Gazeta de Cluj vă prezintă în exclusivitate modelul de contract cu care cei de la SC Ideal Fundation iau bani de la oameni pe care îi amăgesc cu împrumuturi fictive în cadrul schemei Caritasul Unguresc. Poliția clujeană a trimis către Parchet dosarul în care reprezentanții SC Ideal Fundation sunt cercetați. Chiar dacă afacerile de genul ”Caritasul Unguresc” au fost dezvăluite încă de acum câțiva ani, poliția clujeană a făcut o singură anchetă în acest caz care a fost dată în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj abia în cursul acestui an.
Gazeta de Cluj vă prezintă modelul de contract pe care sunt puși să îl semneze cei care apelează la serviciile SC Ideal Fundation. În cadrul contractului, oamenii sunt atenționați că ”Administratorul nu este Bancă sau alt tip de instituție financiară, nu acordă credite alte tipuri de finanțări individuale, nu constituie și nu atrage depozite de la populație sau de la Participanții săi”.
De asemenea, printre angajamentele pe care le semnează cei care se înscriu în acest tip de joc piramidal este că ”se obligă să acționeze pentru realizarea scopului și obiectivelor Societății și să respecte deciziile Administratorului”.
Unul dintre cele mai interesante puncte ale acestui contract este următorul: ”Societatea se va constitui prin semnarea contractului inițial de societate civilă (asociere în participație), de către cel puțin două persoane și, începând din luna respectivă, va exista pe toată perioada contractuală. La finalul perioadei contractuale după efectuarea operațiunilor financiare de finalizare, Societatea se va dizolva în mod automat”. Așa că prinde orbul, scoate-i ochii!
De asemenea, potrivit clauzelor asumate, cei care bagă bani în SC Ideal Fundation vor trebui să participe și la o tragere la sorți pentru a se număra printre cei aleși! (vezi punctul contractual 5.5)
Dacă cei care au semnat contractul respectiv vor să se retragă din această schemă, unul dintre punctele contractului stipulează că ”în cazul în care participantul a primit acordul de a se retrage din societate, administratorul are obligația să îi restituie suma plătită ca aport social. Suma va fi achitată în termen de 30 de zile de la data obținerii acordului. Taxa de aderare și comisionul de administrare nu se restituie. Participantul nu se poate retrage din societate, în cazul în care a fost desemnat ca beneficiar, până la achitarea tuturor obligațiilor de plată asumate în contract”.
Amendă de 15.000 de lei de la Protecția Consumatorilor din Bacău
Săptămâna trecută, Protecția Consumatorului a amendat firma din Cluj care se ocupa de acordarea acestor împrumuturi. Potrivit instituției, firma administrată de un bărbat din Ungaria, a înșelat zeci de băcăuani cu sume de până la 3.000 lei. Acestora li se promiteau împrumuturi extrem de avantajoase dacă plăteau un avans de 5% și achitau câteva rate din credit.
Societate din Cluj a fost amendată cu 15.000 lei de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău (CJPC) după ce s-a descoperit acest lucru.
Reprezentanții CJPC spun că băcăuanii semnau un contract de asociere în participațiune cu firma din Cluj, iar apoi trebuia să participe la o licitație pentru a beneficia de împrumutul dorit. Însă, participarea era condiționată de achitarea unui procent de cel puțin 5% din valoarea creditului, potrivit Mediafax.
Iar pentru a avea întâietate la obținerea creditului era necesar să plătească o parte din rate în avans. „Niciuna dintre persoanele care au plătit acele avansuri cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei nu a primit împrumutul dorit, oamenii rămânând păgubiţi. Sistemul propus era unul foarte alambicat astfel încât populaţia să poată fi ameţită şi apoi înşelată. Am transmis o adresă inclusiv la BNR, care ne-a comunicat că firma din Cluj, la care acţionar şi administrator este un cetăţean cu domiciliul în Ungaria, nu este autorizată să desfăşoare activităţi de creditare a populaţiei”, spune șeful CJPC Bacău, Alin Năstase.
Limita legalității
Ideal Fundation a fost deschisă în august anul trecut. Societatea este patronată de MATE ISTVAN și FEIER DIANA RALUCA. Mate Istvan este asociat, alături de Gaspar Balint, în cadrul SATURNUS FINANCE SRL.
Această firmă, ca de altfel multe firme similare tot cu sediul central Cluj, sunt acuzate că au înșelat mii de persoane în ultimii ani. ”Spre exemplu, SC Euro Credit Cassa srl, SC Invest System Capital srl, SC Favorit Solution srl sau First Exit Grup srl, promit credite cu dobânzi anuale de 3-3.2/% pe 5;10 sau 20 ani şi cu rate lunare foarte avantajoase. Verbal şi prin reclame atrag persoane care nu sesizează clauzele ascunse în contract şi se trezesc că achita în avans o taxă de contract (5-10%) din valoare şi o primă rată lunară, fără a primi nici un credit de la ei. Sunt păcăliţi,se aprobă foarte rapid creditul cerut, fără verificări de bonitate, pe o perioadă cât mai mare. După ce achită aceste sume în avans,sunt sfătuiţi să achite cât mai multe ”rate” în avans pentru a avea șanse să fie pe o listă de presupuşi câştigători în a primi creditul promis mai repede. Dar în ”contractul de mandat” daca ai ghinionul să-l semnezi, se precizează în termeni foarte alambicaţi că poţi primi acest credit până la finele contractului (5;10;20 ani) dar nu e obligatoriu! Societatea nu se obligă să achite acest credit cerut şi promis, poate să se dizolve între timp (ceea ce s-a întâmplat cu majoritatea) şi nu-şi asumă nici înapoierea sumelor pe care la-ai virat la ei. Totul e făcut la limita legalităţii şi dacă ai semnat contractul şi ai virat sumele cerute…ai rămas în pagubă. Poţi doar să faci cât mai e timp reclamaţie la poliţie şi să-ţi reziliezi contractul, așa poate în instanţă mai recuperezi ceva daca ai de unde”, arată o sesizare primită pe adresa redacţiei.