Unde se duc banii pe sănătate? Este cea mai des întâlnită întrebare pe care și-o pun toți Românii în această perioadă, când întreg sistemul sanitar se pregătește să intre în colaps.

Marea parte a banilor merg pe contracte semnate între spitale și diverse societăți implicate în diverse scandaluri.

Un milion de lei în două zile

Firma AMS 2000 Trading Impex SRL, pe parcursul lunii martie, aflată sub impactul crizei propagate de infecțiile cu COVID 19,  a participat și câștigat contracte în cadrul a 22 de licitații publice organizate de diverse spitale din România.

Pentru a creiona situația, în două zile (27 și 30 martie), AMS 2000 Trading Impex SRL a câștigat, doar de pe urma licitațiilor organizate de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, contracte în valoare de peste 1,1 milioane de lei.

Spre exemplu, cea mai mare parte din sumă a fost cheltuită de spital pe achiziția de ”trusă detecție rapidă antigen Streptococcus pneumoniae si Legionella pneumophila din urină” și ”test rapid imunocromatografic pentru detectarea rapidă a enterobacteriilor producătoare de carbapenemaze tip OXA-48, OXA-163, KPC, NDM, VIM”

Beneficiarii: un lanț de off-shore-uri

Pe anul 2018, firma a avut o cifră de afaceri de 50,2 milioane de lei, un profit de 2,4 milioane de lei și datorii de 23,7 milioane de lei.

Firma este administrată de basarabeanul Crijanovschi Radion și de Dragomir Paula Cezarina, iar asociații firmei sunt Hof Yaacov (cetățean israelian) și off-shore-ul cipriot SUNSTRING LTD. Offshore-ul respectiv este asociat în Republica Moldova cu Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody. De asemenea, off-shore-ul care este acționar majoritar al firmei AMS 2000 are legături cu MEDOATH PHARMA LTD, un alt off-shore care apare în baza de date Panama Papers.

Teoretic, nimeni nu știe cu exactitate cine se află în spatele acestor afaceri.

Însă, din informațiile disponibile în România se poate desena un cerc de interese care gravitează în jurul acestei afaceri.

În urmă cu 15 ani, HOF YAACOV, acționar minoritar și reprezentant al off-shore-ului care controlează AMS 2000, a fost implicat în România într-un caz cu trafic de embrioni umani.

 Era vorba de o clinică în care se creau embrioni umani care erau implantați femeilor britanice care își doreau un copil. Clinica respectivă era deschisă sub numele de Global Art, iar această firmă era administrată de HOF YAACOV.

În anul 2005, la momentul dezvăluirilor apărute în presă vizavi de implicarea firmei administrate de Hof Yaacov în scandalul cu embrioni umani, conducerea Ministerului Sănătății preciza prin intermediul ministrul Sănătății de atunci, Mircea Cinteză, că donarea de ovule în scopuri comerciale și comercializarea embrionilor umani sunt acțiuni ilegale, conform Legii transplantului și donării de organe și țesuturi din 1998. „Donarea de ovule se face cu acordul persoanei de la care este făcută recoltarea și avizul Comisiei de transplant. Comerțul cu țesuturi umane și ovule fecundate reprezintă o faptă penală care se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani”, spunea Mircea Cinteză, în timpul unei emisiuni televizate. În aceste condiții, activitatea societății „Global Medrom”, cu sediul în București, unde funcționează și firma „Global Art”, unitatea acuzată că ar face export de embrioni, este ilegala. La data respectivă, ministrul spunea faptul că ”în România nu există o lege privind reproducerea umană asistată și, din acest motiv, poate fi realizată fertilizare în vitro fără aprobări speciale”. Cinteză a mai spus că așa cum în societate există muncă la negru și în medicină există practici negre, care trebuie să dispară, un exemplu în acest sens fiind activitatea din clinică bucureșteană care ar pregăti livrarea de „copii prin poștă”. Practic, ministrul Sănătății nu a făcut decât să confirme ceea ce presă a relatat și anume faptul că în acest caz nu este vorba de altceva decât de o adevărată contrabandă.

Caz penal deschis la infinit

De asemenea, procurorii bucureșteni spuneau că au înregistrat un dosar penal și că vor cere sprijinul Poliției pentru a clarifica situația financiar-contabilă a firmei „Global Medrom” SRL, o altă societate din suveica afacerilor cu embrioni. Conform declarațiilor oficiale, procurorii Parchetului Tribunalului București au înregistrat dosarul 638P/2005, care urmează să fie trimis polițiștilor.

 Ministerul Sănătății a apelat la procurori după ce, timp de două zile, o echipă de control din cadrul ministerului și a Direcției de Sănătate Publică București (DSPMB) a mers la sediul firmei, însă nu a putut contacta pe nimeni de la respectivă societate. De asemenea, autoritățile sanitare au trimis, săptămâna trecută, pe adresă „Global Medrom” SRL o scrisoare în care au cerut reprezentanților firmei să se prezinte la sediul Inspecției Sanitare de Stat (subordonată Direcției de Sănătate Publică), pentru a aduce autorizația și certificatul de înregistrare de la Cameră de Comerț, avizele de funcționare emise de instituțiile abilitate, dar și programul de activitate a clinicii.

După câțiva ani de la aplanarea scandalului, apare ”mustața” lui Dragnea

Anul trecut, la începutul lunii februarie, Liviu Dragnea a introdus un amendament în cadrul bugetului Ministerului Sănătății prin care se indica faptul că ministerul va trebui să cumpere teste prenatale de la firma americană-israeliană Natera. Potrivit site-ului companiei, singura firmă din România care poate comercializa testele Natera este AMS 2000 Trading.

Liviu Dragnea

În amendamentul respectiv, se arăta că ”Programul Panorama presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei”. La un calcul simplu rezultă suma anuală de 500 de milioane de lei cheltuiți din banii contribuabililor pentru testele produse de firma americană Natera și vândute în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL.

În această situație ceea ce a atras atenția a fost că în actul legislativ apărea exact numele (Panorama, n.red.) unui produs sau al unei companii producătoare atunci când vine vorba de achiziții publice. În mod normal, când e prevăzută achiziționarea de bunuri ori servicii, inițiatorul legislației anunță categoria de servicii sau produse vizate (în acest caz, ”teste prenatale”), urmând ca o licitație publică să stabilească furnizorul final. Singurele cazuri în care legislația prevede explicit furnizorul final sunt contractele militare, acestea fiind exceptate de la legislația europeană și națională privind achizițiile.

Anul trecut, societatea a câștigat aproape 140 de licitații

Cea mai mare dintre licitații a fost organizată de SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „DR. CONSTANTIN OPRIS” BAIA MARE, iar firma AMS 2000 a câștigat contracte în valoare de aproape 10 milioane de lei doar în cadrul licitației respective. Spitalul a cumpărat de la această societate REACTIVI PENTRU ANTIBIOGRAMA, TRUSE DE AGLUTINARE, TESTE RAPIDE DIRECT DIN PRODUSUL PATOLOGIC PENTRU DIAGNOSTICUL MICROBIOLOGIC, MEDII DE CULTURA DESHIDRATATE ȘI CONSUMABILE PENTRU DIAGNOSTICUL MICROBIOLOGIC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.