La o zi după ce Guvernul a adoptat o Ordonanţă prin care elimină subvenţia pentru preţul gigacaloriei, menţinând-o doar pe cea adresată persoanelor vulnerabile, primarul Sorin Apostu a anunţat că la Cluj-Napoca facturile la încălzire nu vor creşte anul acesta. Acest lucru se datorează modernizărilor la sistemul de termoficare şi alocării la bugetul local a unei sume special cu acest scop.
Primarul Sorin Apostu a anunţat joi că preţul gigacaloriei la Cluj-Napoca va rămâne acelaşi ca în iarna trecută, şi anume 165 de lei. Anunţul a fost făcut după ce Guvernul a adoptat o ordonanţă care reglementează subvenţiile la încălzire care vor fi acordate începând cu anul acesta. Acest preţ a fost obţinut printr-un management propriu, ca urmare a unor măsuri adoptate de-a lungul timpului, a explicat edilul. Acesta a precizat căd e patru ani se ştie că Uniunea Europeană (UE) va interzice subvenţiile acordate de guverne pentru încălzire, şi încă de atunci Primăria Cluj-Napoca a făcut demersuri pentru a scădea costurile cu încălzirea pentru populaţie.
Una dintre măsurile adoptate de municipalitate a fost sprijinirea populaţiei pentru realizarea reabilitărilor termice ale locuinţelor, prin subvenţii şi alte facilităţi. De asemenea, a fost reabilitat sistemul de transport din centrale, iar sistemul de cogenerare a fost extins. „Numai de pe urma acestui sistem de cogenerare Primăriei îi revin 4,3 milioane de lei anual. Tot ceea ce se întâmplă astăzi se ştia de mult timp. Noi nu am făcut altceva decât să luăm din timp măsuri”, a declarat primarul.
165 de lei caloria
Un factor care a sprijinit menţinerea preţului la gigacalorie la nivelul celui de anul trecut a fost faptul că preţul la gaz a fost negociat, astfel ca până în 31 decembrie să rămână cel mai mic din ţară, în condiţiile în care Primăria Cluj-Napoca a efectuat toate plăţile la timp. În plus, edilul este de părere că preţul la gaz ar putea să rămână la fel sau chiar să scadă anul viitor. Acest lucru este explicatd e faptul că atunci când municpalitatea a început negocierile, Petromul a oferit gaz la un preţ mai mic decât E.on, iar acum toţi actorii de pe piaţă sunt interesaţi să furnizeze unui bun plătitor ca administraţia clujeană gaz, la preţuri chiar mai mici decât cel de până acum. Furnizorii preferă să facă discounturi substanţiale clienţilor buni, care plătesc la timp, decât să aştepte luni sau chiar ani plata facturilor, cum se întâmplă în cazul unor oraşe din România, a explicat Apostu. Negocierile pentru anul viitor au început deja, a adăugat acesta.
Ordonanţa de Guvern adoptată săptămâna trecută permite administraţiilor locale să suporte restul de subvenţie, partea care era până acum decontată de la bugetul de stat. „Aceşti bani sunt deja în bugetul de anul acesta pentru a acoperi sumele necesare anul acesta. Pentru că aceşti bani nu veneau oricum, Guvernul încă ne datorează 17 milioane de lei din vechile subvenţii la încălzire”, a precizat Sorin Apostu.
„Noi am aşteptat ca Ordonanţa de Guvern să prevadă această posibilitate, pentru a face toate demersurile. Pentru anul viitor bugetul va fi probabil mai mic. Acestea sunt nişte măsuri de management la care lucrăm încă de când era domnul Emil Boc primar”, a adăugat edilul. Acesta a precizat că există bani pentru subvenţie, fără a îngreuna suplimentar populaţia oraşului, deoarece administraţia mai prmieşte anual 100.000 de euro dividende din contractul cu Colonia Energie. Suma prevăzută de bugetul local pentru subvenţiile la încălzire de anul acesta se ridică la 58 de milioane de lei. Fără aceasta, gigacaloria ar costa 354 de lei. În cazul în care negocierile cu furnizorii de gaz vor fi un succes, suma pusă deoparte la bugetul local pentru încălzire ar putea scădea puţin, spre 55 de milioane de lei.
