După ce a recunoscut că este autoarea unei fraude cu fonduri europene din domeniul medical şi şi-a făcut autocritica în faţa instanţei, patroana firmei Redox Lab, Stela Trif, a fost condamnată cu suspendare. Magistratul milos care a emis această sentinţă este Nora Boiciuc de la Tribunalul Cluj. De altfel, la ultimul termen de judecată şi Adriana Meda, procurorul de şedinţă, cu o uşoară emoţie în voce, a cerut condamnarea cu suspendare. La prima judecare a acestui proces, Trif fusese condamnată la închisoare cu executare, însă ea a obţinut rejudecarea procesului la Curtea de Apel Cluj.

 

Judecătorul Nora Boiciuc a condamnato cu suspendare pe Stela Trif, autoarea unei fraude în valoare de câteva sute de mii de euro, bani europeni, din domeniul medical. Prin intermediul firmei Redox Lab, Trif a furnizat aparatură medicală în sistemul medical românesc care era produsă în condiţii ”de junglă” în India, dar care a fost vândută ca fiind produsă în Italia de către firme de renume.

Iniţial, ea a fost judecată într-un proces care a durat patru ani şi a primit o condamnare de doi ani şi trei luni de închisoare cu executare. Însă, ea a obţinut rejudecarea procesului care a fost făcută de magistratul Nora Boiciuc de la Tribunalul Cluj şi care a condamnat-o pe femeie la o pedeapsă cu suspendare. Mai mult, şi procurorul de şedinţă a cerut acelaşi lucru.

”Admite cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor formulată de reprezentanta Parchetul de pe lângă ICCJ – DNA – Serv. Teritorial Cluj. Respinge cererile de schimbare a încadrării juridice a faptelor formulate de inculpata Trif Stela Maria, prin apărător ales. 1. Condamnă inculpata Trif Stela Maria pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, la pedeapsa de: – (2) ani şi 5 (cinci) luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor (…) În baza art.86/1 C.p. din 1968, suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pe durata termenului de încercare de 4 ani şi 5 luni, prev. de art.86/2 C.p. din 1968.

În baza art.396 al.6 C.p.p. rap. la art.16 al.1 lit.f C.p.p., dispune încetarea procesului penal pus în mişcare împotriva inculpatei Trif Stela Maria, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la fals în declaraţii şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale. Dispune încetarea procesului penal pus în mişcare împotriva inculpatei persoană juridică S.C. „Redox Lab” SRL Cluj-Napoca. (…) lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene – prin reprezentant legal Ministerul Finanţelor Publice”, arată soluţia pe scurt a judecătoarei Nora Boiciuc..

Procesul a fost judecat în baza Codului penal din 1968, chiar dacă există o variantă mai nouă, însă nu la fel de favorabilă pentru autorii de fraude. De altfel, în soluţia emisă nu s-a dispus recuperarea vreunui prejudiciului sau o amendă.

 

Aparatură medicală cu maimuţe

În 2008, Ministerul Sănătăţii a fost beneficiarul unor fonduri europene semnificative, alocate prin programul PHARE, pentru utilarea cu aparatură modernă şi performantă a spitalelor din România. Ca urmare, Ministerul Sănătăţii, împreună cu Ministerul Economiei şi Finanţelor, a demarat procedura de licitaţie deschisă pentru mai multe programe, obiectul uneia dintre licitaţii fiind achiziţionarea de echipament medical pentru diferite proceduri de la Centrele sangvine din ţară. SC RedoxLab SRL, societatea Stelei Trif, a fost desemnată câştigătoare, având oferta cea mai avantajoasă.

Procurorii arată că după ce a participat la licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii, în cadrul căreia a ofertat echipamente medicale de înaltă performanţă de producţie italiană – ale firmei  KW Apparecchi Scientifici SRL – la un preţ super competitiv care i-a asigurat câştigarea licitaţiei, preţul oferit fiind chiar mai mic decât preţul de livrare al produselor originale, Trif Stela şi-a pus angajaţii să identifice un alt producător pentru aparatura respectivă. Aşa a ajuns la firma indiană Raja Enterprises, de la care a cumpărat 65 de aparate medicale de o calitate net inferioară celei ofertate, care nu prezenta nici pe departe specificaţiile tehnice şi nici pe cele care prevedeau ca marfa să provină în mod obligatoriu de pe piaţa comunitară. Pentru a crea aparenţa de produs original, producătorii indieni au aplicat pe aparate sigla societăţii italiene Apparecchi Scientific.

