
Gazeta de Cluj a prezentat într-o ediție anterioară situația școlilor din județul Cluj, așa cum a fost prezentată de către Școli Curate, în cadrul unui raport ce a abordat alocarea burselor școlare – de performanță, de studiu, de merit și socială, precum și tema fondurilor din buget alocate pentru cheltuieli necesare investițiilor, reparațiilor capitale și consolidării unităților de învățământ.
Dincolo de numerele și datele care indică realitatea de zi cu zi a elevilor din județul Cluj, bursele pentru elevi nu sunt o prioritate pentru UAT-urile din județul Cluj. Și acest lucru nu se întâmplă doar în cazul burselor, ci și în cazul fondurilor bugetare oferite spre investițiile din cadrul unităților de învățământ.
Unele primării clujene nu prevăd fonduri din bugetul local
Oricât s-ar dori o comună mică să aibă o școală modernă cel puțin în materie de infrastructură, devine un lucru cvasi-imposibi de realizat în rândul primăriilor sărace. Potrivit raportului Școli Curate 2020, trei primării din județul Cluj, anume Panticeu, Frata și Sânpaul, nu au alocat deloc fonduri pentru 2019, respectiv 2020 în privința cheltuielilor cu bunuri și servicii necesare școlilor din comune.
Unii primari clujeni neagă informațiile publicate în cadrul raportului realizat de Școli Curate. Este cazul primăriilor Panticeu, Frata și Sânpaul, care contactați de Gazeta de Cluj au declarat că informațiile referitoare la nealocarea fondurilor timp de doi ani de zile, pentru școlile din comune, în scopul cheltuieli bunuri și servicii, nu sunt adevărate.
Cu toate acestea, în răspunsurile oficiale trimise de către unitățile administrativ-teritoriale în cauză, către Școli Curate, reprezentanții primăriilor se fâsticesc și chiar, în unele cazuri, se contrazic.
Primăria Frata a transmis în cadrul solicitării de presă : “Nu s-au alocat sume suplimentare pentru bunuri și servicii în afara celor de bază (menționate în Legea Educației). Nu au fost solicitări pentru suplimentarea bugetului destinat cheltuielilor cu bunuri și servicii”, evitând să răspundă concret la subiectul solicitării, anume care este suma alocată anul trecut cu destinația cheltuieli de natura bunurilor și serviciilor.
Reprezentanții Primăriei Sânpaul au declarat că “nu este cazul” să fie alocate sume pentru cheltuieli bunuri și servicii pentru Școli Curate. Referitor la numărul de solicitări primite de la unitățile de învățământ în ultimii doi ani pentru suplimentarea bugetului destinat cheltuielilor cu bunuri și servicii, precum și rezoluția dată cu privire la fiecare cerere în parte în mod nominal, aceștia au transmis din nou că “nu este cazul”.
În răspunsul oficial din partea primăriei în cauză se mai observă că suma executată la finalul anului trecut cu destinația cheltuieli cu investiții, reparații capitale și consolidări pentru clădirile în care funcționează unitățile de învățământ este 0 lei!
Primăria Panticeu susține că a alocat sume în fiecare an, din cadrul bugetului local, pentru capitolul cheltuieli bunuri și servicii. Până la momentul redactării acestui material, Gazeta de Cluj nu a primit niciun document care să susțină afirmația în cauză, chiar dacă acesta a fost solicitat de către ziar.
Anul trecut, 41% dintre primăriile clujene nu au alocat deloc fonduri pentru investiții
Sistemul de alocare de fonduri pentru cheltuielile destinate bunurilor și serviciilor poate să fie solicitat și de către unitățile școlare atunci când primăriile nu prevăd fonduri din bugetul local. În acest sens, în anul 2019, în doar 18 primării clujene au existat solicitări de suplimentare a bugetului școlilor pentru anul 2018-2019, în total 103 solicitări. În 2020, doar 14 UAT-uri din județ au primit astfel de solicitări, acestea fiind în număr de 95 pentru întreg anul școlar.
În județul Cluj, în anul 2019 constatăm că 30 (41%) dintre primării nu au alocat deloc fonduri pentru investiții, iar în anul 2020 acest număr al primăriilor reticente la a investi în educație a crescut, astfel încât 37 (50%) dintre primării nu au alocat sume de bani din bugetele locale pentru astfel de cheltuieli.
Privind partea plină a paharului cu fonduri alocate educației, constatăm că mai bine de jumătate (59%) dintre primăriile din județul Cluj, 44 la număr, au alocat fonduri anuale pentru acest tip de cheltuieli.
