In România, este necesară modificarea şi clarificarea legii relevante pentru a opri procesele iniţiate de statul român împotriva composesoratelor forestiere retrocedate – a declarat Hunor Kelemen, într-un interviu acordat portalului de ştiri Maszol din Cluj-Napoc

Preşedintele UDMR a fost întrebat de jurnalist despre hotărârea judecătorească în cazul Composesoratului din Ojdula, judeţul Covasna, amintind că există numeroase procese în România în care, în numele statului român, Ministerul Finanţelor sau alte instituţii încearcă să revendice terenurile retrocedate foştilor proprietari.

În procesul Composesoratului din Ojdula, Judecătoria Târgu Secuiesc a hotărât, marţi, în primă instanţă, că peste 2 500 de hectare de pădure să revină în proprietatea statului. Reclamantul a susţinut că pădurile şi păşunile Composesoratului din Ojdula nu au fost naţionalizate de regimul comunist, în anul 1948, ci au fost expropriate anterior. Apărarea a argumentat că, între cele două războaie mondiale, exproprierea nu a fost finalizată. Data exproprierii este importantă, deoarece legile de restituire adoptate în România după căderea regimului comunist prevăd compensarea doar pentru exproprierile efectuate de comunişti.

„Cred că adevărul este de partea noastră” – a declarat Hunor Kelemen, în interviul video acordat pentru Maszol. „Putem rezolva acest lucru doar dacă facem legea şi mai clară, astfel încât, în aceste cazuri, să nu se ia în considerare ce s-a întâmplat înainte de naţionalizarea comunistă, pentru că altfel această poveste nu va avea niciodată sfârşit” – a subliniat politicianul.

Acesta a amintit că legea menţionează ca punct de referinţă naţionalizarea din anii 1948-49, realizată de autorităţile comuniste, în timp ce, în România, a avut loc o reformă agrară în anul 1921, când au fost confiscate şi composesorate şi s-au acordat anumite compensaţii, consemnate în registrele funciare. Potrivit preşedintelui UDMR, la aceasta se referă şi hotărârea instanţei în procesul Composesoratului din Ojdula, când a decis că acest composesorat a primit deja despăgubiri. „Da, dar asta este o absurditate, pentru că legea nu se referă la reforma agrară din 1921” – a declarat Hunor Kelemen, adăugând că legislaţia se aplică doar bunurilor confiscate în 1948.

Politicianul a explicat că, urmând logica aplicată de instanţă, s-ar putea reveni la orice stare anterioară, fie cea din anul 1914, fie cea din 1848, şi atunci nu s-ar ajunge niciodată la o soluţie. Potrivit lui Hunor Kelemen, UDMR trebuie să-şi găsească parteneri în Parlamentul de la Bucureşti pentru a modifica legea. Acest lucru va fi posibil după alegerile parlamentare, motiv pentru care UDMR doreşte să ajungă la guvernare – a explicat preşedintele. Acesta a amintit că, prin legea restituirii composesoratelor, legiuitorii au intenţionat să retrocedeze proprietăţile confiscate de comunişti foştilor proprietari. „Această regulă trebuie respectată, iar dacă s-au găsit breşe după peste 20 de ani, acestea trebuie acum închise” – a subliniat preşedintele UDMR.

În România, numeroase composesorate şi persoane fizice au fost date în judecată de diferite instituţii ale statului român, invocându-se că proprietăţile confiscate de autorităţile comuniste româneşti – de obicei terenuri întinse, pe sute sau mii de hectare – nu au fost retrocedate legal.

flux24.ro

8 COMENTARII

  1. Vă dati cate averi ale optanților răscumparate de statul roman cu 100 vagoane de aur au fost retrocedate din nou de catre mafia antiromaneasca fsn(psd pnl pnt cd USMR minoritari) catre optanti sau către alti in functie de mita dată!

  2. Terenurile trebuie să intre în posesia statului, iar cei care le-au folosit să plătească despăgubiri. Vinovații pentru retrocedările ilegale să fie trași la răspundere.

  3. Mama voastră de HOȚI ORDINARI , ați furat pădurile, v-ați pus sluji care le vând prin defrisare cu complicitatea câtorva funcționari (Iuda), îi lipsiți pe membrii de drept de orice drept , vindeți câțiva m3 la pretul de 250 către săteni pentru a îi invrajbi si apoi defrisati sute de hectare fără să vă mai oprească nimeni…. vine natura peste voi , complici …Dumnezeu nu doarme !

  4. Ce să zică și ungurașul? Vin alegerile și se bagă în seamă să mai prindă și el un oscior de ros pentru următorii 4 ani.Udmr-ul = zero barat , ungurii doar bagă bățul prin gard .

  5. Oare de ce se reacționează așa, cel puțin jumătate Ardealul este retrocedat pe ochi frumoși, arbore genealogic și acte mai mult sau mai puțin false. Tot ce s-a retrocedat a fost plătit de statul român. Eu mă bucur că măcar acum se trezesc cei din Ministerul Finanțelor, să treacă la treabă și să ia fiecare județ pe rând. Spor la treabă.

  6. Bravo celor din Finanțe ca au început sa se trezească și sa dezgroapă morții iliciți. Câte retrocedare injuste și false au fost în acele perioade, iar acum ei (ungurii) le consideră legale și de drept?… se agață de un fir subțire, doar doar, de ar mai ciupi ceva din starvul acestei țări! Bozgori nesimțiți… mergeți în tara voastră, la maica voastră, și lăsați Ardealul în pace, ca nu-i al vostru!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.