În primăvara anului trecut, la târgul de mașini dintre Gilău și Florești s-a iscat un scandal violent între două familii de rromi. În urma conflictului, patru dintre persoanele implicate au ajuns la UPU Cluj. Protagoniștii erau frații Dafinel Muncaciu și Lăcătuș Elisei care i-au atacat pe cei din familiar Rostaș, cunscuți membrii ai clanului Țambric. Procurorii au continuat cercetările cu privire la împrejurările în care Damir Daniel Samuel (membru al clanului Țambric) a fost înjunghiat în abdomen, reușind să construiască un rechizitoriu prin care l-au trimis în judecată pe Elisei pentru tentativă de omor.
La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an are lor primul termen din dosarul rezultat în urma conflictului din piața de mașini de la Gilău. Mai exact, în 23 aprilie 2016, pe fondul unei stări tensionate și conflictuale anterioare ce trena de peste zece ani, a avut loc o altercație între grupul Rostaș-Țambric(din care făcea parte Damir Daniel Samuel și alții 15 indivizi) și grupul Lăcătuș( format din inculpatul Lăcătuș Elisei și fratele său Muncaciu Sava Dafinel). Potrivit autorităților, cele două grupuri și-au aplicat lovituri reciproce, însă cel mai afectat în conflict a fost Damir Samuel, deoarece acesta fost înjunghiat în zona toracelui, suferind de pierderi de sânge. Cel din urmă fusese atunci transportat de urgență la UPU Cluj, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale, fiind internat mai multe zile pentru a se recupera.
Medicii au constatat atunci că viața acestuia a fost pusă în pericol. Astfel că, organele de cercetare au audiat martorii conflictului și au dedus din declarațiile acestora că cel ce l-a înjunghiat pe Damir a fost chiar Lăcătuș Elisei. Procurorii au propus măsura arestului prevenitiv pentru Elisei, lucru aprobat de magistrații de la Tribunalul Cluj, pentru o perioadă de 30 de zile. Prelungirile acestei măsuri l-au mai ținut pe Elisei timp de patru lui în arest atât la Cluj cât și la Aiud.
Cum și-a redobândit libertatea: legitimă apărare
În 8 august, Tribunalul Cluj revine asupra propunerilor procurorilor și decide să-l plaseze pe Elisei din arest preventiv în control judiciar. Avocatul lui Elisei, Rîșniță Alexandru, invocase atunci câteva aspecte ce au reușit să-l convingă pe judecător că declarațiile martorilor(membrii ai clanului Țambric) au fost formulate prin intenția tendențioasă de a-l incrimina cu orice preț pe clientul său. De asemenea, expertul în penal susține că în urma conflictului din Târgul de Mașini de la Gilău s-au început nu unul ci cinci dosare împotriva celor implicați, însă doar cel al lui Lăcătuș în calitate de inculpat a luat amploare, celorlalți nefiind comunicate acuzațiile.
„Inculpatul este nevinovat şi are convingerea că judecătorului fondului va ajunge la aceeaşi concluzie după terminarea cercetării judecătoreşti. Persoana vătămată(Damir Daniel Samuel), aflată faţă în faţă cu inculpatul(Lăcătuș Elisei) la confruntări, fiind întrebat dacă a văzut că inculpatul l-a înjunghiat, aceasta a răspuns că i-a văzut doar mâna, nici măcar persoana vătămată neputând declara în totală contradicţie cu adevărul că inculpatul a fost cel care l-a lovit cu cuţitul” argumentează apărătorul lui Elisei.
Avocatul Alexandru Rîșniță a formulat cereri şi excepţii pe care le-a depus la dosarul cauzei.
„S-au invocat declaraţiile martorilor, sens în care arată că se vorbeşte despre o familie întreagă de martori, respectiv clanul „Ţambric”. Aceştia au cu toţii calitatea de suspecţi în dosarele paralele formate, având ca obiect tentativă de omor şi loviri şi alte violenţe. Prin urmare, în acest dosar ei sunt martori, însă în realitate ei sunt suspecţi, probabil acesta fiind motivul pentru care au formulat declaraţiile în această maniera. Chiar şi menţinerea inculpatului în stare de arest preventiv este de natură să înfrângă principiul egalităţii de tratament, pentru că nu este normal să existe 5 dosare având ca obiect tentativă la omor, unul fiind cel de faţă, iar în cazul celorlalte nici măcar nu s-a adus la cunoştinţă învinuirea celorlalţi. În opinia sa, acest inculpat a fost ales datorită presiunii mediatice”, mai explică Rîșniță.
