Într-o poveste demnă de manualul „Cum să NU soluționezi un dosar în timp util”, aflăm că Hiba Rareș-Marian, cunoscut acum pentru parcările sale creative și relația specială cu gardurile Parohiei Greco-Catolice, a fost implicat într-un dosar penal legat de refuzul de a se supune prelevării de mostre biologice. Incidentul? O întâlnire între Audi-ul său și gardul unei Parohii din Florești, în vara lui 2022.

Hiba, însă, a venit cu o poveste demnă de un Oscar: nu el era la volan, ci un taximetrist. Taximetristul imaginar nu s-a prezentat niciodată, dar cine suntem noi să ne îndoim de cuvântul lui Hiba? Cu un 0.78 mg/l alcool în aerul expirat, lucrurile păreau clare pentru toată lumea… cu excepția lui Hiba și, evident, a procurorului.

Procurorul Tătar Gabriel Ionuț a avut dosarul pe mâna lui o lună de zile după care dosarul a ajuns la alt procuror. După ce a meditat intens asupra cazului timp de doar 2 ani și 2 luni, al 2 lea procuror a clasat dosarul pentru că, în mod miraculos, „fapta nu există”. Hiba a depus o plângere penală împotriva procurorului Tătar Gabriel Ionuț. Faptul că Parchetul a ținut la sertar pe o durată atât de lungă dosarul este considerat o răzbunare deoarece majoritatea dosarelor pe care le-a avut Hiba în trecut au fost instrumentate de acesta.

Apare în scenă un alt procuror, Roșca Sergiu Valer, care, în rolul salvatorului de ultimă oră, a decis să claseze dosarul, concluzionând că „fapta nu există”. Cu alte cuvinte, Tătar a petrecut trei ani jonglând cu un dosar care, în final, s-a dovedit a fi o pierdere de timp.

Dar să nu credeți că povestea se oprește aici! Hiba, care acum a devenit expert în arta justiției de lungă durată, a decis să nu plece cu mâna goală. După ce procurorul a luat decizia „fapta nu există”, Hiba a cerut despăgubiri. De ce? Ei bine, pentru că trei ani în care procurorul să nu dovedească nimic iar el să stea fără permis de conducere par să merite o compensație, nu?

Și cine va plăti aceste despăgubiri? Noi, contribuabilii, cei care ne bucurăm de taxele noastre transformate în fonduri pentru povestiri de genul acesta. Așadar, dacă vă întrebați unde se duc banii din impozite, acum aveți un răspuns: către oameni care „refuză probele biologice” și fapte care „nu există.” 

Pentru Rareș Hiba, finalul acestui capitol din viața sa este unul amar. Deși justiția a stabilit că fapta de care era acuzat nu există, cei trei ani petrecuți sub umbra unei anchete interminabile nu pot fi recuperați. 

Deși acesta a obținut în final dreptatea pe care o merita, cazul său rămâne un exemplu al modului în care sistemul juridic poate, uneori, să eșueze în a proteja cetățenii de acuzații nefondate și procese interminabile.

3 COMENTARII

  1. Eu nu înțeleg cum a fost ținut dosarul la sertar 3 ani, dacă fapta e din vara anului 2022 și dosarul e soluționat?
    Oare la poliție cât a stat dosarul?

  2. Am fost și reținut 24 ore în baza unei suspiciuni rezultate din falsificarea procesului verbal în care polițiștii știind ca ma certăreț cu o persoana în seara acelei zile,au menționat ca acea persoana a încercat sa ma oprească sa urc la volanul autoturismului și nu a reușit.
    Surpriza lor a fost când a trebuit sa audieze persoana respectiva iar acesta deși a fost influențat și amenințat după cum susține,a refuzat sa dea mărturie mincinoasa astfel încât declarația sa coincidă cu procesul verbal și a relatat ca totul este o minciuna și ca el nici măcar nu se afla la fata locului,a declarat ca cele menționate în procesul verbal sunt o minciuna .
    Consider ca despăgubirile pe care o sa le cer sunt justificate deoarece nu am mai putut sa îmi administrez firmele de construcții fără permis,am fost supus la costuri suplimentare pentru deplasările pe care le-am avut de făcut și mi-a fost îngrădit aproximativ 3 ani dreptul de a conduce în baza unei suspiciuni fabricate din ce rezulta din dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.