În România, copiii care sunt abuzați sexual sunt lăsați de izbeliște. Justiția, care ar trebui să îi pedepsească pe cei care profită de inocența fetelor și băieților de 12 – 13 ani pare incapabilă să ia atitudine. În instanțele din județul Cluj există aproape 90 de procese cu această infracțiune. În peste 60% dintre aceste cazuri pedepsele date de judecătorii clujeni sunt cu suspendare. Cu alte cuvinte, pedofilii din Cluj scapă fără nici o zi de închisoare. Multe dintre cazuri au loc în cadrul familiilor dezorganizate, iar Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Cluj, care ar trebui să se implice activ în protecția minorilor care sunt victimele acestor abuzuri, a formulat în 10 ani doar 3 cereri de decădere din drepturile părintești a celor găsiți vinovați.

În societatea românească, prădătorii sexuali sunt o specie aparte protejată, în mod bizar, chiar de sistemul care ar trebui să îi condamne. La nivel național sunt înregistrate peste 6.000 de dosare în justiție care au ca obiect al infracțiunii ”actul sexual cu un minor”. Majoritatea victimelor sunt fete și băieți, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, care cad pradă abuzurilor sexuale. Copiii ajung în brațele pedofililor prin diverse metode: sunt șantajați, păcăliți, constrânși, plătiți, etc, iar în cele mai multe dintre cazuri impactul emoțional și fizic pe care îl suportă este devastator pentru dezvoltarea lor.

În instanțele din județul Cluj și din jurisdicția Curții de Apel Cluj există 89 de cazuri de ”act sexual cu un minor”, iar în 58 dintre aceste cazuri pedeapsa dată de judecători a fost cu suspendare. Cu alte cuvinte, peste 60% dintre adulții care întrețin acte sexuale cu un copil scapă nepedepsiți!

Procentul ar trebui să fie îngrijorător pentru societatea românească, însă aceste situații par să fie acceptate în mod tacit.

Spre exemplu, potrivit unei situații a Direcției Generale de Protecție a Copilului Cluj, în ultimii 10 ani instituția a formulat trei cereri de decădere din drepturile părintești a celor găsiți vinovați de comiterea acestei infracțiuni, chiar dacă multe dintre cazurile respective au loc în cadrul familiilor dezorganizate.

Mai mult, Mitropolia Clujului Maramureșului și Sălajului, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla sau vocala Asociație Coaliție pentru Familie, care a obținut organizarea unui referendum pentru familie, nu au făcut nimic pentru copiii care cad victimele abuzurilor sexuale.

 

 

Copiii sunt carne de tun în fața Justiției

 

 

Codul penal prevede următoarele infracțiuni de natură sexuală îndreptate împotriva copiilor: actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor și racolarea minorilor în scopuri sexuale. Pe lângă acestea mai sunt condamnate penal violul, hărțuirea și agresiunea sexuală.

La Judecătoria Cluj Napoca sunt înregistrate trei dosare de corupere sexuală a minorilor. Două dintre ele încă se judecă, iar în al treilea dosar inculpatul a fost condamnat, fără acord de recunoaștere, la o amendă de 3.200 de lei fără nicio zi de închisoare!

La Judecătoria Dej, această infracțiune a fost judecată în două dosare. Într-unul dintre ele, inculpatul a fost condamnat cu suspendare, iar în celălalt este vorba de cadrul un militar care a fost condamnat la plata unor daune de 15.000 de euro către victimă și la doi ani și opt luni de închisoare cu executare. De remarcat este și faptul că acest caz a fost mediatizat intens.

La Judecătoria Huedin există un singur dosar care ca obiect această infracțiune în care Claudiu Herchi a fost condamnat la o pedeapsă de două luni sub supraveghere.

La Judecătoria Turda există trei dosare care au ca obiect infracțiunea de coruperea sexuala a minorilor. În două dintre cazuri inculpații au fost condamnați  cu suspendare, iar în celălalt, inculpatul a fost condamnat trei ani de arest la domiciliu și pus la plata unor daune în valoare de 15.000 de lei.

 

 

Peste 60% dintre pedofilii din Cluj scapă fără nicio zi de închisoare

 

 

Însă ponderea cea mai mare a infracțiunilor sexuale împotriva copiilor o reprezintă ”actul sexual cu un minor”.

În instanțele din județul Cluj există 89 de dosare care au ca obiect actul sexual cu un minor (art.198 Cod penal), iar în 58 dintre aceste cazuri inculpații au fost condamnați la pedepse cu suspendare. Pedofilii au fost lăsați să plece acasă și să presteze diferite munci în folosul comunității, cu condiția că, dacă mai ”greșesc” încă o dată, vor primi pedepse cu executare, adică în spatele gratiilor. În privința celorlalți, care au fost condamnați cu executare pentru infracțiunea de ”act sexual cu un minor”, judecătorii au luat în calcul că au săvârșit această infracțiune cu violență, ori că sunt recidiviști, iar legea prevede că un recidivist trebuie condamnat neapărat la închisoare dacă mai face vreo infracțiune în termenul de îndreptare.

