Ierarhii din Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) au hotarat ca IPS Andrei Andreicut va fi noul mitropolit al Clujului. Alegerile s-au desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, in urma decesului lui IPS Bartolomeu Anania. Andrei Andreicut a fost desemnat castigator cu 29 de voturi, in timp ce contracandidatul sau, Irineu Bistriteanul, a fost ales de doar 17 ierarhi. Andrei Andreicut este un fost colaborator al Securitatii si a fost primul inalt ierarh al BOR care a si recunoscut acest lucru in propriile sale carti. Daca unii istorici sustin ca mitropolia a fost creata pentru Bartolomeu Anania, probabil continuitatea colaborarii cu Securitatea este o traditie pentru functia de mitropolit.

Andrei Andreicut a declarat intr-o conferinta ca a semnat angajamentul cu Securitatea, sub amenintarea cu inchisoarea si a vorbit despre perioada in care ar fi fost urmarit de Securitate, facand apel la mila divina si la iertare pentru cei care au gresit si regreta.
Andreicut recunoaste ca a fost colaborator al Securitatii
IPS Andrei Andreicut a recunoscut in cursul lunii septembrie 2006  ca in perioada in care era preot la Turda a incheiat un angajament cu fosta Securitate, sub numele de cod "Ionica", cu care a semnat mai multe note informative. Inaltul prelat a spus atunci ca a facut acest lucru pentru ca fusese amenintat cu inchisoarea.
IPS Andrei Andreicut risipeste orice indoiala asupra oportunitatii folosirii documentelor care provin din aceste surse istorice, publicandu-si o parte din dosarul sau de Securitate, pus la dispozitie de CNSAS: e vorba de partea referitoare la urmarirea sa, nu si de cea care priveste colaborarea cu Securitatea, ca informator cu angajament scris. Fiind nu numai primul inalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane, ci si primul om din Romania care isi publica intr-o carte partea convenabila din dosarul de Securitate (volumul a aparut la sfarsitul anului 2001, inaintea celui semnat de Stelian Tanase), de la inaltimea functiei sale ecleziastice, ca arhiepiscop de Alba si membru al Sfantului Sinod al BOR, Inalt Prea Sfintia Sa Andrei Andreicut „consfinteste” astfel ca tot ce provine din arhivele fostei Securitati e in conformitate cu realitatea!
Mitropolia lui Bartolomeu
„Atata stiu ca Mitropolia noua pentru Maramures, Cluj si Alba s-a facut pentru Bartolomeu Anania. Asta o stim cu totii si s-a insistat foarte mult. Nu stiu daca a fost in realitate o necesitate sau s-a luat o hotarare pentru Inalt Prea Sfintia Sa. Asta a fost punctul de plecare dupa parerea mea, iar daca corespunde unei necesitati ramane de vazut. Cei care sunt in tema pot sa aiba voci mai autorizate. Oricum, a ramas Sibiul si Secuimea pentru Streza (n.r. Laurentiu). Alba, Clujul, Crisana si Maramuresul au trecut la Mitropolie pentru Bartolomeu”, considera istoricul Marius Eppel.
„Daca o institutie s-a asezat merita sa isi continue activitatea, mai ales ca, istoriceste vorbind stim foarte bine ca Mitropolia Ardealului a fost infiintata la Sibiu si cunoastem despre marea personalitate care a infiintat-o, dar in egala masura cred ca exista totusi o traditie foarte veche in zona Clujului, ne gandim doar la episcopia Vadului si a Feleacului. Din punct de vedere istoric ar fi justificata continuarea mitropoliei motivand traditia, insa timpul si ocazia l-a ajutat foarte mult pe Bartolomeu Anania sa creeze aceasta „guvernare ortodoxa”. Fara sa intram in curente neloiale as opta pentru continuarea acesteia (n.r. mitropoliei Clujului). Atunci cand s-a infiintat episcopia si apoi arhiepiscopia Clujului nu isi avea rostul o astfel de institutie. Ea si-a castigat in timp traditia. Vadul si Feleacul au fost ca doi pilastri solizi, precum coloanele lui Hercule, in scopul carora se poate ridica aceasta mitropolie si poate functiona in continuare. Cu totii stim de eforturile care s-au facut dupa Unire cand ierarhii clujeni au avut un rol important. Si ne gandim apoi la aceasta catedrala splendida (n.r. Adormirea Maicii Domnului)”, a declarat Nicolae Sabau, seful catedrei de Istoria Artei de la Facultatea de Istorie.
 
