Printr-un acord tacit, Ministerul Sanatatii nu doreste sa mareasca salariile asistentilor medicali care au absolvit studii superioare la nivelul de licenta. In Cluj sunt circa 100 de persoane nemultumite de incapatanarea reprezentantilor ministerului care interpreteaza legea in functie de directivele interne de austeritate. Intreaga afacere a ajuns la avocatul Poporului, Biroul Teritorial Cluj, care a trimis o sesizare catre Ministerul Sanatatii pentru rezolvarea acestei probleme, dar oficialii Directiei de Sanatate Publica Cluj spun ca institutiile nu pot fi obligate sa transforme posturile asistentilor care au terminat studii superioare.
Aproape o suta de clujeni, asistenti medicali, care au terminat studii superioare cu nivel de licenta se plang ca nu sunt incadrate la locurile de munca in concordanta cu noile studii. Atat reprezentantii Ministerului Sanatatii, cat si cei ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj, spun ca daca angajatorii asistentilor medicali nu au posturi disponibile pentru asistentii licentiati, schimbarea incadrarii la locul de munca nu va avea loc. Pe de alta parte, cei nemultumiti spun ca in sprijinul lor este legea care arata ca posturile lor ar trebui schimbate in mod automat. Cu toate acestea, conform unor informatii din cadrul Ministerului Sanatatii, asistentii cu diploma de licenta vor primi in continuare salarii mici, conform unei circulare interne care spune ca pana Guvernul Boc nu ridica “austeritatea” din sistemul sanitar, angajatii de rand nu vor fi bonificati in plus.
„Anul trecut, am terminat, la Cluj, UMF-ul cu licenta, la specializarea asistenti medicali. Sunt angajata la Urgenta si am facut o cerere pentru modificarea postului pentru a primi salariul conform noilor studii absolvite, dar de la Resurse umane ni s-a spus ca vom fi incadrati, dar nu vom pastra gradul principal, adica voi primi mai putini bani decat pana acum. Pana sa termin facultatea eram incadrata ca asistenta principal cu studii postliceale. Cum este posibil ca, dupa ce am terminat facultatea, sa imi ia un grad obtinut printr-un examen?!”, spune Livia A., una dintre cei aproape 100 de asistenti medicali clujeni care se afla in aceasta situatie. Dupa ce petitiile oamenilor nemultumiti au ajuns la DSP Cluj si Ministerul Sanatatii, oamenii au apelat la Biroul Teritorial al Avocatul Poporului Cluj intrucat au sesizat aspecte de neconstitutionalitate.
Tocmeala pe lege
Ministerul Sanatatii, prin Directia Organizare si Politici Salariale, printr-o adresa (63.467/10.11.2010) a Ministerului Sanatatii trimisa catre DSP Cluj se arata ca, „in temeiul disp. art. 8(8) din Anexa I la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, „absolventii invatamantului superior de lunga si scurta durata, care la data trecerii pe functia corespunzatoare studiilor absolvite erau incadrati pe functii cu un nivel de studii inferior, specifice domeniului in care au absolvit studiile universitare, se incadreaza la gradul profesional imediat superior gradului de debutant, pastrandu-si gradatia avuta la data promovarii, numai in masura in care atributiile din fisa postului au fost modificate in mod corespunzator”. Aceeasi adresa specifica faptul ca, in conformitate cu prevederile legale mentionate, personalul incadrat pe functia de asistent medical principal cu studii postliceale sau studii medii, ca urmare a obtinerii diplomei de licenta ca asistent medical, va fi promovat ca asistent medical cu studii superioare, fara a i se mentine gradul de principal”.
Conform Cameliei Reghini, seful Biroului Teritorial al Avocatul Poporului Cluj, „dispozitia legala la care Ministerul Sanatatii face trimitere in adresa mentionata are rolul unei reglementari generale in materie, devenind aplicabila doar in situatia in care nu exista dispozitii cu caracter special care sa reglementeze un anumit domeniu de activitate. Or, in domeniu medical exista o serie de dispozitii cu caracter special, care se impune sa fie aplicate cu prioritate. Astfel, potrivit disp. art. 4(1) din Anexa II2 care se refera punctual la unitatile sanitare de asistenta sociala si de asistenta medico-sociala, in aceste unitati sanitare publice din sistemul sanitar, promovarea in functii, grade si trepte profesionale se face potrivit metodologiei legale in vigoare, prin transformarea postului avut intr-un post corespunzator promovarii. Totodata, potrivit alin. 2 al aceluiasi articol, criteriile privind angajarea si promovarea in functii, grade si trepte profesionale se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii, cu consultarea organizatiilor sindicale semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara. In aceasta ordine de idei, in Anexa la Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 467/2010 pentru aprobarea criteriilor privind angajarea si promovarea in functii, grade si trepte profesionale in unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, mai exact in sectiunea II care se refera la asistentii medicali si alte categorii de personal sanitar cu pregatire superioara, superioara de scurta durata, postliceala sanitara sau medie, la pozitia nr. 37 se precizeaza faptul ca pentru angajarea si promovarea in profesia de asistent medical, moasa sau asistent principal, criteriile care trebuie indeplinite sunt diploma de licenta in specialitate, examen pentru obtinerea gradului de principal, concurs pentru ocuparea postului si 5 ani vechime ca asistent medical”, arata Reghini.
Nu este nevoie de asistenti principali
In replica la aceste dispozitii legale, reprezentantii ministerului spun ca angajarea asistentilor se face discretionar, la latitudinea sefilor institutiilor bugetate de sanatate.