În cadrul Judecătoriei Cluj Napoca se află pe rol 19 procese care au ca obiect de dosar ”actul sexual cu un minor”. În 14 dintre cazuri judecătorii au dat pedepse cu suspendare, adică nici o zi de închisoare pentru comiterea acestei infracțiuni.

La Judecătoria Dej, în 11 procese judecătorii au administrat pedepse cu suspendare, iar în cinci dintre ele pedeapsa dată cu executare a fost minimă. La Judecătoria Gherla opt procese au avut ca soluție pedepse cu suspendare și în șapte cazuri soluția a fost cu executare.

La Judecătoria Turda 18 procese au avut ca soluție pedeapsa cu suspendare. În trei dosare pronunțarea nu a fost dată, iar în 7 procese pedeapsa a fost cu executare.

La Judecătoria Huedin trei dintre cauze încă se judecă. În 7 cazuri pedepsele au fost cu suspendare și într-un singur caz pedeapsa a fost cu executare

 

Profil de pedofil scăpat de judecători: 50 de ani, chel și mic de statură

 

Un caz clasic de prădător sexual din Cluj Napoca, care a scăpat de închisoare după ce și-a maltratat familia și a făcut sex cu o fetiță de 13 ani, fiica unor prieteni de familie, arată cam așa. Abuzatorul, să-i spunem M., pentru a nu dezvălui identitatea părților implicate și, implicit a victimei, este un tip de peste 50 de ani, mic de statură, care se poartă ras în cap. Este patronul unei firme care își are sediul în centrul municipiului Cluj Napoca. Când a murit tatăl victimei, M. a fost alături de familia fetiței pe care pusese ochii, astfel că relațiile dintre el și familia respectivă au devenit mai strânse. După ce M. a fost turnat la poliție și s-a declanșat ancheta, unul dintre martorii de la dosar spune că, de fapt, el ”preferă mai curând compania copiilor familiei, decât pe cea a părinților, privindu-le pe fetele familiei mai curând din punct de vedere erotic, decât părintește”. La dosar există declarații conform cărora pedofilul le-a făcut propuneri sexuale și surorilor victimei, dar acestea l-au refuzat. Nu au spus mamei de teamă că nu vor fi crezute și vor fi acuzate că inventează aceste acuzații.

În același timp, M. are șapte copiii, dar în relațiile pe care le are cu membrii familiei lui are un caracter violent. Cu familia victimei, potrivit caracterizărilor de la dosar, era săritor și glumeț.

La poliție, victima povestește cum a fost dezvirginată de bărbatul în vârstă de peste 50 de ani, chel și mic de statură.

”După ziua surorii mele, M. mi-a spus că mă va duce el cu mașina la studiul biblic, unde trebuia să ajung. În loc să mă ducă unde mi-a promis, am mers în garsoniera lui în Mărăști, unde am întreținut cu el relații sexuale, atunci fiind virgină. Am plecat de acolo singură. Apoi am întreținut cu el relații sexuale de ziua mea, tot în garsonieră, când mi-a spus că mă ia de soție, apoi în parcare la Selgros. M. mi-a spus să nu spun nimănui de relația noastră, altfel voi ajunge la casa de copii”.

Abuzatorul a convins-o pe puștoaică să se culce cu el spunându-i că o va lua de soție și îi va construi o casă. După ce a aflat că la poliție a fost depusă o plângere împotriva lui, M. o sună pe victimă pentru a-i spune că ”povestea de dragoste” a luat sfârșit.

”Nu mai poți să ai casa ta… fiindcă eu chiar am vrut să fac ceva serios cu tine, dacă înfund pușcăria n-o s-o mai pot face. Și eu chiar nu am făcut altceva decât că am muncit ca boul, să pot strânge bani de casă!”

 

 

Tatăl a poftit și la propria fiică

 

 

După ce toți membrii familiei au aflat de isprava lui M., la dosar apar declarații potrivit cărora abuzatorul este unul cu vechime.

Una dintre fiicele lui și soția le spun anchetatorilor care sunt preferințele sexuale ale lui M.

”Când aveam 12-13 ani, m-am trezit din somn că cineva mă pipăie în zona sânilor și a organelor genitale, iar când am deschis ochii am descoperit că este vorba de tatăl meu. Am fugit în altă cameră și peste puțin timp a deschis ușa să vadă ce fac, m-am prefăcut că dorm și m-a lăsat în pace. A mai repetat acest gest de vreo patru ori. De multe ori tatăl meu dădea în mine ca într-un sac de box și mă forța să mă îmbrac în haine de băieți”, spune una dintre fiicele lui M. La 14 ani ea a plecat de acasă și a locuit la diverse rude. ”Practic, toată adolescența mea a fost marcată de gesturi și evenimente de acest gen”, completează ea.

