Vicepreședintele României a declarat că unitatea și integritatea statului român nu va fi lezată sub nicio formă de autonomie a Ținutului Secuiesc.

Acesta a precizat că fie că este vorba despre autonomia locală sau regională este nevoie de o abordare extrem de echilibrată. Liderul UDMR consideră că autonomia înseamnă „subsidiaritate și aducerea deciziilor la nivelul comunității, nu secesionism”.

„Universităţile sunt autonome, sunt regii autonome, nu există secesionism. Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta. În ceea ce priveşte această idee a subsidiarităţii, e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu e valabilă doar pentru Secuime, nu e valabilă doar pentru o anumită parte a ţării. Da, acolo unde trăiesc maghiari sau alte comunităţi etnice, intervine o altă chestiune: competenţa lingvistică, asta este ceva în plus faţă de Oltenia, faţă de Moldova, faţă de Muntenia: o competenţă lingvistică în relaţia cu autorităţile, dincolo de şcoală, dincolo de instituţiile culturale. Dar, în rest, lucrurile ar trebui să meargă paralel: decizii lăsate în mâna comunităţilor locale, în cele mai multe domenii, cu mici excepţii, asta am spus de fiecare dată”, a precizat acesta pentru Antena3, conform agerpres.

Kelemen Hunor a invocat alte exemple cum ar fi Țara Moților sau Dobrogea unde există mai multe identități regionale deși în aceste părți ale țării nu a fost niciodată adusă în discuție vreo formă de autonomie.

Conform Art.1 al Constituției, România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Liderul UDMR: Nu vinde nimeni Ardealul, nimeni nu vinde Transilvania, nimeni nu vrea să cumpere Transilvania

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here