
Dumitru Ardelean, patronul Drum Construct este abonat la contracte pe bandă rulantă din bani publici. Ardelean a reuşit să scape de un dosar DIICOT complex în care erau implicate nume grele din magistratură şi învăţământ după ce Curtea de Apel Cluj a constatat, în anul 2019, nulitatea absolută a rechizitoriului.
Dosar DIICOT Sălaj anulat definitiv în anul 2019. Nulitatea absolută a rechizitoriului i-a scapăt pe Dumitru Ardelean și pe ceilalți inculpați
Un dosar complex instrumentat de DIICOT Sălaj, în care erau urmăriți 13 inculpați, printre care oameni de afaceri, foști funcționari publici și chiar un fost judecător, a fost închis definitiv după ce magistrații Curții de Apel Cluj au constatat nulitatea absolută a rechizitoriului. În acest dosar au fost vizați oamenii de afaceri Ioan Huluban și Ioan Galiș, alături de fiica acestuia din urmă, Malvina Galiș. De asemenea, au fost cercetați fostul judecător Patrițiu Dărăban și fratele său, Ionel Dărăban, polițiștii Marius Felician Fărcaș și Gheorghe Vasile Zaha, fostul inspector școlar general Ioan Abrudan, omul de afaceri Dumitru Ardelean, patronul Drum Construct, și finul lui Ioan Galiș, Petru Daniel Pop.
În anul 2019, Magistrații Curții de Apel Cluj au decis că rechizitoriul întocmit pe 20 decembrie 2017, împreună cu toate actele de urmărire penală și probele administrate de DIICOT Sălaj, suferă de nulitate absolută, ceea ce a condus la excluderea tuturor probelor și mijloacelor de probă din dosar. În consecință, ancheta a fost anulată definitiv.
Dosarul viza acuzații grave, precum constituirea unui grup infracțional organizat, dare și luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, cumpărare de influență și fals intelectual. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv contestațiile formulate, confirmând decizia Curții de Apel Cluj.
Dumitru Ardelean abonat la bani publici
În anul 2025, în județele Sălaj, Cluj şi Satu Mare au fost atribuite mai multe contracte importante, către firma Drum Construt controlată de Dumitru Ardelean, pentru lucrări de infrastructură rutieră, cu sume semnificative alocate pentru modernizarea și întreținerea drumurilor și podurilor, după cum urmează:
- Pod peste Valea Cerisa, localitatea Cosniciu de Jos, comuna Ip, județul Sălaj
Contractul pentru execuția lucrărilor la acest pod a fost atribuit pentru suma de 759.961 RON (echivalentul a 151.992,20 EUR). Aceste lucrări fac parte din categoria lucrărilor de construcții de poduri și sunt gestionate de comuna Ip. - Construire pod peste valea Miții, localitatea Aghireș, comuna Meseșenii de Jos
Un alt contract pentru execuția lucrărilor la un pod important pe strada principală din Aghireș a fost atribuit pentru suma de 1.092.979 RON (aproximativ 218.595,80 EUR). Acest pod asigură legătura spre centura Zalău, iar beneficiarul este Primăria comunei Meseșenii de Jos. - Modernizare DJ 191C: Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigradului și Cetății – Municipiul Zalău
Pentru modernizarea acestui drum județean s-a atribuit un contract în valoare de 27.734.882 RON (5.546.976,40 EUR). - Furnizare mixtură asfaltică tip AB 31,5 pentru DRDP Cluj (acord cadru pe 24 luni)
Un contract de furnizare asfalt pentru drumurile gestionate de DRDP Cluj a fost atribuit pentru suma de 3.398.759 RON (679.751,80 EUR). - Lucrări de întreținere curentă pe timp de vară pe DRDP Cluj (acord cadru pe 4 ani)
Au fost încheiate mai multe contracte similare pentru întreținerea drumurilor naționale pe raza DRDP Cluj, cu valori variind între 30.035.596 RON și 35.113.720 RON (între aproximativ 6 și 7 milioane EUR). Aceste contracte acoperă partea carosabilă, acostamente, benzi de urgență și benzi de încadrare pentru o perioadă extinsă de patru ani. - Îmbunătățirea infrastructurii agricole din comuna Pericei, județul Sălaj
