Klaus Iohannis își ține de 20 de ani catedra de fizică rezervată la Colegiul Brukenthal din Sibiu, scrie romaniacurata.ro.
Într-un articol semnat Adrian Popescu, se precizează că „La ora la care vorbim, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu are 3 profesori de fizică. Niciunul dintre ei nu este titular, deci nu există o stabilitate pentru aceste posturi didactice. Doi sunt detașați de la alte unități școlare, iar celălalt este suplinitor. Asta se întâmplă pentru că doua catedre apar în organigarmă ca rezervate:
- Țălnariu Rodica (în prezent director al CN Pedagogic Andrei Șaguna din Sibiu);
- Klaus Iohannis (catedră rezervată începând cu anul 2000 pe motiv de ocupare a unei funcții publice).
În anul 2000, președintele Klaus Iohannis devenea primar la Sibiu, părăsind orele de fizică despre care ulterior aveam să aflăm că l-au îmbogățit indirect din meditațiile care astăzi sunt interzise cu elevii de la clasă. Ce-i drept, moral nici atunci nu era, că datoria ta ca profesor e să dai totul la clasă, nu să condiționezi elevilor acel extra mile de cunoștințe de participarea la sesiunile private plătite. Totuși, descoperim că nu a părăsit Colegiul Brukenthal de tot, blocându-și catedra de fizică, folosindu-se de o portiță din Legea învățământului, preluată și în Legea Educației nr. 1/2011.
Conform art. 304 din Legea Educației, cadrele didactice titulare pe un post didactic din învățământ care au funcții publice au drept de rezervare a postului didactic pe perioada în care îndeplinesc aceste funcții. Așadar, e legal, dar noi credem că nu e moral să ții o catedră blocată timp două decenii.
sursa: răspunsul oficial al Colegiului Brukenthal din Sibiu
Un mandat, două, trei trecuseră deja, iar postul era în continuare blocat. Nici când a ajuns președinte Klaus Iohannis nu a vrut să elibereze această catedră de la Sibiu, situație care persistă în continuare. Uite așa, de 20 de ani, președintele României ține blocat un loc la care este extrem de puțin probabil să mai revină. În tot acest timp, însă, a acumulat aproape 20 de ani vechime în învățământ (care se calculează la pensie, desigur), dar și vechime la catedră până în anul 2011, când s-a schimbat legea. Consecința directă: școala, deci implicit și elevii nu pot avea siguranța că există continuitate la catedra de fizică.
Dar știți ce e culmea? Că în cartea sa, „Pas cu pas“, Klaus Iohannis afirmă că ar fi renunțat la catedră încă din vremea când lucra la inspectoratul școlar, criticând persoanele care se află în situațuia unui cumul de funcții: Mi-am dat seama că nu se potrivește în contextul dat, că nu am timpul fizic necesar pentru a acoperi ambele funcții. Când aud de rectori sau senatori care au și cinci norme, știu clar că așa ceva nu se poate!
Ba uite că se poate, ne-o dovedește chiar el, cu maximă ipocrizie. Nu numai că nu renunțase la catedră când a ajuns primar, ci și a rezervat-o.
În final, întrebăm și noi retoric: oare Klaus Iohannis vrea să se întoarcă la catedră după ce pleacă de la Cotroceni?“
neamţ bandit! îl doare-n cot de România!