Curtea de Apel Cluj a încheiat definitiv un proces în care au fost trimiși în judecată patru clujeni acuzați de evaziune fiscală. Potrivit procurorilor ei au comercializat mașini rulate pe care le aduceau de peste graniță în valoare de peste 20 de milioane de lei, fără să plătească vreo taxă. Dacă, inițial, cei patru au fost obligați să plătească împreună prejudiciul, Curtea de Apel Cluj a stabilit recent că banii vor trebui plătiți doar de un singur inculpat despre care procurorii au spus că este ”omul de paie” al afacerii.  În dosar este implicat și Andrei Boldijar, cunoscut în Cluj Napoca după porecla ”Spike Boldy” și care s-a specializat în comercializarea mașinilor second de lux. În urmă cu câțiva ani din cauza afacerilor pe care le face a fost ținta unui atac în stil mafiot pentru că ar fi înșelat o persoană din București care a preferat să se răzbune în acest fel.

Spre finele lunii trecute, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință definitivă într-un proces de evaziune fiscală în care au fost judecați patru clujeni: Levente Kovacs, Alin Vele, Andrei Boldijar și Adrian Butnar. Ei au fost trimiși în judecată pentru că nu au plătit nicio taxă în cadrul tranzacționării, pe o perioadă de mai mulți ani, a câtorva sute de mașini aduse în România. Cei patru vindeau mașini pe care le cosmetizau într-un garaj în care puteau intra 10-15 mașini care așteptau să fie ”rujate”.

Clujenii au fost acuzați că au vândut 404 autoturisme uzate ”în valoare totală de 20.912.270, 87 lei, cumpărate din ţările Uniunii Europene în condiţii de taxare inversă, fără a evidenţia în contabilitatea firmei şi fără a declara la organele fiscale aceste operaţiuni, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către stat, cu consecinţa neînregistrării, necolectării şi neplăţii TVA aferentă operaţiunilor de livrare, cauzând un prejudiciu în cuantum total de 4.047.536,30 lei”, arată procurorii.

Inițial, judecătorul Simona Trestian de la Tribunalul Cluj a decis în august 2022 că, pe latură penală, procesul trebuie să înceteze pe motiv că a intervenit prescripția. Însă, sentința judecătorilor dispunea că toți patru trebuie să plătească prejudiciul de 4 milioane lei. Inculpații și procurorii au contestat decizia, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj. Această instanță a schimbat sentința în sensul că a înlăturat dispoziția de plată a prejudiciul privitor la trei dintre inculpați, lăsând plata sumei de bani în seama unuia singur: Levente Kovacs, adică exact a persoanei care nu ar putea să se achite de această obligație.

”(…) admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român prin ANAF împotriva inculpatului KOVACS Ş. ISTVAN-LEVENTE, cu consecinţa obligării acestuia la plata în favoarea părţii civile a sumei de 4.047.536,30 lei cu titlu de despăgubiri civile (reprezentând TVA necolectată şi nedeclarată), cu dobânzi şi penalităţi fiscale calculate până la data plăţii integrale a debitului. Înlătură dispoziţiile de obligare a coinculpaţilor VELE I. ALIN-SEBASTIAN, BOLDIJAR I. ANDREI şi BUTNAR I. ADRIAN-IOAN la plata despăgubirilor civile către partea civilă Statul Român prin ANAF, în solidar cu inculpatul KOVACS Ş. ISTVAN-LEVENTE, constatând în acest sens că în virtutea principiului disponibilităţii, acţiunea civilă a fost exercitată numai împotriva acestui din urmă inculpat. În baza prevederilor art. 422, cu aplicarea art. 250 ind. 2 C.pr.pen., dispune ridicarea măsurilor asigurătorii dispuse prin Ordonanţa nr. 219/P/2015 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj din data de 31.05.2018 asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor VELE I. ALIN-SEBASTIAN, BOLDIJAR I. ANDREI şi BUTNAR I. ADRIAN-IOAN menţinute şi prin sentinţa penală nr. 189/31.08.2022 pronunţată de Tribunalul Cluj”, arată o parte din soluția pe scurt a judecătorilor FIRICEL Luminiţa-Maria și MARIAN Mihăiţă Lucian de la Curții de Apel Cluj.

”Omul de paie” din opinia procurorilor a devenit principalul responsabil în viziunea judecătorilor

Potrivit datelor strânse de procurori în această anchetă sunt mari șansele ca Finanțele clujene să nu vadă niciun leu de pe urma acestei evaziuni. Ancheta arată că KOVACS Ş. ISTVAN-LEVENTE, adică cel care este pus de judecători să plătească, de unul singur, tot prejudiciul, era doar ”omul de paie” din această afacere, el abia știa să vorbească română fiind folosit drept paravan de ceilalți inculpați care aduceau mașini din străinătate.