Soția lui explică modul în care a ajuns să se căsătorească cu el.

”L-am cunoscut când aveam 17 ani, m-a violat și după aceea m-am căsătorit cu el din rușine față de oamenii din sat. Relația dintre mine și el s-a deteriorat, totul culminând când fiul meu a încercat să se sinucidă tăindu-și venele din cauza tatălui lui. Atunci am divorțat”, povestește femeia.

Psihiatrii chemați să facă evaluarea abuzatorului sexual spun că bărbatul este, în termeni populari, pedofil.

”Instinct sexual exacerbat pe model parafilic cu tulburări spre pedofilie. Tulburare mixtă de personalitate cu trăsături instabil emoționale de tip impulsiv, narcisiste și paranoide. Avea discernământ la comiterea faptelor”, arată raportul psihiatric.

Cu toate acestea, M. a fost trimis în judecată în stare de libertate. Și-a angajat un avocat bun din Baroul Cluj și, inițial, a primit doi ani cu suspendare.

”Pericol social ridicat, mod de operare calificat, a profitat de vulnerabilitatea victimei, dar nu are antecedente penale, a avut o atitudine sinceră, a recunoscut fapta și a încercat să contureze calitățile lui filantropice”, arată judecătorul Beatrice Birău, pe atunci la Judecătoria Cluj Napoca.

Parchetul a contestat decizia, iar în 2015 judecătoarele Ana Covrig și Sorina Siserman de la Curtea de Apel Cluj au majorat pedeapsa la trei ani, tot cu suspendare, și l-au obligat la plata a 5.000 de euro cu titlu de daune către familia victimei.

Cu alte cuvinte, pedofilul și-a plătit libertatea cu 5.000 de euro!

 

 

Doar pedofilii recidiviștii sunt condamnați la închisoare cu executare

 

 

Într-un dosar de la Judecătoria Dej, patru bărbați au fost judecați pentru că au făcut sex cu o minoră căreia i-au făcut cadou un telefon. Trei dintre ei au fost condamnați cu suspendare, iar cel de-al patrulea a primit o pedeapsă cu executare. Executarea a fost menținută chiar dacă s-a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Însă, el a fost condamnat la 3,6 ani pentru că era recidivist, fiind cunoscut în zonă drept un hoț de lemne!

Cazul a avut loc în Recea Cristur, unde toți cei patru au întreținut relații sexuale cu minora într-un imobil părăsit. Potrivit actelor de la dosar, ”certificatul de naştere a părţii vătămate evidenţiază faptul că, în perioada săvârşirii faptei de către inculpat, minora avea vârsta de 14 ani împliniţi. Planşa fotografică ataşată la dosar relevă faptul că aspectul fizic al părţii vătămate este caracteristic unui copil cu vârsta de cel mult 13-14 ani.”

Cel condamnat a depus și un memoriu în care ”a solicitat să fie achitat sau sancţionat cu amendă ori cu suspendarea executării pedepsei pentru că este în relaţii apropiate cu partea vătămată şi urmează să se căsătorească cu aceasta, însă din relaţiile oferite de Primăria com. Recea-Cristur rezultă că, contrar susţinerilor sale apelantul nu a efectuat demersuri în vederea căsătoriei cu partea vătămată şi nici măcar nu este pe raza comunei, fiind plecat în Timişoara, dimpotrivă, este o persoană lipsită de caracter, sancţionată cu amenzi sau obligată la despăgubiri pentru furt de material lemnos, despăgubiri pe care nu le-a achitat nici până în prezent”, se arată în documentele dosarului.

Un alt caz de condamnare pentru infracțiunea de act sexual cu un minor a unui recidivist avut loc la Judecătoria Huedin. În acest caz, recidivistul a fost condamnat la 2,6 ani închisoare cu executare pentru că a întreținut relații sexuale cu un băiat de 13 ani.

La începutul acestui an, Judecătoria Turda a condamnat un bărbat la un an de închisoare pentru infracțiunea de act sexual cu un minor, în situația în care persoana respectivă fusese reținută în urmă cu mai bine de 10 ani pentru trafic de minor în scopuri sexuale.

 

 

Afacerist pedofil din Cluj Napoca a dat în judecată familia victimei și nu a făcut nicio zi pușcărie.

