Votul negativ dat pe legile Justiţiei de procurorii CSM, cât şi prezenţa unor magistraţi la o dezbatere împreună cu Laura Codruţa Kovesi, au stârnit reacţii în rândul unor judecători, unul dintre ei fiind Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj care a precizat că nu îşi explică poziţionarea în CSM a foştilor ei prieteni, magistraţii Andrea Chiş şi Bogdan Mateescu. Mai mult, despre prezenţa acestora şi a şefei DNA la dezbaterea lamentabilă cu tema ”Legile Justiţiei. Statul de drept în pericol”, judecătoarea Lupea le transmite un mesaj dur celor doi: ”Dacă vă place să fiţi pioni, keep going. Vă săpaţi groapa singuri”.

 

După votul de la sfârşitul lunii septembrie din CSM, care a avizat negativ, cu 10 voturi la 8, pachetul de legi ale Justiţiei propuse de ministrul Tudorel Toader, magistraţii au început să se revolte. Lista celor zece care au dat aviz negativ legilor Justiţiei sunt: Mariana Ghena (judecător), Mihai Andrei Bălan (judecător), Andrea Annamaria Chiş (judecător), Mihai Bogdan Mateescu (judecător), Florin Deac (procuror), Codruţ Olaru (procuror), Cristian Ban (procuror), Nicolae Andrei Solomon (procuror), Tatiana Toader (procuror), Augustin Lazăr (Procuror General al PÎCCJ). De cealaltă parte, sunt judecătoarele din CSM care au votat avizarea proiectului Legilor Justiţiei: Iulia Cristina Tarcea, Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Tint, Gabriela Baltag si Evelina Oprina, alături de reprezentanţii societăţii civile Romeu Chelariu şi Victor Alistar.

Una dintre judecătoarele care s-a arătat revoltată de atitudinea celor zece membri ai CSM care au votat împotriva legilor Justiţiei este judecătoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj care şi-a exprimat dezamăgirea faţă de atitudinea judecătorilor care votează cot la cot cu procurorii din CSM. Şi ne referim la Andrea Chiş, Bogdan Mateescu şi Mihai Bălan. Adina Daria Lupea a precizat că a fost prietenă cu judecătorii Andrea Chiş şi Bogdan Mateescu, dar nu-şi explică poziţionarea acestora în CSM. Despre Andrea Chiş mai spune că s-a schimbat mult, că nu o mai recunoaşte şi că poziţionarea acestor judecători de când şi-au început mandatul în CSM alături de procurori nu încetează să o uimească.

Adina Daria Lupea a explicat că legile Justiţiei trebuie modificate, indiferent de culoarea partidului politic care este la putere. Despre separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor, judecătoarea Lupea spune că este una normală, procurorii din CSM trebuie să aibă atribuiri doar în ceea ce priveşte cariera procurorilor, iar judecătorii din CSM doar în ceea ce priveşte cariera judecătorilor, considerând că nu are ce să caute un procuror în plenul CSM şi să evalueze un judecător care candidează pentru Înalta Curte. La fel de necesară i se pare şi Legea răspunderii magistraţilor.

kovesi si andrea chis

Kovesi, alături de Chiş şi Mateescu la o dezbatere politică – ”Cum putem tolera aşa ceva?”

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a participat săptămâna trecută la o dezbatere pe legile Justiţiei, organizată de Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22. Evenimentul a fost organizat de Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22, printre invitaţi fiind Andreea Chiş şi Bogdan Mateescu, magistraţi CSM, Camelia Bogdan, fost judecător, Ludovic Orban, preşedinte PNL, achitat în primă instanţă într-un dosar instrumentat de DNA, liberala Raluca Turcan şi alţi susţinători ai #rezist.

Prezenta reprezentaţilor DNA şi CSM la o dezbatere cu un vădit caracter politic a determinat-o pe judecătoarea Gabriela Baltag să solicite în şedinţa Plenului de miercuri, 22 noiembrie 2017, suplimentarea ordinii de zi cu un punct care sa prevadă verificarea de către inspectorii judiciari a participării procurorului şef al DNA la o astfel de dezbatere.

