La Primăria Gilău, documentele oficiale se modifică în funcție de interese și de lumina în care vor să se plaseze funcționarii publici. În toamna anului trecut, secretarul general al comunei Gilău, Cristina Mănăstireanu, a semnat o dispoziție prin care i-au fost delegate lui Rareș Baica atribuțiile de șef al Serviciului Poliție Locală Gilău.

După numai două zile de la emiterea documentului, Cristina Mănăstireanu și-a dat seama că Baica nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru ocuparea funcției în care fusese instalat și a reclamat situația la Instituția Prefectului Județului Cluj. Însă, secretarul general a avut grijă să-și asigure spatele înainte și și-a șters iscălitura de pe documentul pe care înaintat reprezentanților Guvernului pe plan local. 

La data de 3 octombrie 2023, primarul comunei Gilău, Gelu Topan a emis o dispoziție prin care polițistului local Rareş Baica i-au fost delegate, pe o perioadă de 60 de zile, atribuţiile de șef al Serviciului Poliție Locală Gilău. Decizia a fost luată după ce a încetat raportul de serviciu cu Mariana Ilieș, cea care ocupa această funcție din anul 2018.  Documentul original este semnat de primarul Gelu Topan și contrasemnat pentru legalitate de către Cristina Mănăstireanu, secretarul general al comunei. Însă, ținând cont de lupta care se duce între funcționarii publici din mai toate primăriile din județ, atenția asupra detaliilor este din ce în ce mai dispersată, lucru de care Cristina Manastireanu a profitat la maxim. Prin urmare, puțini au remarcat faptul că la data de 3 octombrie pe decizie apare semnătura Cristinei Mănăstireanu, iar în data de 5 octombrie semnătura lipsește. 

Cum dispare o semnătură din actele oficiale în 2 zile?
La numai două zile de la emiterea dispoziției, Cristina Mănăstireanu a transmis către Instituția Prefectului Județul Cluj un document ce cuprindea obiecții de nelegalitate asupra dispoziției Primarului Comunei Gilău nr. 416 din 3 octombrie 2023 privind delegarea de atribuții suplimentare d-lui Baica Rareş Gligor, polițist local în cadrul Serviciului Poliţie Locală Gilău al Primăriei Comunei Gilău.  Pe lângă obiecțiile formulate, aceasta a anexat și o copie a dispoziției. Însă, semnătura secretarului nu mai apare. În această situație, apar două ipoteze posibile: fie documentul a fost semnat cu cerneală invizibilă, fie Cristina Mănăstireanu a decis să-și șteargă iscălitura pentru a nu-și pierde credibilitatea în fața reprezentanților Prefecturii Cluj, când avea de gând să plaseze toată răspunderea în spinarea primarului Gelu Topan. 

Rareș Baica nu avea dreptul să ocupe funcția de conducere

Pe de altă parte, susținerile secretarului general sunt fondate. Cristina Mănăstireanu a relatat că înainte să preia atribuțiile de șef al Serviciului Poliție Locală Gilău,  Rareș Baica era încadrat cu studii medii pe funcția de referent clasa III. Însă, potrivit prevederilor legale, acesta nu putea fi instalat într-o funcție de conducere fără studii superioare şi o vechime în specialitatea studiilor de cel puțin cinci ani. 

„Domnul Baica Rareş deţine, la data prezentei, funcția publică de referent clasa III cu studii medii, în cadrul Serviciului Poliție Locală Gilău. 

Prin Dispoziția Primarului Comunei Gilău nr. 416 din 3 octombrie 2023, domnului Baica Rareş i se delegă atribuțiile unei funcții publice de conducere, cea de şef Serviciu Poliție Locală Gilău, funcție publică ce presupune studii superioare şi o vechime în specialitatea studiilor de cinci ani. 

Potrivit art. 438, alin. 9 din OUG nr. 57/2019 Cod administrativ, cu completările ulterioare: Funcţionarul public care preia atribuţiile delegate trebuie să îndeplinească condițiile de studii şi de vechime necesare pentru ocuparea funcției publice ale cărei atribuţii îi sunt delegate. 

