Cetatenii din Rosia Montana si localitatile din imprejurimi au fost chemati la scrutin pe 9 decembrie nu numai pentru a-si alege reprezentantii in Parlament pentru urmatorii 4 ani, ci si pentru a-si exprima optiunea vizavi de proiectul minier de exploatare a zacamintelor de aur din zona. 35 de comune si orase din judetul Alba au participat la acest referendum, invalidat, insa, din cauza ratei de participare de vot, care nu a intrunit necesarul de 50%.

Astfel, referendumul a avut o rata de participare de numai 43,2% din cetatenii cu drept de vot din aceasta regiune. Numarul total al persoanelor asteptate la urne la acest referendum era de peste 72.000. Cetatenii cu drept de vot din aceste localitati au avut de raspuns cu ”Da” sau ”Nu” la intrebarea ”Sunteti de acord cu repornirea mineritului in zona Muntilor Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana?”. Costurile referendumului s-au ridicat la aproape 300.000 de lei.
Potrivit Biroului Electoral Judetean pentru referendum, la consultarea publica organizata duminica in cele 35 de orase si comune din judetul Alba privind mineritul din Apuseni si proiectul de la Rosia Montana s-au prezentat mai putin de jumatate din cetatenii cu drept de vot, astfel incat referendumul a fost invalidat din cauza prezentei reduse, informeaza Mediafax. Potrivit sursei citate, 62,45 la suta dintre cetatenii care s-au prezentat la urne au votat ”Da”, iar 35 la suta ”Nu”, fiind anulate 1,65 la suta din voturile exprimate.

43,2% prezenta

In Rosia Montana, localitate vizata direct de referendum, deoarece aici se doreste dezvoltarea unei exploatari miniere, prezenta a fost de 66,06 la suta, iar dintre cetatenii care s-au prezentat la urne 78,75 la suta au raspuns ”Da” si 19,44 de procente au raspuns ”Nu”, fiind anulate 1,80 la suta din sufragiile exprimate.
Referendumul a fost organizat de Consiliul Judetean Alba, in 35 de comune si orase, in mare parte din zona Muntilor Apuseni, respectiv in orasele Zlatna, Campeni, Abrud, Baia de Aries si comunele Rosia Montana, Lupsa, Stremt, Vadu Motilor, Bucium, Ciuruleasa, Ramet, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Bacainti, Almasu Mare, Posaga, Rimetea, Intregalde, Galda de Jos, Cricau, Metes, Albac, Arieseni, Avram Iancu, Bistra, Garda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogos, Ocolis, Poiana Vadului, Salciua si Scarisoara.
Singura problema inregistrata in Alba privind referendumul local a fost in localitatea Tibru, unde sectia de votare a fost deschisa cu aproape o ora si jumatate intarziere din cauza ca presedintele sectiei de votare nu a putut ajunge la timp, fiind blocat in zapada. Totodata, in judetul Alba prezenta la vot la alegerile parlamentare a fost, la ora 10.00, de 3,85 la suta, mai mica fata de scrutinul din 2008, cand la aceeasi ora se inregistra o prezenta de 4,05 la suta.
Cele doua tabere, sustinatorii si opozantii proiectului minier, au anuntat deopotriva victoria in cadrul acestui referendum. Pe de o parte, Asociatia Salvati Rosia Montana a trimis presei un comunicat de presa in care arata ca prezenta redusa la vot s-a datorat faptului ca cetatenii se opun de fapt proiectului de exploatare a aurului din Muntii Apuseni. De cealalta parte, asociatiile care sustin reluarea mineritului in zona si autoritatile locale se arata incantati de faptul ca rosienii s-au pronuntat pentru proiectul minier.