Testamentul lui Bartolomeu, pe scurt
Subsemnatul ANANIA VALERIU, pe numele de calugar BARTOLOMEU, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului Albei, Crisanei si Maramuresului, domiciliat in Cluj-Napoca, P-ta Avram Iancu nr. 18, in varsta de 88 de ani, aflandu-ma in deplinatatea facultatilor mintale, nesilit de nimeni, din vointa mea libera si neviciata, dar cu sanatatea trupului din ce in ce mai subreda si cu sentimentul ca nu mai e mult pana cand Domnul ma va chema acolo unde va crede El de cuviinta, pentru cazul incetarii mele din viata, insemnez aici cateva ganduri testamentare, spre cuvenita plinire si fac urmatoarea dispozitie testamentara:
Las toate drepturile mele de autor Fundatiei "Mitropolitul Bartolomeu", pe care am infiintat-o, din economiile proprii, pentru a oferi burse tinerilor merituosi, dar lipsiti de posibilitati materiale.
Vreau ca drepturile mele de autor de pe urma Bibliei, la diortosirea careia am lucrat 11 ani, sa revina Fundatiei "Mitropolitul Bartolomeu".
Doresc ca Fundatia "Mitropolitul Bartolomeu", al carei fondator sunt, sa imi duca mai departe memoria,  sa nu fie niciodata desfiintata, sa nu-i fie schimbat scopul principal pentru care a fost infiintata, iar banii si intregul ei patrimoniu sa nu poata fi folosit in alte scopuri de catre nimeni.
Fiind calugar de la varsta de 20 de ani, am renuntat la orice fel de mostenire de la parintii mei, totul revenindu-le copiilor si nepotilor lor. Economiile mele banesti din ultimii ani, depuse in conturile mele de la banca sau in casa de fier pentru eventualele trebuinte medicale si aflate, sub semnatura si cheie, in grija arhidiaconului Gavril Varva, vor fi transferate in contul Fundatiei "Mitropolitul Bartolomeu".
Cine este IPS Andrei Andreicut?
Andrei Andreicut, pe numele de mirean Ioan Andreicut, (n. 24 ianuarie 1949, Oarta de Sus, judetul Salaj (interbelic), in prezent in judetul Maramures) este din 1990 episcop al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia. In anul 1998 episcopia pastorita de el a fost ridicata la rangul de arhiepiscopie. In anul 2005 a fost unul din candidatii propusi a-i succeda mitropolitului Antonie Plamadeala. Nealegerea lui Andreicut a dus la secesiunea nordului Mitropoliei Ardealului, sub conducerea lui Bartolomeu Anania.
 
Tiberiu Hrihorciuc

4 COMENTARII

  1. astia ce grad o avut in KGB, ca doar securistii erau doar o sucursala a rusnacilor.Acuma securistii sint in tot si in toate, Revolutiunea a izbindit, dar cum?

  2. IPS Andreicut mi-a foist college le Academia Teologica ‘Andrei Saguna’ vreme de doi ani. Avea un renume prost și nimeni nu dorea sa aibe vreo legătură cu acest student. Nu mă surprinde colaborarea lui cu securitatea. De fapt majoritatea episcopilor ortodocși au colaborat cu securitatea. Mitropolitul Nicolae Corneanu a fost primul ierarh care și-a expus faptul ca a conlucrat cu regimul comunist și și-a arătat dorința de reabilitare prin anularea multor caterisire nedrepte aplicate pe motive politice, cât și retrocedarea tuturor bisericilor și a proprietăților Bisericii Greco Catolice confiscate de comuniști în cârdășie cu patriarhia ortodoxa. Ierarhii Plamadeala, Anania și Andreicut nu fac cinste Bisericii Ortodoxe de loc.

  3. Nu era nevoie de o mitropolie noua în Transilvania. S-a format din cauza mândriei episcopului Anania de a muri mitropolit. S-a suportat înființarea acestei mitropolii dar se opune reînființarea stravechii Mitropolii a Tomisului. Și mai vorbim de adevăr istoric și smerenie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.