”Inculpatul Levente Kovacs a fost „omul de paie”, paravanul, după care s-au ascuns  ceilalţi inculpaţi, cu adevărat implicaţi în comerţul cu maşini. Nivelul de educaţie al inculpatului este precar, având în vedere memoriile pe care le-a depus la dosar, ce denotă o cunoaştere insuficientă a limbii române pentru a fi personajul principal în evaziunea fiscală derulată; acesta nu avea locuinţă, nu era angajat în muncă, nu avea venituri pentru a-şi asigura subzistenţa, el profitând de ocazia oferită în special de inculpatul Boldijar pentru a obţine constant sume de bani. Ceea ce el trebuia să facă era să preia firma SC Picu Prod SRL, cu ajutorul celorlalţi să o declare plătitoare de TVA, să figureze în acte ca administrator al acesteia şi unica persoană cu acces la conturile societăţii, să dea celorlalţi trei inculpaţi procuri de administrare a firmei pentru a permite acestora să comercializeze maşini în numele societăţii şi să semneze în alb facturierul şi chitanţierul.

Acest lucru era extrem de convenabil pentru ceilalţi trei inculpaţi, care au putut declara, senini, că nu au avut acces la banii societăţii, că nu au văzut niciodată procurile şi nu au intrat în posesia lor”, se arată în referatul procurorilor.

De altfel, apărările inculpaţilor Vele, Boldijar şi Butnar s-au sprijinit pe acest aspect. Ei au susținut că lucrau în baza unor procuri emise de firma condusă de Kovacs, că nu cunoșteau conţinutul lor, că nu li s-a comunicat ce obligaţii le revin în urma folosirii procurelor, ori că nu au folosit respectiva procură.

În aproape doi ani au vândut sute de mașini

O parte dintre mașini erau tranzacționate prin intermediul firmei Picu Prod care îi aparținea lui Levente Kovacs, unul dintre inculpații din dosarul de evaziune fiscală.

Potrivit unui proces-verbal de control făcut de finanțele clujene, ”în perioada 28.06.2012-31.07.2012, firma a fost supusă unei inspecţii fiscale parţiale în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale faţă de bugetul consolidat al statului, după includerea sa pe lista societăţilor cu risc ridicat în ceea ce priveşte neconcordanţele rezultate din declaraţiile recapitulative 390, care centralizează informaţii relative la livrările/ achiziţiile/prestările intracomunitare dintr-o perioadă fiscală dată (f.10-12, vol. III).

 În urma controlului s-a constatat faptul că agentul economic a efectuat în perioada octombrie 2011-mai 2012 achiziţii intracomunitare de autovehicule rulate, în sumă totală de 22.231.833 lei, de la diverse firme din Germania, Austria, Olanda, Belgia, Italia, Cehia şi Ungaria, fără să declare, prin declaraţia recapitulativă 390, achiziţiile intracomunitare efectuate şi fără să îndeplinească obligaţiile fiscale generate de efectuarea acestor operaţiuni taxabile”, arată actul inspecției făcute de ANAF.

Spike Boldy a scăpat de ”săpuneala” de la bulău

În urmă cu câțiva ani, numele lui Andrei Boldijar a fost titrat pe prima pagină a ziarelor din din România. Când avea 24 de ani și locuia împreună cu familia într-un apartament din Cluj Napoca el a fost ținta unui atac în stil mafiot. În timpul nopții, el și părinții lui au fost atacați de trei bărbați mascați care i-au bătut pe membrii familiei Boldijar. Andrei a tras în atacatori cu un pistol cu bile de cauciuc. Cei trei membri ai familei atacate au fost găsiți de medicii de pe ambulanta în stare de șoc, plini de răni și vânătăi. Familia atacată de cei trei a fost transportată de urgență la spital, dar Andrei a refuzat să fie internat. La data respectivă, potrivit surselor judiciare, Andrei Boldijar i-ar fi vândut unui interlop o mașină Mercedes de lux cu 25.000 de euro unui interlop din București, însă la o inspecție s-a dovedit că mașina respectivă valora aproximativ 10.000 de euro. El este cunoscut în Cluj Napoca sub numele de Spike Boldy și, pe lângă traficul cu mașini de lux, se ocupa și de comercializarea de produse de firmă Armani, Prada sau Dolce&Gabana.

Andrei Boldijar își vinde mașinile prin intermediul firmei Golden auto Impex, care își are sediul în apartamentul familiei din cartierul Mărăști. În acte, acționarul și administratorul societății este mama lui, Maria. Activitatea firmei ar trebui să dea de gândit celor de la Finanțe. Are un singur angajat, o cifră de afaceri de peste 3,5 milioane de lei și un profit de… 4.434 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.