Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a amendat Napoca Broker, o societate de brokeraj din Cluj Napoca cu suspendarea temporară a activităţii. Cu toate acestea, până acum, la Cluj s-au derulat o serie de afaceri suspicioase, iar CSA nu s-a implicat mereu în desfacerea iţelor. De la Maria Vlas până la Alin Ardelean (fiul fostului şef al Doi Şi’Un Sfert), în domeniul afacerilor bursiere s-au implicat unii dintre cei mai influenţi oameni de afaceri clujeni.
În urma unui control efectuat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor la sediul Napoca Broker, CSA a emis o decizie prin care se suspendă activitatea firmei pentru neregulile constate.
“Nu există niciun indiciu prin care să poata fi identificată locaţia sediului la care Societatea Comerciala "Napoca Broker de Asigurare" – S.R.L. îşi desfăşoară activitatea, aceasta nedesfăşurându-şi activitatea la sediul social declarat, ceea ce reprezintă o încălcare a prevederilor din normele privind autorizarea brokerilor. De la data de 1 ianuarie 2010, Societatea Comercială "Napoca Broker de Asigurare" – S.R.L. nu a făcut dovada deţinerii unui contract valabil de răspundere civilă profesională, fiind astfel încălcate prevederile din normele privind autorizarea brokerilor de asigurare. Pentru perioada ianuarie-iunie 2009, Societatea Comercială "Napoca Broker de Asigurare" – S.R.L. datorează suma de 92,02 lei, reprezentând taxa de funcţionare, conform raportarilor transmise de societate, fără ca aceasta să poată fi verificată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Societatea Comercială "Napoca Broker de Asigurare" – S.R.L. a notificat cu întârziere Comisia de Supraveghere a Asigurărilor cu privire la persoana desemnată cu responsabilităţi în aplicarea normelor privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi nu a transmis procedurile interne în materie de cunoaştere a clientului, de raportare, de păstrare a evidenţelor, de evaluare şi gestionare a riscurilor, pentru a preveni şi împiedica implicarea lor în operaţiuni suspecte de spălare a banilor şi finanţare a actelor de terorism”, arată decizia CSA de suspendare a activităţii acestei societăţi.
Amenda de sezon
De remarcat este că cei de la CSA s-au autosesizat în cazul unei societăţi de asigurări care nu face parte din marii jucători ai pieţei bursiere din Cluj-Napoca. Conform unui specialist în brokeraj, motivele pentru care inspectorii în asigurări au suspendat activitatea firmei Napoca Brokersunt “aproape puerile”.
“Este o prostie să vii şi să spui că suspendezi activitatea unei societăţi pentru că nu îşi desfăşoară activitatea în sediul declarat. Sau că de ce nu a fost desemnată o persoană responsabilă cu combaterea spălării banilor. Astea sunt nimicuri care pot fi depistate la orice firmă. Cel puţin, asta cu “persoana desemnată” este doar o formalitate şi, conform legii, toate fundaţiile şi asociaţiile au obligaţia să anunţe persoana responsabilă, la fel ca şi toate firmele care au activitate de dealer, turism, prestări servicii, etc. Amenda asta a fost aşa, ca să nu se spună că cei din comisie stau degeaba. Dacă ar fi fost serioşi, de ce nu s-au autosesizat în cazul cu BT, sau cu Broker Cluj?”, este de părere Dorin F., specialist pe piaţa de brokeraj din Cluj Napoca.
În ultimii doi ani, Napoca Broker, societatea amendată de inspectorii CSA nu prea a avut parte de activitate. Firma este deţinută de Călin Moldovan, iar conform ultimului bilanţ public, profitul pe 2007 a fost de aproape 80.000 de lei.
Amintiri cu “fondurile curate”
Printre cele mai interesante fonduri bursiere din Cluj-Napoca este STK Emergent. Fondul a fost înfiinţat în 2006 de Nicolae Pascu. Printre acţionarii fondului se regăsesc Dorina Maruster, fost şef al sucursalei Broker din Arad, Mircea Solovăstru, director general la General Broker de Asigurare, Mihai Buliga, director la firma de intermediere STK Trading din Arad, Diana Rosenbach, analist în cadrul SSIF STK Tradink SA sucursala Arad şi Liviu Sugar, unul dintre oamenii de afaceri controversaţi din Cluj. La deschiderea fondului, acţionarii au decis ca STK-ul să fie un fond închis, însă, cu toate acestea fondul să poată fi cotat pe pieţele bursiere. Cu toate acestea, articolul 114 aliniat 1 lit.a al Legii 297/2004 (Legea pieţii de capital-n.red) nu permite înfiinţarea de “fonduri închise” cotate pe pieţe reglementate. Cu toate acestea, inspectorii CSA nu au suspendat activitat fondului.
La mijlocul acestui an, Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea a mai multor persoane din conducerea Băncii Transilvania cu acuzaţia de spălare de bani. Nici în acest caz, CSA nu şi-a trimis inspectorii pentru verificările de rigoare.
De asemenea, o serie de nereguli au mai fost dezvăluite şi în cadrul fondului de investitii Quantum Invest, unde se regăseau ca asociaţi Pop Baldi, Nicola Olimpiu, Urasi Bella, Sorin Voicu Ghite, Meciu Eugeniu şi Ioana Maria Vlas. Administratorii firmei erau Meciu Eugeniu, Sorin Voicu Ghite şi Ioana Maria Vlas, care deţinea 50% din firmă. Quantum Invest SRL din Cluj era specializată în administrarea fondurilor, având ca obiect de activitate “activităţi ale companiilor de management”. În baza obiectului de activitate, Quantum SRL a administrat după 1996, şi falimentat, un fond de investiţii mai puţin cunoscut, Investor. Conform bilanţurilor depuse, în anul 1996 firma a avut o pierdere de 13 milioane de lei, în 1997 de 50 de milioane de lei, iar în 1998 de 185 de milioane de lei. Quantum Invest a mai funcţionat până în 2004, an după care societatea a fost radiată.
Răzvan Robu