Pentru premiile II şi III s-au acordat diplome.
Unul dintre Premiile APPC (în valoare de 200 de euro) a fost acordat unui student la Jurnalism pentru cel mai bun text publicat pe site-ul studentpress.ro (site-ul studenților Jurnalişti). Desemnarea premiantului a fost realizată de un juriu format din cadre didactice de la Departamentul de Jurnalism al Facultăţii de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (prof. univ. dr. Elena Abrudan, lect. dr. Viorel Nistor, drd. Paul Boca).

Cel mai bun articol la categoria Opinie/Analiză a fost câștigat de Cătălin Bogdan pentru materialul „Bombele conștiinței”,  publicat în „Revista 22”. Juriul a apreciat dezinvoltura autorului în ceea ce priveşte sursele istorice, literare şi religioase şi faptul că el leagă de ideea aleasă ca fir roşu acele trimiteri care-l pot ajuta pe cititorul curios să continue drumul mental şi după ce a ajuns la finalul textului.

Marius Avram a fost cel care a luat premiul întâi la categoria „Cel mai bun Interviu”,pentru articolul  „Despre singurătate şi dragoste. În opoziţie”, publicat în revista „Sinteza”

La această secţiune, Juriul a punctat – în afară de alegerea intervievatului, care e esenţială pentru un interviu reuşit – capacitatea celui care întreabă de a-l duce pe interlocutor într-un spaţiu al mărturisirii, dincolo de răspunsurile convenabile.

„Apreciem că interviul lui Marius Avram cu părintele Boilă este cel mai emoţionant dintre cele înscrise în competiţie. Jurnalistul a simţit când e cazul să intervină şi când nu, iar temele de discuţie au făcut ca oricine citeşte interviul să-şi chestioneze propriile limite”, motiva juriul.

Reportajul ce a câștigat detașat a fost cel al Ruxandrei Hurezean numit „Babilonul Pierdut” și publicat în revista Sinteza.

Conform juriului: „Autoarea a reușit să ţină cititorul în mrejele narative şi să-i poarte imaginaţia printr-un puzzle de senzaţii vizuale, auditive, gustative şi chiar olfactive. Personaje fermecătoare, poveste spusă din unghiuri diferite, reconstituirea unui trecut care acum poate părea idilic, toate acestea împreună cu o scriitură vie, tot mai rară în presa scrisă de la noi, au determinat juriul să aleagă textul exotic şi nostalgic al Ruxandrei Hurezean drept câştigător la această secţiune”.

„Premiul Juriului” l-a primit Elena Nicolae pentru „Moștenirea de sare-amară”, material publicat în revista Sinteza.

Acesta s-a clasat pe podium la două dintre secţiuni, ceea ce înseamnă că are o “rază de acţiune” şi o experienţă apreciabilă, dar însă prin textul “Moştenirea de sare-amară” a dovedit capacitatea de a selecta şi valoriza elementele care definesc un portret – în acest caz, portretul unui oraş uitat.

Premiul pentru cel mai bun text publicat pe site-ul studentpress.ro le-a fost acordat studentelor din  anul trei de la Facultatea de Jurnalism, linia engleză: Flavia Dima și Iulia Vlad – pentru textul „Cum schimbă Adaptive Reuse fața Clujului”.

 

Se anunță o Gală cu mai  mare amploare pentru 2016

 

Președintele APPC, Remus Florescu a dezvăluit că deși acest eveniment  a avut un  succes total, pentru  ediția de anul viitor vor exista  mai multe premii și  mai mulți  invitați  speciali. De asemenea acesta a dorit să  puncteze că  vor dezvolta  o secțiune  mai  amplă în cadrul concursului pentru  premierea calității  materialelor și  pentru studenții doritori să  participe.

„Pentru  anul viitor, Ambasada Germaniei va acorda două premii. Acest lucru ne bucură enorm. Ei ne-au sprijinit și  anul acesta prin  faptul că am organizat  Gala sub patronajul lor. Adjuctul șefului misiunii diplomatice a fost prezent și  a rostit un cuvânt de încurajare. Sperăm ca anul următor să  acordăm  mai multe premii”, încheie Remus Florescu.

1 COMENTARIU

  1. Ce misto ca l-au invitat pe rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, si nimeni nu i-a dat nici macar binete. A stat ignorat la locul lui, in vreme ce ignorantii tineau strans de microfon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.