Kiss Daniela, soţia poliţistului Kiss Karoly, ar vrea sa “ştearga cu buretele” intregul dosar dar nu se mai poate

Kiss Daniela, soţia şefului Serviciului Operaţiuni Speciale Cluj, a fost trimisa in judecata pentru de luare de mita, spalare de bani şi fals in inscrisuri sub semnatura privata. Gazeta de Cluj va prezinta cateva dintre interceptarile efectuate de Direcţia Naţionala Anticorupţie (DNA) Serviciul Teritorial Cluj la dosar, din care reises modul in aceasta acţiona pentru a convinge denunţatorul Costea Claudiu Ionuţ sa nu spuna nimic şi sa stea liniştit ca nimic rau nu se poate intampla. In plus, din inregistrari reiese modul in care aceasta incearca sa-l convinga pe denunţator sa comita o noua infracţiune, şi anume sa declare ca utilajele cu care a lucrat erau luate la negru şi sa bage inca pe cineva in dosar.

Au vorbit fara menajanmente in timp ce erau inregistraţi

La data de 11 septembrie va avea loc termen al procesului in care Kiss Daniela Marian şi Kiss Cioaba, soţia şi respectiv fratele poliţistului Kiss Karoly, sunt trimişi in judecata pentru fapte de corupţie. Direcţia Naţionala Anticorupţie (DNA) Serviciul Teritorial Cluj au trimis-o in judecata pe Kiss Daniela Maria sub acuzaţia de savarşire a infracţiunilor de luare de mita, spalare de ban şi fals in inscrisuri sub semnatura privata. Mai exact, aceasta ar fi luat mita de la familia Duma pentru ca firma acestora, SC Dasconstruct Internaţional SRL, sa participe şi sa caştige licitaţia care avea obiect efectuarea unor lucrari in Dej, organizate de SC Automobile Electrice SRL, actuala SC Fujikura Automotive SRL. Dupa ce mita s-a consumat, pentru a-şi putea primi banii, Kiss Daniela Maria a apelat la Costea Daniel Ionuţ, impreuna cu care a falsificat o factura şi a intocmit retroactiv un contract, prin care firma acestuia din urma, Sc Escava Srl, ar fi efectuat lucrari de „organizare de şantier” pentru firma SC Dasconstruct Internaţional SRL.

In data de 6 martie 2012, in baza unei ordonanţe, s-a dispus cu titlu provizoriu pe o perioada de 48 de ore inregistrarea ambientala a convorbirilor dintre Costea Claudiu Ionuţ şi faptuitoarea Kiss Daniela Maria, precum şi luarea de imagini. In aceaşi zi, intre orele 12:11 şi 12:48 a avut loc o intalnire intre cei doi in biroul contabilei suspectate de luare de mita, Kiss Daniela. Studiind interceptarile de la dosar se poate observa modul in care Kiss Daniela ii sugereaza denunţatorului Costea Claudiu Ionuţ cum sa porcedeze, il indeamna sa-şi pastreze calmul dar ina celaşi timp sa-şi schimbe avocatul pentru ca nu-l “sfatuieşte bine” şi mai mult il “incurca decat il descurca”.

Modul in care il “şcoleşte” Kiss pe Costea Claudiu

Prezentandu-se la biroul faptuitoarei Kiss Daniela Maria, denunţatorul Costea Claudiu Ionuţ a adus in discuţie faptul ca a fost chemat la DNA, ca “aştia” vor acte şi documente cu privire la utilajele cu care firma pe care o conducea Sc Escava SRL ar fi efectuat lucrari de „organizare de şantier” pentru firma şoţilor Duma, SC Dasconstruct Internaţional Srl. In realitaate aceste lucrari nu au avut loc niciodata, contractul dintre cele dou firme fiind doar o metoda inteligenta de a ascunde luarea de mita a faptuitoarei Kiss Daniela, factura emis facand obiectul infracţiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata de la dosar.  Mai jos se poate vedea inregistrarea discuţiilor dintre Costea Claudiu şi Kiss Daniela, in care aceasta din urma il sfatuieşte ce sa faca.

CCI: ce faci Daniela?

KDM: Da ce sa fac, uite pe aici ni, cu tot felu’, tu ce faci?

CCI: D’apoi am trecut pe aici pe la tine.

KDM: Da? Ai fost in zona.

CCI: Mi-o trimis hartie de la …ştii?

KDM: Ca?

CCI: Pai tot felul, mi-o cerut tot felul de prostii şi nu ştia ce sa mai—am tot amanat şi…

KDM: Ţi-a maai trimis o alta hartie? Da?

CCI: Nu vrei sa vorbim un pic?

