Consiliul Local Dej și primarul municipiului, Morar Costan (PSD), nu respectă hotărârile definitive și irevocabile ale Justiției. Cu toate că magistratul Anamaria Gabriela Călugăr de la Curtea de Apel Cluj a hotărât pe 10 decembrie că mandatul unui consilier local al municipiului Dej, Traian Mureșan, trebuie validat, consiliul local nu a respectat hotărârile instanței. Social-democrații dejeni se afundă în scuze, fără să uite că decizia irevocabilă a unei instanțe trebuie doar respectată. Ne mirăm cum de organele abilitate ale statului, respectiv procurorii, nu au demarat cercetările în acest caz având în vedere că fapta frizează penalul.
La Dej până şi Consiliul Local se votează diferit. După alegerile din 2012, fiecare consilier local a fost votat separat. Traian Mureşan nu a fost validat, deşi a fost primul de pe lista PNG, luându-se ulterior în considerare persoana de pe a doua poziţie, Lazin Sebastian. Traian Mureşan a câştigat însă în decembrie 2012 dreptul de a fi repus în funcţia de consilier local printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Cu toate acestea, cei din Consiliul Local Dej în frunte cu primarul pesedist Costan Morar par să sfideze legea şi hotărârile instanţei. După un an jumătate nu au pus în aplicare hotărârea acuzând tot felul de tertipuri. Un jurist consultat de Gazeta de Cluj a explicat că hotărârea trebuia pusă de îndată în aplicare, nici nu mai trebuia votat faptul că celălalt consilier local să fie dat afară, ci doar punerea sentinţei propriu-zise în executare.
Ce spune instanţa
„Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Mureșan Traian, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al municipiului Dej, cu sediul în Dej, str 1 Mai, nr 2, județul Cluj, astfel cum a fost precizată. Anulează în parte Hotărârea Consiliului Local al municipiului Dej nr. 54/29.06.2012, în ceea ce privește invalidarea mandatului de consilier local al reclamantului. Obligă pârâtul la emiterea unei hotărâri de validare a mandatului de consilier al reclamantului Mureșan Traian. Obligă pârâtul la plata în favoarea reclamantului a sumei de 4,3 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Irevocabilă. Pronunțată în ședință public din data de 10 decembrie 2012″, arată magistratul Anamaria Gabriela Călugăr de la Curtea de Apel Cluj.
Primarul se scuză
Primarul Dejului, pesedistul Costan Morar, se gândeşte că dacă a reuşit să îşi pună fiul şef de cabinet la Instituţia Prefectului Judeţului Cluj poate face el însuşi legea după bunu-i plac. Astfel, el recunoaşte că după doar 1 an de la primirea sentinţei a supus-o la vot în consiliul local.
“În 29 iunie când a fost validat Consiliul Local, domnul Mureşan nu a fost validat. În ianuarie 2013 a fost comunicată sentinţa prin care ni se cerea să îl repunem în funcţie. Partidul trebuia să vină cu o adresă că îi retrage sprijinul. Eu chiar când s-a votat consiliul local mi-am exprimat poziţia că aş vrea să îl voteze pe consilierul local Traian Mureşan dacă tot a fost pe listă. Nu m-au ascultat. Nu mă simt vinovat. Am făcut încercările normale, fireşti, de a restabili ordinea ” Am pus pe ordinea de zi în urma cu 3 luni de zile sentinţa instanţei şi nu s-a aprobat în consiliul local. Cel care era de la PNG al doilea pe listă nu şi-a dat demisia. Am pus proiectul pe ordinea de zi. I-am pus să se pună de acord să cedeze unul pentru a-l putea pune pe Traian Mureşan. Ca să ocupi un post trebuie să fie liber. Eu chiar am discutat cu consilierul local respectiv. Am zis că haide să găsim o soluţie. Eu doresc oricând să revină în consiliul local că are dreptul să revină. E o chestie de acord ca în iunie va face pasul înapoi să revină domnul Mureşan”, a declarat primarul Dejului, Morar Costan.
Primăria încurcă Curtea de Apel cu Tribunalul
Primăria municipiului Dej a trimis și un comunicat pe adresa redacției intitulat ”Situația punerii în aplicare a sentinței Tribunalului Cluj, privind validarea mandatului consilierului local, Mureșan Traian.” De fapt, oficialii din Dej nici nu fac diferenţa dintre Tribunalul Cluj şi Curtea de Apel Cluj şi vorbesc de sentinţă ca fiind una discutabilă şi vorbind despre un alt proces pe rol. Căile excepţionale de atac nu opresc în schimb punerea în aplicare a unei sentinţe irevocabile, fapt pe care juriştii Primăriei Dej şi Costan Morar nu prea le cunosc. De obicei într-un stat democratic această nerespectare a unei sentinţe dată de instanţă se plăteşte. Aparent, în România fiecare interpretează sentinţele după bunul plac.
Redăm în continuare comunicatul integral semnat de primarul pesedist.
“În data de 29 iunie 2012, Consiliul Local Dej, a invalidat prin HCL nr. 54, mandatul de consilier local din partea PNG, al domnului Mureșan Traian, motivul fiind incompatibilitate constată prin sentința definitivă a Curții Supreme de Justiție, emisă în anul 2010, la sesizarea ANI.
Mureșan Traian a atacat hotărârea în instanță, la Tribunalul Cluj, secția Contencios administrativ, obținând sentința definitivă în favoarea sa, în luna decembrie 2012, sentință comunicată Primăriei Dej în luna ianuarie 2013. Sentința Tribunalului Cluj, deși este definitivă, este incompletă, deoarece se referă numai la anularea HCL, nr. 54 și obligarea Consiliului Local de validare a mandatului domnului Mureșan Traian, fără să se pronunțe și asupra vacantării postului domnului, Lazin Sebastian, care ocupă în mod legal mandatul de consilier. Consiliul Local Dej nu a putut aplica sentința definitivă a tribunalului, deoarece postul de consilier local al PNG nu este vacant, fiind ocupat de Lazin Sebastian. În aceste condiții pentru ocupare postului de consilier local de către domnul Mureșan Traian, existau trei variante:
-domnul Mureșan Traian putea cere în instanță și anularea Hotărârii Consiliului Local Dej privind validarea funcției de consilier a domnului Lazin Sebastian;
PNG putea să retragă mandatul de consilier a domnului Lazin Sebastian pentru vacantarea mandatului de consilier local, în vederea validării mandatului domnului Mureșan Traian;
-domnul Lazin Sebastian să își dea demisia din funcția de consilier local, pentru vacantarea postului. Atât timp cât vacantarea postului nu a fost făcută, Consiliul Local Dej, nu îl putea numi pe domnul Mureșan Traian în funcția de consilier. În acest moment părțile sunt în litigiu la Tribunalul Cluj, secția Contencios Administrativ, urmând ca instanța să decidă asupra cazului în speță”, arată Costan Morar. În ciuda insistenţelor reporterilor Gazeta de Cluj consilierul local care trebuia numit de un an jumătate, Traian Mureşan, nu a putut fi găsit.
Inteleg interventia de aici a primarului in numele Consiliului local, pentru ca afacut-o si in instanta (fara imputernicire). respecta doar hotararile judecatoresti ce-i sunt favorabilei Oare cine-l va pune la respect fata de lege?.