Unii vor plăti mai puţin
O mare parte din clujeni vor plăti aceeaşi factură anul acesta, unii dintre ei chiar mai puţin, dat fiind faptul că ajutorul la încălzire se va da în funcţie de salariu, pentru care treptele au fost re-gândite. „În Cluj-Napoca există 37.000 de apartamente branşate la reţeaua de termoficare. Anul trecut, 3.470 de persoane au beneficiat de subvenţie anul trecut, iar anul acesta ar putea beneficia în jur de 4.000, după noile reglementări. Aceasta faţă de 2010, când erau 10.000 de beneficiari. Între timp am introdus un sistem electronic prin care putem verifica fiecare aplicant”, a mai explicat Sorin Apostu.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii Nicolae Ivăşchescu a fost prezent la Cluj-Napoca şi a fost surprins de faptul că administraţia locală a anunţat deja preţul gigacaloriei pentru anul acesta. „Vreau să vă felicit. Dacă toate primăriile din ţară ar proceda ca dumneavostră, nu ar exista facturi mai mari, unii ar plăti chiar mai puţin”, a ţinut să precizeze acesta. Secretarul de stat a povestit că Ordonanţa de Guvern 36 a fost abrogată săptămâna trceută în şedinţa de Guvern de miercuri, iar Ordonanţa 5 a fost modificată, aducând o serie de noutăţi: listele pentru beneficiari vor rămâne aceleaşi, iar banii alocaţi pentru subvenţiile primite de populaţie cresc de la 120 de milioane de lei la 345 de milioane de lei. Iarna aceasta, banii alocaţi per membru de familie, de la 615 lei, cât era subvenţia în 2010, vor creşte la sume cuprinse între 686 de lei şi 1082, până la care poate ajunge în cazul persoanelor singure. Datorită introducerii a două noi trepte de venit, numărul de familii care beneficiază de aceste sume va creşte de la 220.000 în 2010 la 330.000.
„Autorităţile locale pot da subvenţii sau ajutoare în cuantumul pe care îl doresc. În prima zi după aprobare la Cluj văd că se menţine preţul de anul trecut la gigacalorie. Aceasa înseamnă o suplimentare a bugetului, dar unele persoane care se încadrează vor plăti chiar facturi mai mici decât anul trecut”, a mai declarat Ivăşchescu.
Ministrul Muncii Sebastian Lăzăroiu a declarat la sfârşitul lunii trecute că numai persoanele vulnerabile vor mai beneficia de subvenţii. Lăzăroiu a explicat că Guvernul va elimina subvenţia de la bugetul de stat de 350 de milioane de lei, fiind păstrată doar suma de 120 de milioane de lei care reprezintă ajutoarele la încălzire pentru persoane vulnerabile. Astfel, din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 vor beneficia de subvenţie în acest an, faţă de 200.000 anul trecut.
O altă schimbare faţă de anul trecut este pragul maxim pentru care se acordă subvenţia, acesta crescând de la 615 lei cât a fost în 2010-2011 la 786 de lei. În 2010 – 2011, persoanele care aveau venit pe membru de familie de până la 615 lei primeau 10% subvenţie. Anul acesta, cei cu venit între 615 şi 786 vor primi 5%. Doar pentru persoanele singure acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factură.
Persoanele vulnerabile, protejate în continuare
Ministrul însă nu a putut garanta că persoanele vulnerabile vor plăti la fel ca anul trecut, dacă autorităţile locale vor acorda în continuare ajutoarele de încălzire în cuantumul stabilit, precizând că primăriile nu sunt obligate să mai acorde aceste subvenţii. Lăzăroiu a spus că Ministerul Muncii ar trebui să aloce în acest an 345 de milioane de lei, iar autorităţile locale 370 de milioane de lei, iar dacă acest lucru se va întâmpla consumatorul vulnerabil nu va plăti mai mult decât anul trecut la factura de energie.
Ministrul a precizat că vulnerabilitatea este calculată pe baza veniturilor, dar şi a bunurilor din gospodărie. El a subliniat şi faptul că se vor schimba şi regulile de acordare a subvenţiei astfel că vor fi verificaţi 60% dintre cei care depun dosare la primărie, iar aceştia vor fi aleşi aleatoriu de către minister. Până în prezent erau verificat doar 3% dintre cei care depuneau cerere de subvenţie. „Când am făcut un control pe anul trecut din 30% dintre dosarele verificate 18% aveau nereguli, fiind vorba de fraudă, respectiv un milion de lei, sumă acordată necuvenit”, a spus Lăzăroiu.
Premierul a afirmat, în cadrul unei emisiuni la postul naţional de radio, că ajutoarele de încălzire care vor fi acordate de Guvern începând cu această iarnă trebuie direcţionate către familiile cu venituri „modeste” şi nu ca până în prezent, către toată lumea. „Guvernul a luat decizia ca ajutoarele de încălzire pe care statul le dă să meargă direct la cei care au cu adevărat nevoie. Până acum, subvenţia pe care o acorda Guvernul era la combustibil, de 45% din valoare, şi se aplica nediferenţiat şi la unul care avea un bloc de locuinţe sau la unul care avea avere o sută de milioane de euro sau la cineva care avea pensia minimă, deci se aplica acelaşi sprijin, beneficiau în egală măsură”, a spus Boc.
Diana Gabor