Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca este închis parţial de opt ani. Este foarte probabil să ”aniverseze” zece ani de când se află sub lacăt. După multe blocaje, cercetări DNA şi lipsă de fonduri, anul trecut a fost anunţat un proiect de modernizare a parterului şi etajului 1. Deşi termenul de finalizare este 2018, până acum s-a lucrat doar la reabilitarea structurii de rezistenţă. Aceleaşi lucrări vor fi derulate şi anul viitor. În tot acest timp, piesele de patrimoniu stau în cutii, iar turiştii pot vizita doar expoziţiile temporare.
Anul trecut, în luna februarie, conducerea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca anunţa începerea unor lucrări ample de modernizare a parterului şi etajului 1, cu fonduri de la Ministerul Culturii. Termenul de finalizare a proiectului a fost stabilit pentru anul 2018.
”Lucrările vor demara după finalizarea licitaţiei, care va fi organizată pe parcursul lunilor februarie-martie a.c. Lucrările de consolidare vor dura doi ani, conform proiectului de execuţie. Aceste lucrări le premerg pe cele de reamenajare la standarde europene a spaţiilor expoziţionale, proces de modernizare care va avea ca rezultat un muzeu reprezentativ pentru Transilvania. Suma alocată de Ministerul Culturii pentru lucrările preconizate pentru anul în curs e de 3 milioane de lei” – aşa arată o parte din comunicatul de presă transmis în februarie 2016 de către conducerea muzeului.
Deşi a trecut un an şi jumătate de la respectivul anunţ, lucrările sunt departe de finalizare. Pe parcursul acestui an s-a lucrat doar la reabilitarea structurii de rezistenţă, iar anul viitor se va lucra tot la reabilitarea structurii de rezistenţă. Alte lucrări nu se ştie dacă vor mai fi făcute în 2018, motivul fiind lipsa banilor. Deci, mai trece un an şi încă un an şi încă un an fără ca muzeul să fie redat circuitului turistic.
”Anul acesta s-au realizat lucrări de reabilitare a structurii de rezistenţă a clădirii de pe strada Constantin Daicoviciu nr. 2. Pentru anul 2018 ne propunem finalizarea reabilitării structurii de rezistenţă a clădirii de pe strada Constantin Daicoviciu, nr. 2. În măsura în care va exista finanţare se vor efectua lucrări pentru asigurarea standardelor ISU (antiincendiu, antiefracţie) şi alte lucrări de reparaţii şi întreţinere”, se arată într-un răspuns transmis de reprezentanţii MNIT, la solicitarea Gazeta de Cluj.
O lucrare de 11 milioane euro s-a dus în cap
Referitor la sumele alocate anul acesta pentru lucrări, reprezentanţii instituţiei precizează că nu s-a cheltuit nimic, deşi tot ei spun că lucrările au fost realizate cu fonduri de la bugetul de stat.
”Pentru modernizare nu s-a cheltuit nimic anul acesta deoarece în primul rând trebuie finalizată etapa de reabilitare a structurii de rezistenţă a clădirii de pe strada Constantin Daicoviciu, nr. 2. Aceste lucrări au fost realizate din subvenţii de la bugetul de stat”, se precizează în răspunsul MNIT.
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca este închis parţial din anul 2009 când a intrat într-un proces amplu de reabilitare. Teoretic ar fi trebuit să se lucreze la reabilitarea clădirii, dar practic s-au sifonat fonduri, s-au cheltuit bani pe baza unor documente justificative care nu au reflectat realitatea. De fapt, pe parcursul celor opt ani, lucrările mai mult au bătut pasul pe loc.
În 2009 a fost organizată o licitaţie pentru începerea lucrărilor de modernizare a clădirii. Firma Artex International Services din Bucureşti a fost declarată câştigătoare şi în noiembrie 2009 a fost semnat contractul în valoare de 11 milioane euro. Potrivit contractului, doi ani mai târziu, lucrările de reparaţii ar fi trebuit să fie gata.
Cercetaţi de DNA pentru abuz în serviciu
Pe principiul că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, proiectul nu a fost încheiat în doi ani. De fapt nu a fost dus la capăt niciodată. Totul a ajuns la DNA, la scurt timp de la începerea lucrărilor. Directoarea de atunci a MNIT, Viorica Crişan şi Emilia Taloş, contabilul şef al instituţiei au solicitat Ministerului Culturii suplimentarea fondurilor pentru reparaţii, fără a avea o fundamentare concretă cu privire la destinaţia fondurilor. În mod suspect, funcţionarii din Minister au aprobat suplimentarea fondurilor cu aproape 8 milioane lei. Acest lucru nu a trecut neobservat.
În 2014, DNA a intrat pe fir astfel că Viorica Crişan, Emilia Taloş, firma Artex şi funcţionarii din Ministerul Culturii care au aprobat suplimentarea fondurilor au început să fie urmăriţi penal. Viorica Crişan a fost cercetată, printre altele, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase pentru sine sau pentru altul.
Plată pentru lucrări care nu există
În urmă cu trei ani când au avut loc descinderi ale DNA Cluj la MNIT, procurorii au explicat care a fost mecanismul prin care conducerea muzeului a cheltuit banii pe lucrări inexistente.
„Din probele administrate a rezultat că atribuirea execuţiei lucrărilor pentru obiectivul de investiţii ”Amenajare muzeală” s-ar fi efectuat cu nerespectarea procedurilor legale privind achiziţiile publice, iar efectuarea de plăţi/cheltuieli de capital, în sumă totală de 6.939.565 lei, la acest obiectiv de investiţii, a fost făcută pe baza unor documente justificative care nu reflectă realitatea, sau a fost făcută pentru servicii şi lucrări neexecutate. Astfel, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a efectuat plăţi, în trei tranşe, în perioada 23.12.2009 – 29.12.2009, către SC ARTEX SERVICES INTERNATIONAL SRL Bucureşti. Pentru exerciţiul bugetar al anului 2009, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (denumit în continuare MNIT) a avut aprobată iniţial, în bugetul de venituri şi cheltuieli la articolul bugetar „cheltuieli de capital”, suma de 1.000.000 lei. La datele de 16.07.2009 şi 12.10.2009, suspectele Crişan Viorica şi Taloş Emilia solicitaseră abuziv suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al MNIT, neavând la bază o fundamentare legală a valorii investiţiei solicitate. Ulterior, Crişan Viorica şi Taloş Emilia au semnat şi Nota de fundamentare, la 12.10.2009, identică în conţinut cu referatul de necesitate, ambele având un conţinut general şi fără să furnizeze nici un element cu privire la modul de stabilire al valorii estimate a obiectivului de investiţii”, au afirmat procurorii DNA Cluj.
Deşi au trecut trei ani de la descinderi, nimeni nu a fost trimis în judecată pentru ilegalităţile de la muzeu.
Expoziţia permanentă, închisă din 2009
În tot acest timp, turiştii care sunt tot mai mulţi de la un an la altul nu pot vizita expoziţia permanentă a MNIT. Mai rămân doar expoziţiile temporare.
”La această oră este închisă doar expoziţia de bază a muzeului. Toate secţiile muzeului, aşa cum apar ele în organigramă şi pe site-ul MNIT îşi desfăşoară activitatea specifică, respectiv: cercetare, inventariere patrimoniu, organizare de expoziţii temporare, restaurare, conservare. Nu există secţii aflate în reparaţii. Piesele din spaţiile dezafectate în scopul reamenajării muzeale au fost ambalate şi depozitate în spaţiile aflate în clădirea muzeului de pe strada Constantin Daicoviciu, nr. 2”, mai transmit reprezentanţii MNIT.