Alegerile pentru Consiliul Local din comuna Băișoara din județul Cluj au fost cu cântec. După cunoașterea rezultatului scrutinului, PNL i-a retras sprijinul consilierului local ales pe liste Grozav Rodica, datorită unei aparente înțelegeri pe care aceasta o negociase în nume propriu cu primarul PDL Minodora Susana. Consiliul local nu ar fi avut dreptul să o valideze, în schimb democrat-liberalii au votat pentru acest lucru. Subprefectul Mihnea Iuoraș a fost prezent la ședința de consiliu să le prezinte legea, dar consilierii tot nu s-au lăsat convinși. Cu toate că au încălcat legea, procurorul Liliana Maria Ghidiu și comisarul șef Sorin Pintea i-au scos basma curată pe consilierii locali creând un prejudiciu primejdios: necunoașterea legii te absolvă de rigorile ei.
Toată motivarea neînceperii urmăririi penale a unor consilieri locali pare o poveste. Un om care trebuia să fie consilier local a fost pus în funcție după jumătate de an din cauza unor orgolii și a unor chestiuni puerile: nu s-au găsit cheile de la Primărie pentru a se ține ședința de Consiliu Local.
La data de 28.02.2013, Prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, a sesizat organele Procuraturii despre faptul că urmare a alegerilor locale ce au avut loc în data de 10.06.2012 membrii comisiei de validare din cadrul Consiliului Local Băișoara au refuzat sistematic să-l instaleze în calitate de consilier local pe numitul Galmati Bazil membru al PNL Cluj. Gazeta de Cluj vă prezintă în continuare o motivare halucinantă de neîncepere a urmăririi penale:
„În fapt la alegerile locale din luna iunie 2012, Galmati Bazil a candidat ca și primar, respectiv consilier local pe poziția a 3-a pe listele electorale ale PNL, pe poziția a 2-a candidând numita Grozav Rodica, care nu avea calitate de membru PNL, iar la finalul alegerilor Galmati Bazil nu a fost ales ca și primar, nici ca și consilier local, numita Grozav Rodica obținând ultima, mandatul de consilier local.
Doi consilieri amânați
Astfel că la data de 25.06.2012, prin HCL nr. 51 au fost validați un nr. de 9 consilieri locali, Grozav Rodica din partea PNL și Zaiu Alexandru din partea PSD au fost amânați din cauza retragerii sprijinului politic din partea partidelor pe care le-au reprezentat, lucru certificat prin adresele trimise la Primăria comuna Băișoară în datele de 25.06.2012, respectiv,22.06.2012, dar ulterior, în ședința din data de 29.06.2012, Zaiu Alexandru a fost validat ca și consilier local prin HCL nr.55.
Primarul com. Băișoara, la data de 02.07.2012, a trimis către Prefectura jud. Cluj o adresă, prin care se solicită repartizarea unui specialist care să participe la ședința de validare a lui Galmati Bazil, sens în care, din partea Prefecturii jud. Cluj s-a cerut convocarea Consiliului Local în ședință extraordinară, la data de 05.07.2012, ședință la care urma să participe subprefectul Iuoraș Mihnea. La data de 04.07.2012, pe adresa Prefecturii a sosit o adresă de la Primăria com. Băișoara, în care se arată că primarul comunei este în concediu medical, motiv pentru care ședință din data de 05.07.2012 nu va mai avea loc, urmând să fie fixată o nouă dată, lucru care s-a și întâmplat pe data 11.07.2012, când la unul din punctele care s-au dezbătut a fost acela de validare ca și consilier local a lui Galmati Bazil, respectiv invalidarea lui Grozav Rodica. La această ședință a participat și subprefectul Iuoraș Mihnea.
