Doina Gradea

Recent, mai mulți membri ai Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune au solicitat din nou demisia Doinei Gradea din funcția de președinte-director general al TVR. Aceștia invocă faptul că ”TVR a ajuns batjocura multora, din păcate”. Un deputat spune că i-a cerut acesteia demisia ”de vreo 20 de ori”, însă soarta ei stă în mâinile majorității celor două Camere din Parlament, respectiv PSD, ALDE și Pro România.

Deși nu este pentru prima oară, și membri ai Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune au cerut în ultima ședință retragerea Doinei Gradea din funcția de președinte.

Solicitarea a fost făcută de Karen Sebeşi, membru al CA – reprezentant al salariaţilor, fiind susţinută de reprezentantul PSD, Sorin Ilieşiu, reprezentantul PNL, Cristian Petcu şi Dan Lazea, reprezentantul USR.

În declaraţia sa, Karen Sebesi, reprezentant al unei părţi a salariaţilor din TVR, i-a solicitat Doinei Gradea să demisioneze, avertizând că ”TVR a ajuns batjocura multora”. 

”Doamna PDG, mă folosesc de acest moment şi vă solicit să vă retrageţi din poziţia actuală, cea de PDG! De ce îmi permit să vă solicit? Pentru că reprezint o parte a colegilor noştri din TVR. Iar, aceştia nu vă mai vor în această poziţie! Puteţi să ne puneţi cap în cap, la fel cum aţi procedat de nenumărate ori cu noi, membrii CA, dar şi cu cei de la studiourile teritoriale. Puteţi să ne vorbiţi urât pe la spate, să ne acuzaţi, dar tăvălugul a pornit, şi nu acum, ci de o vreme bună. TVR a ajuns batjocura multora, din păcate! Aştept să mă atacaţi şi pe mine, dar înainte de aceasta, doamna PDG: trebuie să recunosc, am şi eu partea mea de vină, în multe momente, poate chiar şi alţi colegi au avut, dar îi las pe ei să mărturisească, dacă vor”.

El a continuat: ”Doamna PDG, vedeţi, eu nu vorbesc acum nici despre Raportul Curţii de Conturi, nici despre Procedura de etică, am să-i las pe alţii să o facă. Eu vă spun doar aşa: epuizarea fizică şi mentală poate să nască uneori gesturi şi cuvinte nesăbuite şi fără niciun gând rău: acum înţeleg de ce ne-aţi spus de nenumărate ori că sunteţi obosită de toată chestiunea aceasta, numită TVR. Oboseala te mai poate face si debusolat, răutăcios şi neatent. Fatal de neatent. Aşa ca, doamna PDG, vă solicit să vă retrageţi din poziţia de PDG! Şi noi, mulţi din TVR, suntem siguri că trebuie să luaţi o pauză. Neapărat una mai lungă, definitivă, din poziţia de PDG. Prin acest gest daţi dovadă de grija faţă de Dvs , de Instituţie şi de colegi. V-am votat şi v-am susţinut , dar acum vă solicit să vă retrageţi!”.

Cine o susține pe Doina Gradea

Pe de cealaltă parte, Doina Gradea a fost susţinută de ceilalţi membri ai CA, inclusiv de reprezentantul Guvernului, Cătălin Blebea (trimis în judecată de DIICOT pentru fapte de corupţie săvârsite într-o instituţie naţională de televiziune) şi de reprezentanta UDMR, Nagy – Debreczeni Hajnalka (declarată incompatibilă de Curtea de Apel Cluj  în procesul cu ANI).


”Având susţinerea acestor membri, Doina Gradea a refuzat să demisioneze, susţinând că numai Parlamentul poate să o demită. În finalul şedinţei CA, preşedintele Mediasind TVR, Sorin Torică, a susţinut poziţia reprezentantului salariaţilor, Karen Sebesi şi a acuzat-o pe Doina Gradea că a făcut de râs instituţia inclusiv pe plan internaţional, din cauza repetatelor abuzuri şi încălcări ale legii”, se arată într-un comunicat al MediaSind.

Cine nu dorește demisia Doinei Gradea?

De-a lungul timpului, deputatul PNL Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților a atras atenția despre problemele existente în TVR, afirmând că ”este o risipă incredibilă”, ”un sifon al banului public”, iar totul pleacă din fruntea postului public de la președintele-director general și Consiliul Director”. A cerut oprirea acestui ”jaf din TVR”, prin urmare a și cerut de nenumărate ori demisia Doinei Gradea. Referitor la noua solicitarea de demisie a doamnei Doina Gradea, Gigel Știrbu a explicat pentru Gazeta de Cluj care sunt dificultățile întâmpinate în procesul de demitere.
”Domniei sale i-au cerut demisia foarte mulți, nu numai în ultima perioadă. Eu i-am cerut demisia de vreo 20 de ori doamnei Gradea. Din punct de vedere procedural, din punct de vedere legal, noi nu putem face absolut nimic până când Birourile Permanente ale celor două Camere nu ne sesizează pentru a lua în discuție raportul de activitate pe anii anteriori. Pentru că nu e vorba numai de raportul de activitate al Consiliului de Administrație și al conducerii TVR pe anul 2019, este vorba de rapoartele de activitate pe anii 2017 și 2018.
Regulamentul celor două Camere ale Parlamentului spune următorul lucru: comisiile reunite pentru Cultură din cele două Camere vor dezbate, vor vota și vor face un raport de adoptare sau respingere a rapoartelor acestor societăți numai în situația în care Birourile Permanente vor sesiza cele două comisii. Noi, Comisiile Permanente ale celor două Camere nu putem lua în discuție, conform regulamentului, aceste rapoarte și nu le putem vota până când Birourile Permanente nu ne solicită acest lucru. Și ca atare, atât vreme cât există în cele două camere ale Parlamentului această majoritate pe care eu o numesc toxică, respectiv PSD, Pro România și ALDE, domniile lor nu ne vor sesiza aceste rapoarte pentru a fi dezbătute.

În altă ordine de idei, ceea ce se întâmplă la Televiziunea Publică vizează nu numai încălcarea regulamentului și procedurile interne, vizează foarte multe aspecte penale. Eu am sesizat Curții de Conturi să facă un audit, un audit care a avut loc, care s-a lăsat cu un anumit raport și cu anumite solicitări ale Curții de Conturi. Nu știu cine va răspunde în fața legii, din punct de vedere și pecuniar în definitiv, pentru că sunt bani cheltuiți din banii publici, bani care nu trebuiau să meargă în anumite direcții și totodată au mers în acele direcții”, a declarat Gigel Știrbu.

Președintele Comisiei pentru Cultură din Senat, Lucian Romașcanu (PSD), a declarat cu privire la subiect că Parlamentul este singurul care poate lua decizii de demitere în acest caz, în urma analizării raporturilor, ”lucru care se va întâmpla cât de curând ne va permite situația”.

”N-am văzut ca domnii respectivi să dorească demisia (n.r. Doinei Gradea)”, a mai adăugat Lucian Romașcanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.