În ceea ce privește anul 2020, la acest capitol de cheltuieli constatăm că mai puține primării au alocat sume față de anul precedent și anume doar 37 dintre acestea. Să fie acest lucru pentru că toate reparațiilor au avut loc în anul precedent sau pentru că școlile aveau deja o infrastructură modernă și în trend cu noile schimbări tehnologice?
Pe raza județului Cluj, pentru anul 2019, media sumelor alocate pentru investiții și reparații a fost de 1, 15 milioane de lei, suma totală pe județ fiind de 75 de milioane de lei. Media sumelor alocate pentru anul 2020 a fost de 2 milioane de lei, iar suma totală a avut valoarea a 133 milioane lei.
Lucrurile nu stau mai diferit nici în cazul executării lucrărilor pentru categoria de cheltuieli legate de investițiile în unitățile de învățământ. În ceea ce privește diferențele dintre cât alocă primăriile la început de an versus cât execută în realitate la final de an, observăm o discrepanță majoră la nivelul județului Cluj.
Doar 42% dintre sumele alocate la începutul anului 2019 au fost executate pentru categoria de cheltuieli legate de investiții până la finalul anului, adică 31, 6 milioane lei. Acest indicator ne confirmă faptul că în momentul de față, banii pentru educație rămân doar niște promisiuni electorale și din păcate nu ajung să se transpună cu adevărat în acțiuni și măsuri concrete pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare.
O serie de cazuri excepționale care direcționează eforturile spre a îndrepta aceste grave încălcări ale legii educației este reprezentată de primăria Săcuieu, care în anul 2019 a alocat suma de 1.792.836 lei pentru fondul de investiții, iar la finalul anului declară că a executat 488,242 lei. Altfel spus, primăria Săcuieu a cheltuit 27% din cât și-a propus la început de an. Idem și la Gilău.
Gazeta de Cluj a încercat să ia legătura cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale în cauză pe această temă, însă fără succes.
Alte diferențe semnificative între sumele alocate și execuțiile raportate la final de an sunt în cazul următoarelor primării de localități- Izvorul Crișului 34%, Florești 40%, Gherla 41%, Cluj-Napoca 46%, Iclod 47%, Fizeșu Gherlii 49%, Câțcău 52%, Dej 62%.
Care ar fi motivele acestor raportări? Nu mai era nevoie de fonduri pentru investiții sau administrațiile locale și-au schimbat interesele electorale pe parcursul anului?
Mai grav decât cazurile menționate mai sus, se prezintă situația primăriei Bobâlna, care anul trecut a alocat suma de 107.800 lei cheltuieli pentru investiții, iar la finalul anului raportează că a executat 0 lei!
Gazeta de Cluj a luat legătura cu primarul din Bobâlna pentru a cere un punct de vedere în acest sens și pentru a discuta despre eventualele soluții care trebuie aplicate pentru rezolvarea acestor probleme. Primarul a rugat reporterul să revină cu solicitarea în cauză, însă ulterior, acesta nu a mai răspuns apelurilor.
Ziarul a solicitat Școli Curate documentul oficial care susține informația menționată anterior și, într-adevăr, reprezentanții primăriei Bobâlna au transmis către Școli Curate că suma executată la finalul anului trecut cu destinația cheltuieli cu investiții, reparații capitale și consolidări este 0 lei!
Burse dezastruoase la Cluj!
Bursele de studiu lipsesc cu desăvârșire în județul Cluj, însă acolo unde sunt prevăzute în bugetele primăriilor, cuantumurile lor sunt cuprinse între 100 de lei/lună, cazul comunei Cășeiu, și 50 de lei pe lună la Săvădisla, cel mai mic cuantum fiind de 25 de lei pe lună în municipiul Turda.
La capitolul burse sociale, cuantumurile acestora în cadrul școlilor din județul Cluj sunt cele mai mici.
Îngrijorător este cazul câtorva primării din județul Cluj, care alocă drept “bursă socială” câteva zeci de lei: Mociu- 40 lei/luna, Fizeșu Gherlii- 25 de lei/luna, Turda- 20 de lei/luna, Cuzdrioara- 10 lei/luna.
Gazeta de Cluj a încercat în repetate rânduri să ia legătura cu reprezentanții primăriilor în cauză, însă fără succes. Unii reprezentanți chiar au evitat subiectul și nu au mai răspuns apelurilor din partea reporterului.
Ziarul a solicitat un punct de vedere și de la reprezentanții Consiliului Județean Cluj pe această temă, subliniind necesitatea echilibrării bugetelor astfel încât un astfel de contrast între sumele alocate de către Consiliile locale către școli, cu diferite destinații, să fie evitat. Până la momentul redactării acestui material, ziarul nu a primit un răspuns oficial, însă îl vom publica atunci când vom intra în posesia sa.