S-au pierdut cheile de la Primărie
La propunerea de validare făcută de către președintele de ședință, Ghib Liviu, 8 consilieri s-au abținut, iar doi au votat pentru, din lipsa de cvorum Galmati Bazil nu a fost validat, iar la propunerea aceluiași, pentru votarea validării ca și consilier local a numitei Grozav Rodica, cei 8 consilieri locali care s-au abținut, de această dată au votat pentru, iar ceilalți doi s-au abținut, întocmindu-se acte în acest sens, materializate în HCL nr. 58, deși subprefectul Iuoraș Mihnea, le-a explicat consilierilor că adoptarea HCL nr. 58, nu este statutară și conformă cu prevederile legale aflate în vigoare, consilierii au adoptat această Hotărâre.
Datorită celor întâmplate la acea ședință, Prefectura a atacat această Hotărâre în Contencios Administrativ, iar la data de 12.11.2012, Instanța, a anulat irevocabil, HCL nr. 58/11.07.2012.
Hotărârea Instanței de Judecată a fost adusă la cunoștința Primarului com. Băișoara și Consiliului Local, la data de 14.11.2012 și le-au solicitat acestora să pună în executare hotărârea judecătorească.
La data de 10.01.2013, trebuie să se țină la sediul primăriei ședința de consiliu local, în care Galmati Bazil urma să fie validat ca și consilier local, dar din diferite motive (lipsa primarului, a cheilor de intrare în Primărie și a tuturor consilierilor PDL), ședința nu a mai avut loc, despre aceste aspecte fiind informat și prefectul județului Cluj, care la data de 22.01.2013 a trimis o adresă către Primărie prin care solicită să se pună în aplicare în cel mult 30 de zile hotărârea Instanței. Prin dispoziția primarului nr. 14/11.02.2013, a fost convocat în ședință ordinară Consiliul Local, la data de 15.02.2013, pentru a valida mandatul de consilier local a lui Galmati Bazil. La această ședință, unde la punctul 4 al proiectului ordinii de zi urma să se supună la vot și validarea lui Galmati Bazil ca și consilier local, au participat din partea Prefecturii numitele Sas Meda și Mocan Simona.
Consilierii locali nu aveau rea credință
Din procesul verbal al ședinței rezultă că, consilierii locali, au constatat, respectiv au hotărât că sentința civilă nr. 12037/2012 nu este definitivă, ci numai irevocabilă, motiv pentru care au propus prin vocea președintelui de ședință amânarea validării pentru o altă dată, în acest sens 7 consilieri au votat pentru, 2 împotrivă, iar unul s-a abținut. Cei doi reprezentanți ai Prefecturii le-au explicat că hotărârea primei instanțe este definitivă, irevocabilă și executorie și că nu mai există altă cale de atac, totodată explicându-le care sunt consecințele amânării punerii în aplicare a hotărârii judecătorești, dar cei de față nu au ținut cont de aceste explicații, amânând validarea lui Galmati Bazil, până se vor documenta de cele susținute de către reprezentanții Prefecturii, lucru ce rezultă și din declarațiile date în fața organelor de poliție.
Din declarațiile date de către consilierii locali, rezultă faptul că doar necunoașterea legilor, ei neavând pregătire de specialitate și nu reaua credință, au făcut ca validarea mandatului numitului Galmati Bazil să fie validat, doar în urma unei hotărâri judecătorești, care deși era irevocabilă (aceștia nu au cunoscut caracterul acestui cuvânt și se așteptau să fie inserat și cuvântul definitivă), au dorit să verifice acest lucru după ședința de consiliu local din data de 25.02.2013″, arată comisarul șef Pintea Sorin în propunerea de neîncepere a urmăririi penale.
„Nu vreau să vă comentez. Eu nu mă bag în chestiunea partidelor politice. Cel de pe locul 3 (n.r. Rodica Grozav) ne-a dat în judecată acum pentru că a cheltuit bani în campanie și nu i se dă dreptul de a fi consilier local”, a declarat Minodora Susana (PDL), primarul comunei Băișoara. Aceasta a spus că poziția a patra, respectiv Galmati Bazil, nu i-a dat în judecată, deși procesul apare chiar pe portal.just.ro cu numărul de înregistrare 9183/117/2013.
Tiberiu Hrihorciuc