Din 2012, în Cluj Napoca se judecă un proces controversat în care un om de afaceri trecut de 60 de ani, Ioan Codreanu, este acuzat de act sexual cu un minor, corupere sexuală şi perversiune sexuală. Victoria Popean, mamă a două fete, îl acuză pe acesta că i-a corupt fiicele, pe vremea când acestea aveau 14, respectiv 12 ani, oferindu-le sume mari de bani şi cadouri scumpe. Abuzatorul a scăpat de închisoare – pentru că e „onorabil”, bătrân şi bolnav –  şi de plata cheltuielilor de judecată. În schimb victima plăteşte la pătrat: Completul de judecată al Curţii de Apel Cluj a pus de două ori la plată familia fetiţei abuzate prin sentinţa dată în procesul în care a fost judecat omul de afaceri clujean Ioan Codreanu pentru infracţiunea de act sexual cu un minor: 5.000 de lei cheltuieli de judecată pentru copila în vârstă de 15 ani, 5.000 de lei cheltuieli de judecată pentru mamă. Familia a fost executată silit pentru a plăti cheltuielile, deoarece veniturile părinţilor abia le permit să îşi crească cei patru copii.

În apărarea sa, Ioan Codreanu a susţinut că banii pe care i-a dat celor două fete ale Victoriei Popean, au fost un ajutor, pentru că aveau o situaţie materială precară.

Codreanu a fost surprins în timp ce întreținea relații sexuale orale cu una dintre fete într-o parcare din Cluj Napoca. Acesta, în plină zi, în jurul orei 11.00, în timp ce se afla într-o parcare situată din Cluj-Napoca, a întreţinut un act oral cu minora C. A-M în autoturism, după care i-a dat suma de 200 de lei drept plată.

 

 

 

Un schizofrenic condamnat cu suspendare după ce i-a dat 5 lei unei fete de 12 ani pentru sex oral.

 

Într-un alt dosar, în care judecător a fost Cristina Pop, de la Judecătoria Turda, bărbatul a fost condamnat cu suspendare pentru că i-a dat 5 lei unei fetițe de 12 ani, iar ea i-a făcut, de două ori, sex oral. Cei doi erau vecini iar, potrivit buletinului medical de examinare, ”inculpatul prezintă o personalitate cu aspect structural dizarmonic, cu tendințe psihice de intensitate patologică, instabile, accentuate cu impulsivitate și tendințe schizoide”. Cu toate că bărbatul ar putea pentru unii nebun de legat, el a reușit să o impresioneze pe judecătoare, care a notat că ”la individualizarea judiciară a pedepsei conform art. 72 C pen se vor avea în vedere dispozițiile generale ale codului penal, limitele speciale ale pedepsei, persoana inculpatului (fără antecedente penale, SINCER), urmările faptei (persoana civilă are 12 ani, fiind în dezvoltare, poate fi afectată negativ).” El a fost pedepsit la patru ani de închisoare cu suspendare și la plata a 5.000 de lei cu titlu daune către fetiță.

 

 

Pedepsele pentru pedofili sunt între 1 și 7 ani de închisoare

Potrivit Codului penal, actul sexual cu un minor are următoarele pedepse

(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită asupra unui minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(3) Fapta prevăzută în alin. (1), comisă de un major cu un minor cu vârsta între 15 și 18 ani, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

 

Societatea cere pedepse mai mari

Potrivit unui studiu făcut de cercetătoarea Gabriela Culda, cadru universitar la UBB Cluj, din cele peste 1.000 de persoane chestionate, 22,8% spun că pedepsele pentru cei vinovați de această infracțiune ar trebui să fie închisoarea de până la 15 ani; 13,7% – închisoare între 15 şi 25 ani; 15% pentru detenţie pe viaţă; 9,3% pentru altă pedeapsă – de multe ori, castrarea chimică şi detenţie. La întrebarea despre cum să fie pedepsiţi aceşti agresori sexuali, mare parte dintre chestionaţi au cerut castrare chimică – 33,6%. Un procent de 5,6% de oameni au fost foarte categorici şi au susţinut că pedeapsa cu moartea ar fi cea potrivită.

Pericolul social perceput este dat şi de faptul că 25% consideră că o persoană cu pedofilie va comite, până la urmă, o infracţiune. „În eşantionul nostru a fost un număr mare de persoane abuzate 75 (6,9%), dintre care 8 bărbaţi şi 67 femei. Există o corelaţie între cei abuzaţi şi orientarea bi/homosexuală, în sensul că aceia care au suferit abuzuri sexuale au fost mai predispuşi să aibă aceste orientări sexuale. Alte diferenţe de percepţie a pedofiliei le-am găsit între persoanele care au copii şi cele care nu au copii, respectiv între bărbaţi şi femei“, explică cercetătoarea. Una dintre concluziile studiului arată că 44,3% dintre cei chestionaţi cred că persoanele abuzate sexual vor abuza la rândul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here