Tot mai multe persoane se plâng de faptul că afacerea Caritasul unguresc continuă să funcţioneze în situaţia în care majoritatea clienţilor fac plângeri la poliţie pentru înşelăciune. Cu toate acestea societăţile ”suveică” din cadrul acestei scheme funcţionează fără nici o problemă. Până acum, poliţia clujeană a făcut o singură anchetă în acest caz care a fost dată în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj abia în cursul acestui an. Ultimele firme prinse în caruselul Caritasul Unguresc sunt NEPTUNUS FONDATION SRL, care şi-a deschis un sediu în Bacău, şi Ideal Solution.

 

Tot mai multe persoane se plâng de faptul că au fost înşelate în cadrul afacerii Caritasul Unguresc.

Ideal Fundation a fost deschisă în august anul trecut. Societatea este patronată de MATE ISTVAN şi FEIER DIANA RALUCA. Mate Istvan este asociat, alături de Gaspar Balint, în cadrul SATURNUS FINANCE SRL.

Această firmă, ca de altfel multe firme similare tot cu sediul central Cluj, sunt acuzate că au înşelat mii de persoane în ultimii ani. ”Spre exemplu, SC Euro Credit Cassa srl, SC Invest System Capital srl, SC Favorit Solution srl sau First Exit Grup srl, promit credite cu dobânzi anuale de 3-3.2/% pe 5;10 sau 20 ani şi cu rate lunare foarte avantajoase. Verbal şi prin reclame atrag persoane care nu sesizează clauzele ascunse în contract şi se trezesc că achita în avans o taxă de contract (5-10%) din valoare şi o primă rată lunară, fără a primi nici un credit de la ei. Sunt păcăliţi,se aprobă foarte rapid creditul cerut,fără verificări de bonitate, pe o perioadă cât mai mare. După ce achită aceste sume în avans,sunt sfătuiţi să achite cât mai multe ‘’rate’’ în avans pentru a avea şanse să fie pe o listă de presupuşi câştigători în a primi creditul promis mai repede. Dar în ‘’contractul de mandat’’ daca ai ghinionul să-l semnezi, se precizează în termeni foarte alambicaţi că poţi primi acest credit până la finele contractului (5;10;20 ani) dar nu e obligatoriu! Societatea nu se obligă să achite acest credit cerut şi promis, poate să se dizolve între timp (ceea ce s-a întâmplat cu majoritatea) şi nu-şi asumă nici înapoierea sumelor pe care la-ai virat la ei. Totul e făcut la limita legalităţii şi dacă ai semnat contractul şi ai virat sumele cerute…ai rămas în pagubă. Poţi doar să faci cât mai e timp reclamaţie la poliţie şi să-ţi reziliezi contractul, aşa poate în instanţă mai recuperezi ceva daca ai de unde”, arată o sesizare primită pe adresa redacţiei. Una dintre societăţile prinse în suveica Caritasului unguresc, înregistrată în Cluj Napoca pe strada Horea nr 78 şi-a deschis o filială în Timişoara şi acolo a început să îi amăgească pe cei care au nevoie de împrumuturi. Societatea Saturnus Finance este administrată de cetăţeanul maghiar GASPAR BALINT şi deţinută de acesta împreună cu Mate Istvan. Saturnus Finance este cea mai nouă denumire sub care îşi derulează afacerea care, până acum a trecut prin mai multe firme:  Euro Credit Cassa SRL, Invest System Capital SRL, Favorit Solution SRL sau First Exit Grup SRL.

 

Poliţia se uită!

În pofida faptului că cei care susţin că au fost păcăliţi au depus plângeri, atât la poliţia clujeană, dar şi la secţiile de poliţie din oraşele în care locuiesc, până în momentul de faţă activitatea societăţii respective nu a fost oprită. Mai mult, cel care a deschis această afacere la Cluj Napoca, Mate Istvan, a dispărut din acţionariatul SC First Exit Group, iar locul lui a fost preluat de cetăţeanul maghiar Gaspar Balint. Sediul social a fost schimbat, firma fiind înregistrată acum la adresa str. Alverna 39-41. Gaspar Balint nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a i se da posibilitatea să îşi exprime punctul de vedere.

Acest mod de operare al ingineriei financiare este copiat după un model folosit de clujeanul WALDMAN CSABA LASZLO. El este administrator a trei societăţi comerciale (Favorit Solution, Best Invest Solution şi Bamboo Consulting) la care asociaţi sunt cetăţeni din Ungaria şi un off-shore din Seychelles, iar Waldman este administrator.

Până de curând, firma Best Invest Solution avea sediu pe strada Traian nr 9, dar după ce un clujean nemulţumit de serviciile oferite a ameninţat că va face plângere la poliţie pentru înşelăciune, aproape peste noapte angajaţii societăţii au golit sediul din Cluj.

 

A fost ”pescuit” de pe net

Printre păgubiţii care reclamă firma First Exit Group şi cu care reporterii de la Gazeta de Cluj au luat legătura se numără şi Sorin Antal, din zona Aradului.

“Am văzut anunţul pe internet şi aveam nevoie de bani. Împrumutul lor mi s-a părut bun, aşa că i-am sunat. O fată mi-a explicat despre ce-i vorba şi cum trebuie să plătesc ratele, mi-au trimis apoi contractul, l-am semnat şi am început să plătesc ratele. Din toamna anului trecut până în martie am plătit vreo 2.000 de lei şi n-am primit nici un ban. M-au tot amânat că n-am ieşit la nu ştiu ce tragere la sorţi, apoi că trebuie să plătesc rate mai multe dacă vreau să am întâietate până în martie când am spus că nu le mai dau bani. Mi-au zis că este o clauză de reziliere şi că s-ar putea să pierd banii pe care i-am dat până atunci. Acum nu ştiu ce să fac!”, explică unul dintre naivii care au apelat la serviciile acestei firme.

Pe de o parte, cei care îşi asumă prin semnarea unui contract riscurile la care se supun atunci când apelează la acest gen de împrumuturi piramidale ar trebui să suporte până la capăt consecinţele neglijenţei de care dau dovadă. Însă, în apărarea acestei categorii de oameni există legi care îi împiedică pe ţepari să profite de pe urma naivităţii, însă în România legile se aplică preferenţial şi arbitrar.

 

În Justiţie, firma ţepară câştigă la civil!

Numele firmei Firs Exit Group apare într-un dosar civil, deschis în luna februarie. În acest proces, Lung Leontin a deschis proces împotriva Firs Exit Group şi SC TBI CREDIT IFN SA SUCURSALA CLUJ, obiectul dosarului fiind “reexaminare anulare cerere”. La sfârşitul lunii martie, completul C2 al Judecătoriei Cluj Napoca a respins cererea clujeanului împotriva celor două societăţi care se ocupă de acordarea împrumuturilor. Chiar dacă patronii şi administratorii firmei sunt acuzaţi de înşelăciune, societatea funcţionează în continuare.

 

Cum funcţionează “Caritasul unguresc”

Modul în care firma acordă împrumuturi este următorul: doritorii sunt puşi să plătească ratele pentru credit înainte de a îl primi. Conform regulilor de acordare a banilor, oamenii primesc banii în urma unor decizii aleatorii făcute în cadrul unor şedinţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.