Problema lacului din Gheorgheni aflat lângă Iulius Mall, revine. Mirosul insuportabil şi culoarea veşnic tulbure a lacului eclipsează malul curat şi fântâna arteziană din mijlocul acestuia. Dacă în 2013 clujenii de bucurau că a fost inaugurat cel mai modern parc din Cluj, după care s-a amenajat și malul lacului, de anul trecut singura posibilitate de a sta la malul lacului ar fi dacă și-ar acoperi căile nazale. Deşi de la depărtare pare o privelişte frumoasă, oamenii se plâng de mirosul de nedescris ce este generat de mizeria revărsată în apă.

Ioan Bîldea cere soluţii administraţiei locale

Consilierul Naţional Liberal Ioan Bîldea a făcut încă o solicitare cu privire la această problemă. Astfel, acesta a cerut Primăriei să analizeze variantele de alimentare cu apă a lacurilor din Gheorgheni.

”Specialiștii spun că pentru lacurile de lângă Iulius Mall trebuie găsită o variantă de alimentare cu apă proaspătă, altfel se vor transforma în bălți verzui urât mirositoare. Solicit acest lucru având în vedere faptul că Lacul 1, cel de lângă Iulius Mall, arată din ce în ce mai rău.

Alimentarea lacului se făcea până la construcția pasajului Aurel Vlaicu printr-o conductă subterană din Canalul Morii, pe traseul Strada Crinului – Strada Ciocârliei – Strada Fabricii – Cinema Mărăști – Lac. Însă, după construcția pasajului, alimentarea a fost întreruptă. Totodată este posibil ca alimentarea să fi fost întreruptă și în alte puncte datorită construcțiilor care au apărut pe traseu în ultimii ani. Drept urmare, se impune comandarea unui studiu referitor la identificarea unor variante de alimentare cu apă a lacurilor. Alimentarea din pârâul Becaș prin pompare din zona Selgros sau gravitațional din livadă, variante de lucru recomandate de către specialiștii de la Administrația Națională „Apele Romane” sau orice altă variantă posibilă, precum și posibilitatea refacerii conductei din Canalul Morii, trebuie analizate în acest studiu. În funcție de costurile implicate, consider că se impune rezolvarea acestei probleme cât mai repede. Fără o alimentare corespunzătoare cu apă proaspătă, lacul se va transforma într-o baltă verzuie cu miros neplăcut”, spune Ioan Bîldea.

 

Consilierul local PNL, a mai făcut solicitări similare. În 2015,  a fost abordat de către clujeni pentru a lua măsuri, iar acesta a cerut Primăriei să contacteze firma Coral pentru a efectua lucrări de decolmatare.

 

„Apa este atât de murdară încât întreg lacul pare o baltă mlăştinoasă ce duhneşte în zilele călduroase, în total contrast cu amenajarea parcului, făcută de către cei de la Iulius Mall. Drept urmare, se impun lucrări de curăţare şi decolmatare a lacului, astfel încât acesta să ofere o privelişte plăcută pentru clujenii veniţi să se relaxeze în zonă” spune Ioan Bîldea.

Acesta susţine că a mai făcut o solicitare și în 2014 la care i s-a comunicat că RADP, instituţie subordonată primăriei, nu poate îndeplini o sarcină de acest tip.

„Având în vedere răspunsul nr. 327661/444/24.09.2014 referitor la aceeaşi solicitare făcută în luna septembrie anul 2014, în care mi s-a precizat faptul că R.A.D.P Cluj-Napoca nu poate executa decât lucrări de curăţare, reparaţii /refacere maluri conform HCL nr. 104 din 22.10.1996, vă rog să-mi comunicaţi care este soluţia legală pentru executarea unor lucrări de decolmatare a lacului, având în vedere faptul că starea actuală este jalnică. Localnicii spun că lucrări de decolmatare nu s-au făcut în ultimii 30 de ani, deci cu atât mai mult se impun astfel de lucrări. Doresc să ştiu cine ar trebui să se ocupe de rezolvarea acestei probleme şi ce soluţie legală propune municipalitatea”, precizează Bîldea în sesizare.

 

Dezastru cu tone de pești morți

Lacul de lângă Iulius Mall este renumit în rândul clujenilor amatori de pescuit. Însă cei de la Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi (A.J.P.S.) Cluj sunt îngrijoraţi că se va repeta dezastrul de acum câţiva ani când din cauza poluării apei, tone de peşti au murit.

