O comisie de disciplină derulează cercetări în cadrul Administrației Bazinale Someș Tisa (ABAST), instituție cu sediul în Cluj Napoca, care îl vizează pe liderul de sindicat din instituția condusă de Ioana Diaconescu. Sindicalistul clujean riscă să aibă probleme mari din cauza faptului că a semnalat o serie de nereguli din cadrul ABAST. Comisia de disciplină este condusă de SARA LIVIU CĂLIN, originar din Bistrița, sancționat disciplinar după ce și-a pus subalternii să lucreze la casa lui de la țară în timpul orelor de program.

Liderul de sindicat din cadrul ABAST, Petrișor Traian a sesizat Apele Române, instituția superioară, despre o serie de nereguli care o vizau pe Ioana Diaconescu, șefa ABAST. Ca răspuns la această sesizare, Apele Române au trimis un corp de control, format din Marius Hofman, condamnat penal pentru infracțiuni de corupție, și de Constantin Mețler, judecat și el pentru infracțiuni similare, care nu a depistat nicio neregulă.

În schimb, conducerea ABAST a chemat o Comisie de disciplină care să îl verifice pe liderul de sindicat Petrișor Traian.

Culmea, comisia de disciplină este condusă de SARA LIVIU CĂLIN, un șef de la SGA (Administrația Bazinală) Mureș care, culmea, are și el probleme de conduită. Sara a trimis pe data de 1 Martie 2017, doi angajați din subordine să-i curețe copacii din curtea casei sale din Sâncraiu de Mureș în timpul programului: este vorba de Cserkes Denes, angajat la formatia priza 1 care s-a deplasat cu mașina personală și Bereș Ovidiu, șofer, care s-a deplasat mașina de serviciu Hyundai Santa Fe, având numărul de înmatriculare MS-66-APE.

Și în cazul lui, avertizorul de integritate care a semnalat această neregulă a fost hărțuit în cadrul unei Comisii de disciplină.

Însă, în final, Sara a rămas cu sancțiunea.    

El a fost cercetat disciplinar și sancționat conform art. 248 lit b coroborat cu art 48 din Codul muncii cu retrogradarea din funcție pentru două luni cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea și schimbarea locului de muncă. A contestat decizia de sancționare în instanță dar judecătorii Tribunalului Mureș și apoi cei ai Curții de Apel Mureș au respins în cursul anului trecut contestația ca neîntemeiată.

Șeful sindicatului Aquarom spune că îl susține pe avertizorul de integritate

Am încercat să obținem un punct de vedere vizavi de situația în care a ajuns avertizorul de integritate Petrișor Traian, liderul de sindicat de la ABAST, care a atras atenția șefilor ANAR despre neregulile din cadrul instituției.

Dorel Negrea, liderul sindicatului național Aqua Rom din cadrul Apelor Române, spune că îl va susține pe colegul lui. ”Am vorbit cu el și l-am asigurat că are parte de tot suportul din partea noastră. Am discutat despre situația de la Cluj și l-am sfătuit să aibă grijă la procedurile legale care se impun”, a declarat Negrea.

Ulterior, convorbirea telefonică s-a întrerupt și Negrea nu a mai răspuns apelurilor telefonice.

Legea prevede că avertizorii în interes public, care au făcut o sesizare convinşi fiind de realitatea stării de fapt sau că fapta constituie o încălcare a legii, beneficiază de prezumţia de bună-credinţă, până la proba contrară. La cererea avertizorului cercetat disciplinar ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplină sau alte organisme similare au obligaţia de a invita presa şi un reprezentant al sindicatului sau al asociaţiei profesionale. Anunţul se face prin comunicat pe pagina de Internet a autorităţii publice, instituţiei publice sau a unităţii bugetare, cu cel puţin 3 zile lucrătoare înaintea şedinţei, sub sancţiunea nulităţii raportului şi a sancţiunii disciplinare aplicate. În situaţia în care cel reclamat prin avertizarea în interes public este şef ierarhic, direct sau indirect, ori are atribuţii de control, inspecţie şi evaluare a avertizorului, comisia de disciplină sau alt organism similar va asigura protecţia avertizorului, ascunzându-i identitatea.