”Am vizualizat o întâlnire la un grup de dialog social. Am văzut că au participat şi magistraţi. Eu am văzut, mărturisesc, partea de final. Aş dori să pun în discuţie efectuarea de către Inspecţia Judiciară de verificări cu privire la ce am putut vedea eu. Înţeleg că au văzut foarte mulţi magistraţi care m-au întrebat cum putem să tolerăm acest aspect, prezenţa procurorului-şef al DNA, doamna Kovesi, şi înţeleg şi a altor magistraţi. Nu pot să spun exact pentru că nu ştiu dacă au fost sau nu. Să verifice Inspecţia Judiciară prezenţa şi participarea la discuţii cu caracter politic, pentru că discutarea unor aspecte de proteste şi de ieşit în stradă, de unirea forţelor opoziţiei şi de cenzură nu ştiu în ce măsură respectă sau nu obligaţiile şi rigorile statutului de magistrat”, a declarat Gabriela Baltag, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

În plenul CSM de miercuri, 22 noiembrie, în timp ce Gabriela Baltag a pus în discuţie colegilor ei aspectul ce l-a descoperit la sesizarea altor colegi, vicepreşedintele CSM Cristian Ban a intervenit şi a întrebat: ”La Antena 3?”.

Judecătoarea Gabriela Baltag: ”Vă rog domnule vicepreşedinte să nu duceţi în derizoriu discuţiile care sunt foarte grave.”

Vicepreşedintele CSM Cristian Ban: ”Le duceţi dumneavoastră, nu eu!”

Judecătoarea Gabriela Baltag: ”Le duceţi dumneavoastră prin atitudinea şi prin conduita dumneavoastră”

Vicepreşedintele CSM Cristian Ban: ”E părerea dumneavoastră”.

Până la urmă, plenul CSM a respins solicitarea judecătoarei Gabriela Baltag. În plus, atât Mateescu, cât şi Chiş nu consideră că dezbaterea a avut un caracter politic şi mai mult, sunt convinşi că nu au încălcat etica profesiei de magistrat.

adina daria lupea

Adina Daria Lupea: ”Sub stindardul luptei anticorupţie, voi, trei judecători, v-aţi uitat misiunea”

După ce Bogdan Mateescu şi Andrea Chiş s-au afişat cu Laura Kovesi la acea dezbaterea politică penibilă, o altă judecătoare căruia această întâlnire i se pare dincolo de orice imaginaţie este Adina Daria Lupea care a spus că e inadmisibil ca magistraţii să participe la un astfel de eveniment împreună cu şefa DNA, considerând că s-a încălcat etica profesiei de magistrat. Mai mult, judecătorul a precizat că ”dacă ceilalţi colegi din tabăra adversă ar fi participat la o astfel de întâlnire – ceea ce oricum nu ar fi făcut – , cu siguranţă Inspecţia Judiciară i-ar fi verificat”. De la Kovesi, Lupea a declarat că nu are nicio aşteptare: ”de ea m-am convins”, în schimb, judecătorii Andrea Chiş şi Bogdan Mateescu sunt de nerecunoscut în ochii lui Lupea.

Şi pentru că nu s-a sfiit niciodată să critice şi să devoaleze derapajele din sistemul justiţiar, judecătoarea Adina Daria Lupea a făcut public un mesaj în care le transmite celor doi că dacă vor să fie în continuare nişte pioni, să meargă pe acelaşi drum. În acest ritm, îşi vor săpa singuri groapa.

”Mă uit în CSM la colegi şi foşti prieteni pe care nu îi mai recunosc. Dau afirmativ din cap aprobator la zicalele unui domn procuror, întâmplător şi din fericire vremelnic, vicepreşedintele acestui for şi mă frec la ochi. Domnul vice face ironic afirmaţii la adresa unui anumit post TV. Unde ar fi vizionat o altă doamna, şi domnia sa membră a CSM. Sau unde i se pare că ar fi vizionat.

Mă felicit că nu am ajuns în CSM, pentru că, din toată puterea deontologiei de care aş fi fost în stare, i-aş fi replicat.

