Legenda vorbeşte că în timpul unei bătălii purtate cu otomanii, Vlad Ţepeş a ajuns tocmai prin părţile Bărăganului, pe malul unei ape adânci şi sărate. Victorios în război, voievodul le-ar fi spus oştenilor săi să-i prindă pe turci şi să-i înece în apa care se întindea cât vezi cu ochii. Mare i-a fost mirarea domnitorului Ţării Româneşti când a văzut că turcii în loc să se înece, plutesc pe luciul apei.
Aceeaşi legendă spune că turcii au fost ţinuţi în apa sărată vreme de o săptămână, iar când au fost scoşi din lac şi traşi în ţeapă în pădurea din apropiere, aceştia au rezistat destul de mult torturii la care au fost supuşi. Surprins de rezistenţa turcilor în faţa metodei sale inumane de a-şi pedepsi inamicii, Vlad Ţepeş a dat ordin să fie verificată apa din lac. Aşa s-a constatat că apa sărată are într-adevăr proprietăţi curative şi vindecătoare.
Surprinzător sau nu, lacul unde Vlad Ţepeş i-a pus la saramură pe turci există în realitate. El se află într-adevăr în Bărăgan, la o distanţă de cinci kilometri de Brăila. Mai multe studii au confirmat faptul că apa lacului are într-adevăr proprietăţi miraculoase, datorate nămolului sapropelic din apă. Aşa că autorităţile au luat decizia de a înfiinţa aici o staţiune balneară, denumită sugestiv Lacul Sărat. Perioada de glorie a staţiunii a fost între cele două războaie mondiale, când faima apelor sărate a străbătut Europa de la est la vest şi înapoi.
Citiți mai multe în Adevărul
Sursa foto: Aina-Albi