Fostul membru CSM, Toni Neacșu lansează o serie de critici privitoare la protestul magistraților care a început în Cluj Napoca. Potrivit lui,
atentatul asupra justiţiei are loc din interior, iar protestele din ultimele zile nu reprezintă o simplă abatere de la statutul profesiei, ci un atentat la securitatea naţională.

Cele două scrisori ale preşedinţilor de tribunale şi curţilor de apel, reprezentând la acest moment cam 80% dintre instanţele judecătoreşti, având în vedere că judecătoriile nu au personalitate juridică iar poziţia lor oficială în probleme ce ţin de respectarea obligaţiilor statutare şi regulamentare este transmisă legal prin intermediul tribunalelor, arată că sistemul judiciar are maturitatea de a înţelege pericolul în care îl aruncă câţiva aventurieri iresponsabili în robă. Nemulţumirile şi îngrijorările punctuale şi reale ale judecătorilor şi procurorilor referitoare la modificările intempestive ale legilor justiţiei au fost confiscate de o mână de agitatori care, folosind tehnici de manipulare mediatică, le-au denaturat în forme radicale de protest politic”, scrie avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Cosniliului Superior al Magistraturii.

„Cel mai mare atentat la independenţa justiţiei are loc chiar din interior, prin renunţarea făţişă de către auto-desemnaţii lideri ai „protestului” la imparţialitate, obiectivitate şi neimplicare politică. Instanţele şi judecătorii au fost târăte fără voia lor într-o aventură pur politică, în numele lor instigându-se la nesupunere, la mişcări de stradă, la greve nelegale şi la solidarizare cu mişcările politice anti PSD- ALDE”, mai sppune fostul membru al CSM.

Acsta cataloghează imaginile cu magistraţii scandând sloganuri anti-guvern ca fiind „incalificabile, şocante şi imposibil de acceptat din perspectiva statutului justiţiei în statul de drept”.

„Nu este o simplă abatere de la statutul profesiei şi de la regulile neimplicării politice a justiţiei ci este în mod direct un atentat la securitatea naţională, fiind puse în joc valorile fundamentale ale ordinii constituţionale”, este de părere avocatul.

„Punctual, în cele două scrisori deschise, semnate de preşedinţii şi vicepreşedinţii tribunalelor şi curţilor de apel, care exercită potrivit legii atribuţiilor de coordonare şi control a tuturor instanţelor din circumscripţia lor, se arată următoarele:
– câţiva judecători şi-au arogat dreptul de a vorbi în numele tuturor judecătorilor şi instanţelor, îndemnând împotriva statutului şi deontologiei profesiei la mişcări de stradă, la forme radicale de protest şi la asocieri cu mişcări şi interese pur politice.
– aceştia, în interese personale care nu au de-a face cu valorile justiţiei, dezinformează opinia publică cu privire la amploarea aşa ziselor proteste, acreditând în mod mincinos ideea ca majoritatea judecătorilor/instanţelor iar parte la aceste forme de manifestare, în realitate doar 6% dintre instanţe iniţiind forme de protest.
– judecătorul Cristi Vasilcă Dănileţ de la Tribunalul Cluj, autodeclarat lider al protestelor, nu reprezintă sistemul judiciar din România şi nici corpul profesional al judecătorilor şi, mai mult, prin toate luările sale de poziţie publică acesta încalcă în mod flagrant prevederile legale referitor la interdicţia exprimării opiniilor politice de către judecători.
– se solicita Consiliului Superior al Magistraturii să ia măsuri concrete pentru stoparea acţiunilor care duc în derâdere statutul profesiei de judecator, precum şi a manifestărilor politice ale unor judecători.
– se solicită Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze de îndată cu privire la conduita d-lui judecător Cristi Vasilică Danileţ, în special în ce priveşte manifestările cu caracter politic, instigările şi pretenţia de a se exprima în numele corpului profesional.
– se solicită adresarea unor unor scrisori către organismele Uniunii Europene în sensul disocierii de demersuri nereprezentative pentru corpul magistraţilor, în special în ce priveşte anunţul d-lui judecător Cristi Vasilică Danileţ că va participa împreună cu un număr de 30 de judecători la întâlniri cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Vom vedea dacă cineva mai poate opri frenezia distructiva a d-lui judecător Cristi Vasilică Danileţ şi a celor câţiva din jurul lui”, mai scrie Neacşu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.