Odată aleasă firma care urma să producă aparatura, Trif Stela şi-ar fi trimis câţiva angajaţi la faţa locului, în India. Ajunşi acolo, aceştia au găsit, ”într-o mahala din India, un garaj insalubru, prin  faţa căruia se plimbau nestingherite, prin praf, animale sălbatice, maimuţe şi bivoli sălbatici. La interior oameni desculţi, pe jumătate dezbrăcaţi, care lucrează cu mâinile goale sau cu unelte rudimentare”, după cum se arată în rechizitoriu.

Procurorii susţin că, odată aparatura ajunsă în ţară, Trif Stela şi-a determinat angajaţii să falsifice documentele de calitate, pentru a putea obţine certificarea de la Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Cluj. De asemenea, a dispus întocmirea de acte (declaraţii şi facturi), care să ateste, în fals, achiziţia aparatelor de la firma italiană, precum şi calitatea şi conformitatea acestora. Imediat după livrare, beneficiarii au reclamat, zilnic, defecţiuni ale aparatelor.

 

Cu biciul pe angajaţi

Pentru marfă în valoare de 123.900 de euro, patroana firmei Redox Lab a facturat către Ministerul Sănătăţii suma de 355.334 de euro, vizând în acest fel un câştig de peste 150%. Sumele facturate nu au mai ajuns să fie încasate, deoarece la foarte scurtă vreme după livrare, beneficiarii aparaturii medicale au sesizat deficienţe majore în funcţionare, apărute încă de la prima utilizare. Aceştia au sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă, DLAF, organism abilitat pentru investigarea modului de implementare şi finalizare a proiectelor finanţate din fonduri europene în România, investigaţie din care a rezultat un raport de fraudă şi care a avut drept urmare demararea anchetei penale de către procurorii DNA Cluj.

În primul proces, în care a fost condamnată cu executare, Trif Stela nu a recunoscut faptele pentru care este judecată, susţinând că a fost victima neprofesionalismului angajaţilor săi, a greşelilor lor şi a relei lor credinţe. Procurorii arată însă că, din declaraţiile martorilor aflate la dosarul cauzei, rezultă că Trif îşi ameninţa angajaţii cu sancţiuni salariale sau pierderea locului de muncă dacă se împotriveau cererilor ei. De asemenea, ei reclamă numeroase vicii de procedură în firmă, printre care faptul că angajaţii semnau, imitând semnătura olografă a patroanei, diferite acte ale firmei sau documente de calitate. În plus, ei nu aveau practic niciun interes în contrafacerea aparaturii, singura care beneficia de diferenţa de bani care intra în firmă fiind patroana acesteia. Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit ca parte civilă în cauză, pentru valoarea contractului încheiat cu societatea Redox Lab SRL Cluj-Napoca, respectiv pentru suma de 298.600 de euro, arătând că, urmare a fraudei comise, instituţia a pierdut atât finanţarea europeană cât şi cofinanţarea naţională.


DLAF şi DNA cu tunurile pe afacere

Unul dintre directorii de vânzări ai Redox Lab, Loredana Pop, a declarat în faţa instanţei că ea a fost cea care, trimisă telefonic de Stela Trif, a semnat contactul cu Ministerul Sănătăţii, după câştigarea licitaţiei. Martora a arătat că în momentul în care aparatura a fost distribuită la centrele medicale din ţară, Alina Dobrotă, şefa Centrului Sangvin din Constanţa a refuzat să accepte aparatura, arătând ă nu este conformă cu ceea ce a cerut.

Alina Dobrotă a participat, în calitate de specialist, la întocmirea caietului de sarcini pentru licitaţia respectivă, deci cunoştea foarte bine care erau parametrii tehnici pe care trebuiau să îi îndeplinească aparatura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.