„În prezent se poate  pescui pe lac, dar cu greu. Noi am făcut o mulţime de sesizări la primărie şi la cei de la mediu. În faţa lacului de lângă Iulius Mall trec conducte de canal. Acestea generează mirosul insuportabil. Anii trecuţi, după mai multe sesizări la mediu şi la primărie, nimeni nu a luat nicio măsură. Singura excepţie e că au făcut o fântână arteziană pentru a oxigena apa, dar fără rezultat.

O comisie trimisă de cei de la mediu s-a prezentat la faţa locului împreună cu noi. Le-am semnalat problemele şi aceştia au luat probe de apă, acum  vreo  trei  ani, dar nu a veniţi nici un răspuns sau vre-un rezultat din partea acestora. Ne teme că istoria se repetă într-un timp foarte scurt.

În urmă cu 3-4 ani au fost semnalate mortalităţile amfibienilor din  Gheorgheni. Tone de peşte mort a fost găsit la suprafaţă şi pe malul lacului. Măsurile luate de urgenţă de noi, atunci, au fost de a încerca să recuperăm  peşte şi  l-am dus în  lacul  III”, declară preşedintele interimar AJPS Cluj, Ion Simon.

Specialiştii spun că există mai multe variante de a curăţa lacul însă multe dintre ele sunt foarte costisitoare şi nimeni nu se înhamă la plată. Cei de la AJPS propun o soluţie simplă:

„Prim-pas facil pentru stoparea poluării, de exemplu, ar fi ca acea canalizare astupată ce îşi revarsă apa din Canalul Morii în Lac să fie stopată. Ba mai mult, s-ar putea folosi acea instalaţie pentru a introduce apă curată şi tratată în lac. Astfel mizeria existentă ar dispărea treptat”, completează Ion Simion.

 

Cei de la Univers T pot să îşi piardă clientela pe timpul verii

Cum mirosul predominat dăinuieşte în jurul lacului, clădirile de afaceri, şi nu numai, din zonă vor avea de suferit. Spre exemplu, fostul hotel preferat al lui Nicolae Ceauşescu, Univers T, se află în imediata parte de lângă lac, între lac şi Iulius Mall. Odată cu apariţia căldurilor mari, la mijlocul verii, există şanse ca terasa hotelului, precum şi camerele ce au ferestrele spre lac să fie evitate din cauza mirosului.

„Din fericire încă nu avem plângeri din partea clienţilor, dar nu e exclus pe viitor. Din câte ştim, nu ar fi treaba primăriei, ci a celor de la Apele Române şi Luciu. Ar trebui dragat lacul şi adusă o barjă din Tulcea. Aşa s-a făcut şi acum zeci de ani. Nu e murdar lacul dar sunt microorganisme, plante şi acolo trebuie luat nămolul de pe fund, curăţat, pus pietriş etc.”, declară directorul de la Univers T, Victor Lungu.

 

Istoricul ilegalităților din partea Primăriei

Nu doar că nu se face nimic în privinţa situaţiei lacului ce aduce un prejudiciu la reputaţia unui oraş candidat al competiţiei „Capitală Culturală Europeană”, dar mai există şi un istoric de ilegalităţi.

Primăria Cluj-Napoca a inaugurat în 2013 parcul de lângă Iulius Mall, unde s-au realizat amenajări, fără a avea însă documente legale care să îi dea măcar drept de administrare a întregii suprafeţe. Singura hârtie prezentată de instituţie instanţei în litigiul de retrocedare a terenului respectiv este lipsită de legalitate, iar actele normative invocate nici măcar nu există!

Consilierii locali au votat atunci proiectul de hotărâre privind „însuşirea documentaţiei tehnice de înscriere în cartea funciara a unui teren situat în municipiul Cluj-Napoca, zona lac I Gheorgheni”. Prin această decizie, administraţia efectua dezlipirea a patru parcele în suprafaţă totală de 13.161 mp, restituite lui Domşa Antoniu, Domşa Aurelia şi Ionescu Maria-Iuliana, şi 43.856 mp, care intră în mod legal în administrarea municipiului. Alţi 15.400 mp erau alipiţi pentru a fi înscrişi în Cartea Funciară (CF) în proprietatea municipiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.