Nu domnule vicepreşedinte, nu Antena 3, nu televiziunile alea de spurcaţi şi penali. Rezistenţa TV, ziare.com, acele posturi salubre unde dvs. puteţi apărea şi noi nu. Apoi îmi trece prin cap o idee. Nu se poate cobori nivelul discuţiei aşa de jos, la televiziuni de penali. Apoi mă încearcă alt gând. Or fi având ei o audienţă de nepenali, că deja se încurcă termenul. La Rezistenţa TV o fi mai bine. Sau la Ziare.com. Aştept să ne dea în curând CSM o hotărâre pilot prin care să recomande cine şi cum ajunge şi la ce televiziune şi acţiuni disciplinare dacă aceia de pe lista neagreaţă sunt pasibili de acţiuni disciplinare. Doar avem de-a face cu nişte majorităţi covârşitoare, de vreo 10-9. Nu-i aşa? Şi eu m-aş umfla în pene la aşa majoritate.

Eu am văzut însă altceva şi poate domnul Codruţ Olaru să facă pe ironicul cât doreşte, că nu mă impresionează. Acolo nu a fost, cum e el setat să vad, numai procurorul şef al unei structuri speciale de parchet, de care, întâmplător, ne paşte buzduganul MCV.

Nu domnule Olaru, nu au fost numai membri CSM care s-au retras la timp propice să nu poată fi acuzaţi de nimic. Domnul Orban nu era penal atunci, era un partener de discuţie. Nici moderatorii care implorau pentru soluţii alternative. Aceia militau că e în pericol statul de drept.

Mi se pare, mie cel puţin, că suntem luaţi de cei mai mari prosti. Te duci într-o discuţie moderată de doamna Pora (pe care evident, înainte de alegeri, o demonizam), mai şi pretinzi că nu ştii cine vine, dar dai o strângere de mână protocolară şi deontologică unui „penal”. Ca pe logica DNA. Domnul Orban e penal, el nu se bucură de prezumţia de nevinovăţie. O fi mai curată mâna unui liberal. Însă noi suntem echidistanţi. Se vede în înregistrare cine dădea mâna cu domnul Orban. Ştiu, nu v-a zis-o nimeni în faţă, aşa ca o fac eu, că oricum aţi distrus orice cercetare a inspecţiei în faţă.

Îmi trece aşa prin cap o întrebare. Eu sunt cel mai judecător prost?

Cine a dat mâna şi cu cine se vede. La fel cum se vede majoritatea CSM. Am o veste tristă pentru colegii mei, doamna Chiş şi domnul Mateescu, măcar Mihai Bălan (şi, coincidenţă toţi membrii CSM procurori, aceia cu care votează) s-au ţinut departe. Declaraţia de intenţie a domnului Olaru e praf în ochi, suntem judecători şi tocmai pentru că ne pretindem că ştim cine suntem, suntem precauţi. Doamna Kovesi nu mai are nimic de pierdut. Voi, Andrea şi Bogdan, aveţi. Dacă vă place sa fiţi pioni, keep going. Va săpaţi groapa singuri. Să nu vă miraţi când doamna vă va întoarce spatele, cum aţi făcut voi cu alegătorii voştri.

E inutil să vă spun ca mesajul meu va deveni viral. Deja ştiţi că aceia 10-20 pe care aţi încercat să îi aruncaţi în derizoriu au câştigat împotriva unei majorităţi artificiale.

Sub stindardul luptei anticorupţie, voi, trei judecători, v-aţi uitat misiunea.

De acum încolo, drum bun şi cale bătută, să modereze discursurile domniilor voastre ONG-uri care cheamă la luptă în strada”, a fost mesajul dur al judecătoarei Adina Daria Lupea.

4 COMENTARII

  1. Andreia Chis este judecatoarea cu dubla comanda aceasta individa fiind slaba de inger a fost racolata de serviciile secrete si acuma are dubla comanda,cei trei judecatori din CSM care sunt cu dublaa comanda trebuie imediat retrasi si dferiti justitiei

  2. FELICITARI D-NA JUDECATOARE=NU VA LASATI;LUPTATI PENTRU O JUSTITIE INTRADEVAR INDEPENDENTA

    de aceasta justitiue are nevoie ROMANIA !!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.