
Un nou scandal urbanistic bate la ușa Clujului. Kaufland, gigantul retailului, încearcă din 2020 să își planteze un nou magazin pe Calea Baciului nr. 101, pe un teren care miroase,la propriu și la figurat, a hidrocarburi și aranjamente dubioase. Terenul, achiziționat de la firma Punctual Invest (controlată de milionarul Vasile Mureșan, regele țigărilor din Transilvania), are un trecut pătat de contaminare chimică și o decontaminare făcută „pe hârtie”.
Gazeta de Cluj a documentat în trecut întreaga farsă ecologică: terenul a fost vândut cu condiția expresă să fie curățat, dar decontaminarea reală s-a evaporat. În loc să transporte pământul infestat la Oradea, cu tratamente speciale, a fost „mutat” convenabil în curtea unei persoane fizice din Baciu, care, surpriză, avea nevoie de pământ pentru „nivelare”.
În acte, totul e „curat” și legal.
Încercarea Kaufland de autorizare a proiectului a fost frânată de arhitectul județean Claudiu Salanță, care nu s-a lăsat dus cu vorba, spre deosebire de autoritățile din Baciu, mai „flexibile” cu familia Mureșan în toiul scandalului de contaminare.
Salanță a cerut amenajarea unui sens giratoriu suspendat, condiție de siguranță rutieră respinsă de Kaufland din motive de costuri. După ce au fost respinși de Consiliul Județean în 2020, retailerii au reluat jocul în 2022, încercând pe uşa Primăriei Cluj-Napoca dar a primit un aviz negativ.
Kaufland persistă și până în anul 2025, într-o manevră strategică, terenul își „modifică” brusc poziția administrativă și devine parte din Cluj-Napoca. Așa scapă Kaufland de ochiul necruțător al CJ Cluj și îl pasează Primăriei Cluj-Napoca, unde proiectul revine în dezbaterea CTATU.
După ani de hârtii, mutări de teren, contaminări îngropate și avize negative, un singur lucru e clar: terenul de pe Calea Baciului e bântuit nu de probleme tehnice, ci de fantomele unei decontaminări executate pentru o mână de arginți.

Gazeta de Cluj a scris încă de la început despre „păcatul originar” al acestui teren. La acea vreme, reprezentanții Punctual Invest ofereau explicații contradictorii, trimițând declarațiile „de la Ana la Caiafa”. Aceștia recunoșteau că terenul a fost contaminat, dar susțineau că o firmă din București ar fi intervenit, curățând rezervoarele de combustibili și eliberând un certificat de decontaminare, astfel încât „totul este acum în regulă”. În privința opririi lucrărilor, reacția oficială a fost una de negare totală: „Habar nu aveam”, au declarat reprezentanții companiei.
”Terenul nu mai este al nostru, a fost până anul trecut. Acum, noi avem un contract cu proprietarii pentru lucrari de demolare. Deocamdată nu avem autorizație, dar până vom începe lucrările de demolare, noi vrem să pregătim terenul, trebuie să scoatem ceva fundații și țevi care sunt dezafectate, iar aceste lucrări nu se pot efectua dacă e plin de pământ acolo. Eu nu știu unde a fost transportat pământul și nici cine a efectuat transportul, e un băiat Sergiu, trebuie să verific exact – noi lucrăm cu multe firme pentru că avem mai multe șantiere în Cluj”, spune Călin Mureșan.
Întrebat despre motivele pentru care lucrările au fost sistate, acesta a declarat că nu știe de acest aspect.
”Habar nu am, nici nu am fost acolo, sunt oameni care se ocupă de aceste lucrări. Pe mine nu m-a anunțat nimeni”, mai spune Călin Mureșan.
Despre posibila contaminare a terenului respectiv, Călin Mureșan spune că, din cunoștințele lui, au fost efectuate lucrări când terenul a fost preluat de către firma pentru care lucrează acum.
”Știu că erau ceva rezervoare în zonă și s-au efectuat lucrări când terenul a fost preluat de firma respectivă. De lucrări s-a ocupat o firmă autorizată din București și a curațat ceva rezervoare de combustibil”, mai spune Călin Mureșan.
Locuiesc lângă terenul ăla, îl văd zilnic.
De acolo nu s-a excavat nimic. Sunt povești.
Au adus în schimb, munți de piatră concasată.
Pe de altă parte, chestia cu teren contaminat este o dumă a unora care cerșesc șpăgi.
Iar partea de urbanism o rezolvă Boc și comisiile lor de specialiști.
Se mai rezolvă încă un blocaj masiv, în traficul dintr-o zonă oricum sufocată.
E vorba.de.bani. mulți bani