“Ramane la latitudinea directiilor sau a unitatilor spitalicesti daca aceste persoane vor putea fi incadrate pe posturile pe care oamenii de solicita. Spre exemplu, daca nu am post pentru asistent principal eu, ca unitate, nu voi putea angaja persoana respectiva pe post de asistent principal“, explica reprezentantii MS din cadrul Biroului Mass-Media.
Aceeasi parere o are si Dorina Duma, seful DSP Cluj, care explica faptul ca daca un spital sau un angajator nu are nevoie de asistenti medicali care sa fie platiti conform studiilor absolvite, nimeni nu va creea posturi fara sa fie nevoie.
“Nu este obligatoriu pentru ca angajatorul nu este obligat sa transforme posturile respective. Este ca si cum, o institutie care are angajati muncitori este obligata sa le transforme posturile acelora care au absolvit studii superioare in posturi de ingineri. Legea invocata spune ca institutia poate transforma postul daca are nevoie, dar nu este obligata. Plus ca trebuie sa ne incadram intr-un anume buget care nu permite toate aceste schimbari”, spune Dorina Duma, seful DSP Cluj.
“De subliniat faptul ca petentii se incadreaza in dispozitiile acestor prevederi legale, deoarece au dobandit gradul principal in conditiile legii, anterior datei de 31 decembrie 2010. De asemenea, art. 2 din aceeasi lege prevede faptul ca in anul 2011, pentru personalul nou-incadrat pe functii, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel, precum si pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica in care acesta este incadrat. Prin urmare, date fiind toate aceste argumente de ordin legal, se poate concluziona faptul ca sunt indeplinite toate conditiile pentru incadrarea petentilor in functia de asistent medical cu studii superioare cu grad principal. Orice conduita contrara ar echivala, practic, cu retragerea unui drept castigat de catre petenti, nerecunoasterea gradului profesional de asistent medical principal dobandit printr-un examen organizat si promovat in conditiile legii constituind un abuz si, totodata, o discriminare la adresa absolventilor promotiei 2010”, sustine Camelia Reghini, sef Birou Teritorial al Avocatul Poporului Cluj.
Razvan Robu
Deci de vina e BOC,si cei de la DSP(MS) arunca pisica la manageri care sunt acoperiti de circularele de la DSP(MS),mai sa fie!!!pai atunci ia taiati salariile la toate promotiile anterioare cand a terminat si liderul de sindicat si directoarea de ingrijiri de la judetean si vicepresedintele pe tara de la OAMMR!!!!!ca exact dupa aceleasi legi au fost incadrati in 2009!!!cat tupeu!!!
Singurii vinovati de situatia creeata sunt MS si bineinteles DSP CLUJ. Ei sunt cei care nu au nevoie de asistenti licentiati cu grad principal. Pana nu am avut diploma de licenta, am fost buni si acum dintr-o data nu mai corespundem normativelor lor partinitoare. De ce in alte judete s-a respectat legea?
Cu cine ati lucra fratilor, daca noi am demisiona? Aduceti asistenti medicali din Tailanda si Albania? Sau poate nici aia nu ar veni sa munceasca pentru salariile de nimic pe care ni le dati si umilinta la care ne supuneti. Adica am absolvit 4 ani de facultate in aceeasi spacialitate si am devenit dintr-o data mai incompetenti?
Ar fi cazul sa va treziti domnilor si doamnelor care ne conduceti. Si nu uitati ca roata se invarte. Nu se stie niciodata cand, pe patul de spital veti avea nevoie de ingrijirile unei asistente licentiate sau nu. Sa aveti parte de asta si atunci sa ne apreciati.
Dumneavoastra sunteti absolventi din 2010, dar noi suntem un grup de asistente care suntem promotie septembrie 2009 si am fost promovate in functie in noiembrie 2010 cu salariu diminuat ( de la salariu de baza de 1368 lei, dupa promovare a fost de 1320lei!!!!la care se adauga vechimea in munca , preventia ),Observam ca Romania nu are nevoie de asistenti medicali cu studii superioare(conform Directivei UE )si un examen dat( grad principal) poate fi luat….unde se mai intampla asa?La noi in spital asistenta care era incadrata cu studii superioare de 2 ani, in momentul in care am fost „promovate”( cele din 2009 ) i s-a redus si ei salariul .
Rusine sa va fie celor care aplicand eronat legea , care ar trebui sa fie aceeasi pentu toti,nu face-ti altceva decat sa va paziti scaunele voastre inalte la care ati ajuns si nu mai stiti sa va coborati la ceea ce se cheama normalitate si corectitudine.Este o vorba, ” cu cat esti mai sus ,cu atata te doare mai tare cand cazi”,valabila pentru toti aceia care sunt asa zisii sustinatori ai asistentilor medicali si de fapt nu fac altceva decat sa-si apere locul caldut.
Ma intreb oare de ce nu au ramas repetenti la facultatile pe care le-au absolvit „domnii si doamnele” mentionate de catre colega Simona, si asta din doua motive 1. Am fi avut si noi absolventii 2010 o sansa la respectarea legii.
2. Oare ce facultate la f.f. au absolvit ca tare „destepti” sunt din moment ce au astfel de functii?!
Am aceas problema am terminat anul acesta facultatea de medicina, specialit laborator si nici acum nu am titulatura pe motivul ca nu stiu cum sa ne uncadreze asistenti sau tehnicieni si pt aceea am pierdut locul d munca deoarece nu am reusit sa imi fac actele.
Ahhhaaaaaaaaaaa eu am promovat examenul de grad principal in octombrie 2009 si nici azi anulm 2015 nu am fost promovata asa cum trebuie
Puterea e in mainile angajatorului daca vrea sau nu vrea
IN CURIND VOI PLECA LA MINISTERUL SANATATII SA FAC PLIONGERE SI ATUNCI VOI SPUNE CUM STAU LUCRURILE LA NOI LA UNITATE