KDM: Aaaa…, numai puţin ca merge Rodi la masa (colega lui Kiss Daniela – n.r) şi povestim. O ai la tine?

CCI: Ihi

KDM: Da-o un pic s-o vad şi io.

CCI: Trebuia sa le raspund pana luna trecuta, pana in 22 sau nu ştiu cat şi o trimis ceva hartie ca…Bine, o venit la firma, ştii? Şi la asta tot trebuie sa-i fac un raspuns, ştii ce zic? Deci nu, nu pot raspunde la ce..poţi vorbi?

KDM: Da.

CCI: Nu pot raspunde la ce-mi zic ei aici nicium, n-am avut utilaje atunci, erai numai tu angajata…Deci eu am vorbit şi cu avocatul, o zis ca se cam ingusteaza parghiile, ştii?

KDM: Şi ce sa faci?

CCI:  Pai eu nu am declarat nimic. N-am ce sa fac.

KDM: Pai bun, dar care-i ideea lui?

CCI:  Pai n-are niciu idee, a zis sa, sa stam pana se prezinta rechizitoriul acesla, ştii? Ca a zis cai nu declar, da la asta tot trebuie sa ii fac un raspuns oficial.

KDM: Pai ii faci, no.

CCI:  Şi ce dracu sa…

KDM: Pai zici ca ai condus tu, care-i problema?

CCI:  pai nu pot sa zic ca am condus eu.

KDM: Şi tu n-ai mutat pamantul de acolo, nu l-ai dus in alta parte, ca s-a facut compactare, nu s-au facut sapaturi, excavaţii.

CCI: Pai da, scrie pe factura.

KDM: Ce scrie? Organizare de şantier..

CCI: Excavare plus compactare..

KDM: Pai bun da in semnsul ca ai nivelat, adica l-ai mutat dintr-o aprte in alta, nu? Inseamna ca..

CCI: Ştii dracu, dar ii cacatu’ cat casa. Adica nu ştiu, aşa simt, ca nu-i bine.

KDM: No bine, şi eu ce sa fac?

CCI: Pai nu ştiu da, aştia, şi daca, şi daca ajunge şi daca-mi da cu suspendare, asta oricum, dupa legile, dupa cum zice avocatu’ şi dupa cum zic normele europene, aştia urmeaza sa-mi recupereze prejudiciul, sa…

KDM: Cine?

CCI:  Pai statul sau dracu’ ştie cine..

KDM: Statul pentru ce sa recupereze?

CCI: Pai toate sumele alea care-s fictive..

KDM: Pai de unde-s fictive?

CCI: Pai Daniela, acum de unde-s fictive? Sa le trasneasca Dumnezo.

KDM: Pai da nu.

CCI: Acuma no.

KDM: Ai factura, ai incasat factura prin banca, eu nu ştiu ce avocat ţi-ai gasit dar te sfatuieşte prost. Eu zic sa-ţi cauţi un alt avocat, i-ai dat banii degeaba..

CCI:  Da tu Daniela, da ştii care-i tata..


Nimic nu mai poate fi şters cu buretele

Mai jos se poate vedea modul in care incearca Kiss Daniela  sa-l convinga pe Costea Claudiu ca totul este o razbunare din partea denunţatorului Duma Petru şi cum il sfatuieşte sa faca.. In plus, aceasta ii explica ca este deja bagat in „problema” şi nu mai are cum sa „ştearga cu buretele” intreaga afacere. Denunatorul Costea Claudiu se plange ca el nu a ramas cu banii ci doar cu impozitele de pe urma intregii afaceri, şi ca, spre deosebire de el, „ceilalţi” sunt „bine mersi”.

CCI:  Ştii, Ştii cum zic, ştii care-i cea mai mare problema?

KDM: Omu’ vrea sa se razbune, asta este, no, se intampla.

CCI: Ştii care-i cea mai mare problema?

KDM: Cum sa recupereze de la tine banii pe care tu i-ai incasat şi pentru care tu ai lucrat? In cel mai rau caz poate sa zica ca n-ai toate ducumentele, n-ai semnat contractul cu el ( cu Duma Petru petnru organizare de şantier . n.r) şi aşa mai departe.

CCI: daniela, io nu ştiu ce acte a pus ala la dosar sau cine a facut plangerea, sau…?

KDM: Da n-are ce acte sa puna la dosar, el poate sa-ţi puna in faţa, toate hartiile mele, sa ţi le puna aici in faţa şi sa zica asta-i dosaru’…

CCI:  Ştii care-i…?

KDM: Tu de unde ştii ce are el acolo?

CCI:  Ştii care-i ideea, nu ştiu, no, ca pana la urma şi locaţiaa şi numerele de utilaje…Iar la utilaje ce sa-i spun ca am facut?