Se bucura de invalidare

”Decizia Consiliului Judetean Alba de organizare a acestei consultari populare a fost inca de la inceput contestata de societatea civila si locuitorii Rosiei Montane ce se opun proiectului minier, aratand ca referendumul, in forma propusa, este un pur exercitiu de PR, fara valoare legala.
In acest sens, Campania Salvati Rosia Montana a lansat un apel de a nu participa la acest referendum ilegal catre locuitorii Muntilor Apuseni pentru a nu legitima un sondaj de opinie, organizat din bani publici, de 3 miliarde de lei vechi. Procedurile legale de aprobarea proiectului minier de la Rosia Montana nu cuprind organizarea unui referendum. Prin urmare, rezultatul sau nu ar fi putut, legal, influenta deciziile pe care Guvernul Romaniei trebuie sa le ia in privinta acordului de mediu, descarcarii de sarcina arheologica a zonei sau in privinta respectarii dreptului la proprietate individuala al locuitorilor direct afectati de la Rosia Montana si care nu vor sa se mute”, arata comunicatul de presa trimis de organizatia Alburnus Maior.
Asociatia sustine ca in perioada premergatoare organizarii scrutinului, numerosi locuitori ai zonei au semnalat presiuni foarte mari din partea autoritatilor locale si a reprezentantilor companiei miniere. “Presiunea la care au fost supusi localnicii a intrecut orice asteptari. Ca observator am vazut oameni adusi la vot cu masinile primarului si ale angajatilor companiei miniere si aproape obligati sa voteze. Aproape toti votantii din sectia de votare pe care am monitorizat-o eu au raspuns exit-poll-ului ca au votat da la referendum, desi numaratoarea voturilor a aratat ca majoritatea votasera nu, ceea ce arata cat de intimidati sunt de fapt acesti oameni”, a declarat unul dintre observatorii acreditati ai Centrului pentru Resurse Civice organism care a supravegheat scrutinul.

Cer sa fie respectata opinia votantilor

Intr-un alt apel remis prin intermediul presei, primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui, cere autoritatilor si politicienilor sa tina cont de vointa oamenilor si sa ia cat mai curand o decizie cu privire la proiectul minier propus de compania miniera Rosia Montana Gold Corporation. ”Aproape 80% dintre rosieni au votat pentru locuri de munca in minerit, in Apuseni si la Rosia Montana. Ma bucur ca am organizat acest referendum pentru ca, asa, am aratat intregii tari, inca o data, ca oamenii din cele 16 sate ale comunei Rosia Montana vor minerit.
Locurile de munca sunt principala problema din zona, iar oamenii isi leaga viitorul lor de minerit, singura ocupatie  care poate crea mii de locuri de munca, aici, in Apuseni. Toata opozitia la proiectul minier s-a bazat pe demagogie, populism si, in mod special, pe minciuni ca rosienii se impotrivesc redeschiderii minei. Cu votul covarsitor de 80% am spus stop minciunii. Nu ii vom mai lasa pe altii sa decida in locul nostru. Astfel, le cerem autoritatilor si politicienilor sa tina cont de vointa oamenilor din comunitate si sa ia o decizie cat mai grabnic cu privire la proiectul minier. De decizia lor este legata soarta a mii de oameni din localitatea noastra si din intreaga zona a Apusenilor”, a spus primarul, intr-un comunicat al institutiei.
Acelasi discurs l-a avut si Cristian Albu, presedintele Sindicatului Viitorul Mineritului din Rosia Montana. ”La referendum am obtinut o victorie zdrobitoare in favoarea repornirii mineritului si le multumim tuturor celor care au votat! Mesajul nostru este acesta: oricine face guvernul trebuie sa tina cont de vointa oamenilor, trebuie sa faca de urgenta ceva, trebuie sa ia masuri cat mai repede ca sa reporneasca mineritul in Apuseni.
Oamenii sunt interesati in special de locuri de munca, pentru ca in zona somajul este foarte ridicat. Multi sunt suparati ca le-au plecat copiii prin alte locuri, chiar prin alte tari, in cautarea unui loc de munca. Noi speram ca va reporni mineritul in Apuseni si vor fi create mii de locuri de munca, asa cresc sansele ca familiile sa ramana unite”, a declarat Albu.

Diana Gabor

Cat aur este in Apuseni

Potrivit Realitatea, la Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC. In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.