Raportat la cadrul legal antemenționat, secretar general al Comunei Gilău apreciez că nu sunt întrunite elementele de legalitate ale actului administrativ Dispoziția Primarului Comunei Gilău nr. 416 din 3 octombrie 2023 privind delegarea de atribuții suplimentare dlui Baica Rareş Gligor, polițist local în cadrul Serviciului Poliție Locală Gilău al Primăriei Comunei Gilău.”, a reclamat Cristina Mănăstireanu în adresa transmisă Instituției Prefectului Județul Cluj. 

Primăria Gilău, implicată în scandaluri și situații la limita legii

Nu înțelegem de ce Cristina Mănăstireanu a ales să prezinte Prefecturii Cluj un document în care nu îi apare semnătura, cu toate că actul original arată că a semnat dispoziția la data de 3 octombrie. Însă, nu putem să nu constatăm că lucrurile sunt din ce în ce mai încâlcite la Primăria Gilău. Anul trecut, Gazeta de Cluj a dezvăluit că sediul Primăriei Gilău se extinde, după ce instituția a băgat 240.000 de euro în buzunarele societății Bimet SRL pentru un spațiu o suprafață de 565 de mp, compus dintr-o mansardă, un turn, câteva terase și un beci.

Dacă decidenții ar fi fost puțin mai atenți la gestionarea banilor publici, imobilul putea fi cumpărat la jumătate de preț în urmă cu trei ani, însă în spatele acestei tranzacții ar plana alte interese mult mai obscure. De asemenea, Comisia de disciplină a Primăriei Gilău a analizat în anul trecut un număr de 5 sesizări în care era reclamat faptul că în perioada în care Carmen Stan a ocupat funcția de inspector în cadrul Biroul de Asistență Socială și Resurse Umane al Primăriei Gilău, respectiv din anul 2018 până în august 2022, au fost săvârșite mai multe abateri disciplinare de către aceasta.

Problemele sesizate fac referire la faptul că au fost acordate necuvenit indemnizații de handicap unor persoane decedate sau care și-au schimbat domiciliul într-o altă localitate, cauzând Primăriei Gilău un prejudiciu de peste 105.000 de lei, au existat situații în care nu au fost efectuate efectuate anchete sociale la domiciliul beneficiarilor, au fost acordate indemnizații de ajutor social unor persoane care nu se incadrau în limita de venit impusă de lege, dar și faptul că procesele verbale de vizită ar fi fost semnate de către Carmen Stan, nu de către beneficiari, deoarece aceasta nu s-ar fi deplasat la locuințele oamenilor.

2 COMENTARII

  1. În contexul în care Cristina Mănăstireanu s-a transferat la UAT Gilău la propunerea mea, costat că titlul articolului este unul necuviincios. Politicos, am refuzat invitația de a mă transfera eu (mare păcat) și m-am pus în locul ei, dacă aș fi primit o astfel de dispoziție.
    Atributul secretarului este acela de a verifica legalitatea dispoziției. Necesitatea, oportunitatea, realitatea sunt atribute ale compartimentului de resort, care întocmnește un referat, însușit prin semnătură de către primar și redactează dispoziția.
    În cadrul primăriei trebuie, sau ar trebui, să existe un post de resurse umane, care ține evidența angajaților, inclusiv cele referitoare la studii. Credeți că secretarul municipiului cunoaște studiile a celor peste 3000 de angajati?
    Hai sictir! Fluierând aș fi contrasemnat dispoziția.
    Că ulterior aș fi aflat de studiile protejatului primarului, aș dispune refacerea dispoziției și aș fi emis Obiecții de legalitate (denumirea corectă, nu cum ați scris în articol).
    Termenele de comunicare pentru verificarea, de către Instituția Prefectului – Județul Cluj și către beneficiarul dispoziției, nefiind depășite, revenirea asupra contrasemnării este normală și chiar și legală dispoziția neintrând în circuitul civil.
    Cine mă contrazice trebuie trimis la perfecționare sau demis din funcție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.