KDM: Da spunde-i domune nu mai ştiu, o trecut patru ani de atunci..

CCI: Pai io n-am avut atunci pe firma numai un cilindru.

KDM: Da şi? Am inchiriat de la cineva fara factura.

CCI:  Şi sa bag pe altcineva?

KDM: De la un om.

CCI: Şi sa bag pe altcineva? De la cine?

KDM: Pai nu ştiu, nu mai ştiu cum il cheama…

CCI: Şi de la ala tu sa ii fac factura ca am inchiriat de la el.

KDM: Şi daca nu o avut factura, le-ai inchiriat la negru, care-i problema?

CCI: Cum il inchiriez la negru?

KDM: No bine. Deci eu, serios, au nu ştiu ce sa-ţi spun, io atata pot sa-ţi spun ca ai un avocat foarte prost şi care in loc sa te descurce te incurca, no, io mai mult de atata n-am ce sa-ţi spun.

CCI:  Pai avocat foarte prost, ca ii reprezinta pe toţi şi pe Oţel şi pe toţi i-o reprezentat in Cluj.

KDM: Da şi am vazut ce bine a ieşit Oţel din toata povestea, am vazut ce bine a ieşit Oţel..

CCI:  Nu ştii, ştii care-i cea mai, mie ştii care-i cea mai mare problema a mea? Nu ca asta, ca io ştiu..

KDM: Ce poate sa faca, ce demnonstreaza?

CCI:  Auzi, şi sa-mi dea cu suspendare nu ma intereseaza.

KDM: Bun.

CCI: Şi sa-mi dea cu, cum sa zic, de asta amenda penala sau orice nu ma intereseaza, cel mai mult, pe mine ştii ce ma intereseaza? Ca din toate actele contabile banii au ramas la mine.

KDM: Da, şi?

CCI: Banii de fapt n-au ramas la mine. Nu?

KDM : Pai legal o ramas la tine, cum n-o ramas?

CCI: pai legal o ramas, dar fizic?

KDM: No bine.

CCI:  Fizic?

KDM: Io de unde sa ştiu, io nu ştiu ce sa-ţi spun Claudiu..

CCI: Deci fizic..

KDM: Io ţi-am spus, tu ai un avocat foarte prost care nu ştie sa te inveţe sa faci nimic. Domnule, nu ai toate actele dar asta nu inseamna ca tu sa te arunci, sa te spanzuri degeaba.

KDM: Na, nu ştiu, deci io nu am cum sa te ajut. In situaţia in care am ajuns acum nu am cum sa te ajut. Io atata pot sa-ţi spun, deci io am vorbit, şi io am vorbit, cu unii şi cu alţii, asta te sfatuieşte prost, nu ştiu ce sa-ţi spun sa faci, na spune-mi tu mie… Daca aş putea aş sterge cu buretele.

CCI:  şi eu aş şterge cu buretele.

KDM: na şi daca nu se poate, acuma ce sa fac?

CCI: Pai ce sa faci, ca ştii cum ii, pana la urma ce sa faci, i-os in cacat şi voi bine mersi şi celalalt nici nu-l cunosc şi tu…

KDM: Care bine mersi? Ţi se pare ca-s bine mersi?

CCI: Da nu, ştii cum ii? Ii vorba de bani pana laa urma, io am ramas cu impozitele…

KDM: Ai primit nişte bani, ce, da’ n-ai platit impozitele?

CCI: Pai da le-am platit, d-apoi io cu atata m-am ales pana la urma şi io umblu de nebun.

KDM: Pi ai platit impozitele, na şi acuma, io ce…

CCI:  Na, inca cu voi n-a vut nimeni nimic.

KDM: Bun şi in viaţa asta se mai intampla sa ajungi la chestii care-s naşpa, no… şia cum ce sa fac?

CCI: Pai da, da’ io.

KDM: Da da’ io n-am chef, is, n-am chef sa ma bag, io ştiam ca n-am sa ies bine, ma rog, dosar penaal n-am avut niciodata, o sa am unul, o sa-mi dea cu suspendare, dar cand ii vorba de bani, io, şi io am familie, sa-mi bag xxxx daca nu.

KDM: bun şi ce crezi ca o sa-ţi ia banii aşti, aşa crezi tu?

CCI: Pai dracu ştie care-s procedurile

 Luarea de mita, art 254 Codul Penal

„Fapta funcţionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini, ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri, se pedepseşte cu inchisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.
Fapta prevazuta in alin. 1, daca a fost savarşita de un funcţionar cu atribuţii de control, se pedepseşte cu inchisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani.”

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here