Pe pagina de internet a Administrației Bazinale Somes Tisa sau a Apelor române nu apare niciun anunț referitor la comisia de disciplină care îl anchetează pe Traian Petrișor

Condamnații penal fac controale prin Apele Române

Controlul făcut la ABAST în urma sesizărilor liderului de sindicat clujean a fost făcut de Marius Hofman și Constantin Mețler. Primul s-a angajat la ANAR în 2016, în timp ce era judecat într-un dosar penal făcut de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată (33 de acte materiale) și nouă fapte de trafic de influență. În urmă cu doi ani, Hofman a fost condamnat, în primă instanță, de Tribunalul București la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare, însă a contestat decizia la instanța superioară. Procesul este în curs de judecare. Potrivit DNA, la solicitarea fostului șef al Autorității Sanitar Veterinare, susținut pe funcție de PDL, Marian Zlotea – condamnat și el, Marius Hofman a cerut și primit de la diverse supermarket-uri produse alimentare folosite pentru pomenile electorale ale PDL cât și pentru protocolul ANSVSA.

Constantin Mețler, șeful Corpului de Control de la ANAR a fost inspector la ITM București. Tatăl lui, Stelian, a fost șeful ITM Botoșani timp de peste 10 ani.

Mețler împreună cu colegul lui, Ion Roşioru, au fost prinși în flagrant în timp ce încasau o mită de 3.000 de lei de la la o firmă pe care o controlaseră. Flagrantul a fost realizat în urma denunțului făcut de patronul firmei. Cei doi inspectori ar fi cerut mită pentru a nu amenda firma verificată cu 20.000 de lei, „pe motiv că a folosit la muncă o persoană căreia nu i-au fost întocmite forme legale de angajare”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Raportul corpului de control concluzionează că ”nu au fost identificate abateri de la legislația în vigoare în ceea ce privește obiectivul de investiții Reabilitare și modernizare spații birouri PIUI”.

Referitor la sesizările privitoare la faptul că Ioana Diaconescu și-ar fi reparat mașina, care de altfel nu apare în declarația ei de avere, pe banii instituției, IPJ Cluj a deschis un dosar penal. La o zi după publicarea în Gazeta de Cluj a sesizării privitoare la acest aspect, în data de 19.08.2019, la sediul ABAST Cluj, au fost efectuate cercetări în dosarul penal nr. 5795/P/2019, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Diaconescu le pune subalternilor ”batista pe țambal”

În urmă cu câteva luni, Ioana Diaconescu a emis o circulară internă prin care le atrăgea atenția subalternilor că dacă fac valuri ei vor fi dați afară.

”Urmare a informațiilor apărute în presă legat de activitatea unor servicii din cadrul ABAST, informații deținute de către compartimentele de specialitate implicate și de către conducerea instituției, dar comunicate presei fără respectarea reglementărilor interne și pentru asigurarea unui climat de lucru propice desfășurării activității fără atingere la integritatea și reputația salariatului vă reamintim câteva aspecte: Cod de etică și Conduită: pct 4.3 a) angajații ABAST au obligația de apăra cu loialitate prestigiul instituției în care își desfășoară activitatea și de a nu produce, prin faptele lor, prejudicii imaginii sau intereselor egale ale acesteia. Pct. 4.3 a) Angajaților ABAST le este interzis să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea Administrației Naționale Apele Române/ ABA Someș Tisa, cu politicile și strategiile acesteia ori cu proiectele de acte cu caracter normativ”, arată circulara dată de Diaconescu și pe care toți angajații ABAST au fost puși să o semneze.

De asemenea, documentul mai stipulează că angajații nu au voie să ”dezvăluie informațiile la care au acces în exercitarea atribuțiilor de serviciu, dacă această dezvăluire este de natură să atragă avantaje necuvenite ori să prejudicieze imaginea sau drepturile instituției/ale unor angajați precum și a ale persoanelor fizice sau juridice”.

Citeste si ABAST trage un ”sifon” de 5 milioane de lei și pregătește un tun de 200 de milioane de lei.Administrația condusă de Ioana Diaconescu contractează firme de casă pentru zile negre

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.