La mijlocul săptămânii trecute a avut loc o nouă şedinţă în cadrul procesului ţinut cu uşile închise în care doi poliţişti BCCO Cluj, subinspectorul Alin Pintican şi inspectorul principal Adrian Balaj, sunt acuzaţi că l-au bătut pe Mureşan Radu Vadim în timp ce îl audiau într-unul din birourile BCCO Cluj. La ultima înfăţişare în cadrul acestui proces, a fost audiat şeful celor doi poliţişti, poliţistul Petru Filip. El a declarat că, a văzut când Mureşan s-a autovătămat, spre deosebire de majoritatea poliţistilor audiaţi în acest caz, care au adoptat “silentio stampa”, spunând că nu au văzut absolut nimic.
În 28 octombrie, în cadrul procesului în care poliţiştii BCCO Cluj, Alin Pintican şi Adrian Balaj sunt acuzaţi de comportament abuziv, a fost audiat şeful acestora, Petru Filip. Conform avocatului lui Radu Mureşan, Filip a declarat, spre deosebire de majoritatea colegilor săi din cadrul BCCO Cluj, că a văzut când Mureşan s-a autovătămat, lovindu-se cu genunchiul în ochi.
“Filip a susţinut varianta colegilor săi, şi anume că Mureşan s-a autovătămat, iar când a plecat de la sediul BCCO Cluj era lovit. Filip nu recunoaşte nici că i-am cerut să îndepărteze o consemnare din procesul verbal, dar pe document se vede locul unde a fost aplicat peste text cu pastă corectoare. De asemenea, nu recunoaşte că Pintican a intervenit în confruntarea lui Mureşan, dar unul dintre poliţiştii BCCO învinuiţi în acest dosar a recunoscut că a intervenit în declaraţiile date de Mureşan. Acest lucru este flagrant pentru că e ca şi cum i-ar fi spus ce să scrie în declaraţie”, explică avocatul Andreea Nicoleta Rauca-Damian.
Pe de altă parte, conform rechizitoriul făcut de procurorii Curţii de Apel Cluj, se arată că majoritatea poliţistilor BCCO Cluj audiaţi ca martori în acest caz spun că nu au văzut nimic
“Martorii propuşi de învinuiţi, Bobiş Adrian Gheorghe, Mărincaş Sebastian, Pălăcean Ioan Lucian, Man Emilian Tiberiu, Plitea Dumitru Adrian, toţi lucrători de poliţie şi colegi ai învinuiţilor arată în declaraţiile lor că nu au văzut că partea vătămată s-ar fi lovit singur cu genunchiul în faţă şi în afară de Plitea Dumitru Adrian toţi declară că acesta nu prezenta nici o urmă de leziune la ieşirea din sediul BCCO Cluj-Napoca, în timp ce la reintroducerea părţii vătămate în arest, martorul Lungu Radu, în calitate de şef de schimb a constat urme de tumefiere la nivelul pometului drept al părţii vătămate consemnând acest lucru într-un raport”, se arată în rechizitoriu.
Poliţistii BCCO Cluj s-au luat în braţe
În acelaşi document, procurorul de caz scoate în evidenţă faptul că Pintican şi Balaj au dat declaraţii într-un mod artificial, la fel ca şi Filip.
“Vulnerabilitatea şi caracterul artificial al apărării construite de cei doi învinuiţi (Alin Pintican şi Adrian Balaj, n.red.) este dovedită prin declaraţiile contradictorii ale acestora, şi această apărare esuează de tot dacă de referim la declaraţiile martorului Filip Petru în ceea ce priveşte atitudinea lucrătorilor de poliţie în momentul constatării autovătămării. Astfel, martorul Filip Petru în declaraţia sa din 10.11.2009 arată că după momentul autovătămării partea vătămată a fost dusă de urgenţă la arest fiind “luat de braţe” de Pălăcean Ioan şi Bobiş Adrian, în timp ce din declaraţiile acestuia din 03.03.2010 rezultă că partea vătămată ar fi fost ţinută tot timpul de braţe după ce s-a autovătămat chiar de către el”, se arată în rechizitoriu.
În numerele anterioare, Gazeta de Cluj a dezvăluit faptul că ofiţerii BCCO Cluj Alin Pintican şi inspectorul principal Adrian Balaj, sunt acuzaţi de purtare abuzivă împotriva lui Mureşan Radu Vadim, un tânăr de 23 de ani.
Mureşan a povestit că atunci când era anchetat de poliţiştii BCCO Cluj, a fost înjurat şi lovit la câteva minute după ce avocaţii lui au părăsit sediul BCCO Cluj. “Pintican a zis ceva de genul “sticlele este multe”, ceva dezacord total. Şi eu i-am zis, “domnu’ Pintican, sticlele sunt multe”. Erau de faţă avocaţii, şi m-a întrebat dacă-s profesor de română şi s-a supărat. După ce au plecat avocaţii din sală, Pintican s-a întors înapoi, a trântit uşa, şi m-a întrebat din nou, “Spune mă, esti profesor de română?” Şi a început, bum, buf, să-mi dea bucăţi, vreo patru-cinci palme. Mi-a dat un picior în tibie şi a intrat celălalt (Adrian Balaj, n.red.) şi paf, mi-a dat cu piciorul în ochi! A intrat Filip (Petru Filip, ofiţer în cadrul BCCO Cluj, n.red.) înăuntru şi le-a zis “Nu-l mai bateţi mă’, că-s aici avocaţii!”. Bine, mă gândeam eu, nu putea să spună doar “Nu-l mai bateţi!”. Asta l-a deranjat pe el, că l-am corectat că a făcut o greşeală!”, spune Mureşan.
În 16 septembrie la primul termen al procesului judecătorul Curţii de Apel Cluj, Maria Boier a declarat ca procesul să fie judecat cu “uşile închise”.
Răzvan Robu
ori e secreta sedinta de judecata, ori e facuta public de avocata?Art. 8 din Statutul avocatului spune altceva.Succesuri multpile stimabililor Gazetari.da ce legatura are Toma cu procesul asta?
hahaha Evident, n-are nici o legatura–la fel cum n-are nici gazetutza cu jurnalistica. Merita citita gazetutza asa de relax si destindere for those with a busy schedule. Vai Memoranda draga, asa te-au invatat pe tine jurnalistica la babes bolyai? Se vede treaba ca ai fost la locuri cu taxa. Pai asta e articol sau ce? Dar oricum titlul bate tot. Little girl in a civilized world you would be screwed behind bars, lady!
Daca judeca dosarul judecatoarea Boer Maria e clar…sotul ei e sef birou la IPJ Cluj,vezi
http://www.politiaromana.ro/declaratii2009/CJ/Boer_Bogdan_Mircea.HTM