Un contract de lucrări pentru îmbunătățirea infrastructurii agricole din comuna Pericei a fost atribuit pentru suma de 4.797.537 RON (959.507,40 EUR). Acest proiect are ca scop modernizarea drumurilor rurale pentru a sprijini activitățile agricole locale. - Reabilitare DJ 109R: DN 1G (Chendrea) – Gălpâia – Romita (DJ 108A), județul Sălaj
Contractul pentru proiectare și execuție lucrări la acest drum județean a fost în valoare de 32.627.040 RON (6.525.408 EUR), un proiect important pentru conectivitatea și accesibilitatea în județul Sălaj. - Modernizarea DJ 195 și DJ195B în județul Satu Mare
Un contract major pentru proiectare și execuție lucrări de modernizare a drumurilor județene DJ 195 și DJ195B în județul Satu Mare, în valoare de peste 96 milioane RON (aproximativ 19,27 milioane EUR), a fost atribuit în ianuarie 2025. - Modernizare infrastructură rutieră în comuna Boghiș, județul Sălaj
Lucrările de modernizare rutieră din comuna Boghiș au beneficiat de un contract în valoare de 8.994.868 RON (1.798.973,60 EUR), ce are ca scop îmbunătățirea infrastructurii locale.
Suma totală aproximativă alocată pentru aceste contracte este de peste 240 de milioane RON, adică aproximativ 47-48 milioane EUR, acoperind o gamă largă de lucrări de infrastructură: de la poduri și drumuri județene, la întreținerea curentă a drumurilor naționale și modernizarea infrastructurii agricole.
Valoarea totală a lucrărilor pentru construirea de poduri depășește 1,85 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 370.000 de euro. Proiectele de modernizare și reabilitare a drumurilor județene însumează peste 165 de milioane de lei, adică în jur de 33,5 milioane de euro. Pentru furnizarea de materiale asfaltice au fost alocați aproximativ 3,4 milioane de lei, respectiv 680.000 de euro. În ceea ce privește întreținerea drumurilor naționale, acordul-cadru semnat pentru o perioadă de patru ani prevede o valoare cuprinsă între 30 și 35 de milioane de lei, adică între 6 și 7 milioane de euro. Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii agricole au fost evaluate la aproape 4,8 milioane de lei, echivalentul a circa 960.000 de euro.
În anul 2024, firma Drum Construct, controlată de Dumitru Ardelean, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 25,18 milioane de euro, obținând un profit net de 317.451 de euro. Pe lângă această companie, Ardelean mai deține și alte firme, însă cu activitate mult mai redusă.
Vertical Development SRL a raportat o cifră de afaceri de doar 450 de euro, dar a încheiat anul cu un profit net de 19.124 de euro.
Euroconstruct SRL a avut o cifră de afaceri de 2.425.054 de euro, generând un profit net de 146.466 de euro.
Prin Vicond Utilaje SRL, Ardelean a obținut în 2024 o cifră de afaceri de 108.510 euro, cu un profit net de 26.934 euro.
De asemenea, Domipor SRL a înregistrat venituri de 353.008 euro și un profit net de 10.683 euro.
Deși a fost implicat într-un dosar penal cu acuzații extrem de grave, Dumitru Ardelean a reușit să iasă basma curată după ce instanța a anulat întregul proces. La câțiva ani distanță, afacerile sale cu statul nu doar că nu au avut de suferit, ci dimpotrivă, au înflorit. Sumele de ordinul zecilor de milioane de euro primite prin contracte publice în 2025 arată că, în România, drumul de la inculpat într-un dosar DIICOT la beneficiar major al banilor publici poate fi unul extrem de scurt
Citeşte şi:
Procurorii care au instrumentat dosarul și-au încasat sumele fabuloase ca salarii, sporuri și alte privilegii. Rezultatul muncii lor nu contează, ei nu răspund pentru munca lor.
Omul este muncitor! Bravo lui! Dacă justiția l-a găsit nevinovat voi de ce dați cu pietre? La muncă și să auzim de bine!
Cum e posibil! Corupția a cuprins definitiv țara!