Elisei acuzat de tentativă de omor
Cu toate acestea, în rechizitoriu, cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au o concluzie diferită, drept pentru care au cerut trimiterea în judecată a lui Elisei pentru tentativă de omor.
„Lăcătuș Elisei i-a aplicat lui Damir Daniel Samuel o lovitură cu cuțitul în zona abdominale, care i-a pus viața în pericol. Conflictul a fost numai între inculpat și fratele său, pe de-o parte, și grupul Rostaș- Țambric, pe de altă parte, deci numai cei doi frați au putut aplica lovitura cu cuțitul persoanei vătămate Damir Daniel Samuel.
Din declarațiile persoanei vătămate și ale martorilor Prodan Elisei Emanuel, Rostaș Alexandru junior, Prodan Adrian Titi, Lazăr Ivansuc, Rostaș Ioansuc rezultă că Elisei este cel care a aplicat lovitura cu cuțitul persoanei vătămate” explică procurorii în rechizitoriu.
Varianta lui de poveste
Potrivit declarației de la dosar dată de Lăcătuș Elisei, ”așa cum am arătat și anterior, eu am recunoscut doar fapta pe care am săvârșit-o, respectiv că l-am lovit pe Rostaș Alexandru junior, zis ”Giolgău”, cu o brișcă pe care o aveam în mașină pentru a răzui foliile de pe geamuri, în coapsă. Susțin că l-am lovit în autoapărare pentru că aparținătorii lui Țambric (Rostaș Alexandru senior), în număr de 10 – 15, au tăbărât pe mine și pe fratele meu, agresându-ne. Conflictul a debutat când eu și fratele meu, Muncaciu Sava Dafinel, am trecut pe rândul unde era expusă spre vânzare mașina lui Țambric, iar acesta a început să ne adreseze injurii. Conflictul dintre familiile noastre durează de 10 – 12 ani. Toți ceilalți membri ai familiei erau prin preajmă și s-au strâns în jurul nostru în aproximativ 30 de secunde. Au început să ne atace cu pumnii și picioarele și cu pietre. Cred că am văzut la Țambric și un cuțit. Damir Daniel Samuel era în grupul lor (n.red. persoana rănită cel mai grav și care a fost operată). Ei erau 10 – 15, noi eram 2. La un moment dat eu am scos brișca și le-am făcut semn să înceteze să mai înainteze, însă ei au continuat să vină spre noi. În principal ne-am apărat împingându-i, iar eu l-am lovit pe Giolgău în partea laterală cu acea brișcă(…). Conflictul s-a aplanat când s-a auzit că vine Poliția, atunci cei din familia Țambric au fugit.
Eu l-am ridicat pe fratele meu de jos și pentru că nu am reușit în primă instanță am adus mașina mai aproape, gândindu-mă să-l duc la UPU. Fratele meu era plin de sânge și cred că avea și o tăietură la mână. Nu îmi explic de unde provine rana înjunghiată a lui Damir Daniel Samuel” declară Lăcătuș Elsei.
Mărul discordiei născut în urmă cu mulți ani
Potrivit surselor Gazetei de Cluj, cei doi Romi, Dafinel Muncaciu și Țambric aveau socoteli nerezolvate de câțiva ani. Însă picătura ce a umplut paharul a fost că Dafinel crede că familia lui Țambric i-a făcut vrăji și blesteme la unul dintre băieții săi, care în prezent este foarte bolnav. De cealaltă parte, Țambric susține că Dafinel împreună cu băiatul său i-au sechestrat fata, referindu-se la faptul că cei doi tineri trăiesc în concubinaj, necăsătoriți. În cultura rromilor, socrul cel mare, în acest caz Dafinel Muncaciu, trebuia să îi plătească o sumă de bani pentru a-i lua de noră fata, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.
În prezent, fata lui Țambric locuiește împreună cu băiatul lui Dafinel și are trei copii cu acesta.