Uniunea Creștin Democrată din România vrea să contribuie la schimbarea autentică a modului de a administra resursele publice, începând de la nivel local. În 10 mai a avut loc conferința de presă dedicate prezentării programului candidaților UCDR Cluj la Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj, în persoana Dr. David Ille, respectiv a domnului Mitraș Dudaș.

Am 58 de ani, sunt absolvent de MBA, am o bogată experiență în afaceri, la catedră, în consultanță și comunicare. Pentru mine am tot ce-mi trebuie: am familie minunată, trei copii căsătoriți, patru nepoți, al cincilea e pe drum, nu-mi trebuie pentru mine alte lucruri. În ultimii 10 ani mi-am pus timpul meu la dispoziția celorlalți spre ajutare. Așa că aș vrea să vă spun ceva despre bazele pe care mi-am așezat lucrurile în viață, sunt patru lucruri care încep cu litere simbol pentru noi, UCDR”, a spus Mitraș Dudaș.

“U – unitate pentru că există sinergie și avem nevoie unii de alții, totul se construiește în comunitate și trebuie să construim în unitate; avem nevoie de C – claritate, pentru că sunt multe lucruri ascunse de oameni după geamuri murdare, trebuie să comunicăm, să știm ce se face cu banii noștri, ce se face cu bugetul comunitar; pentru litera D – dialog, nu știu toate lucrurile, chiar dacă am multă experiență, învăț, trebuie să ne sfătuim, să învățăm unii de la alții; al patrulea lucru este să avem R – responsabilitate: România nu e a mea, e a noastră, a tuturor, cu cât sunt mai în față sunt mai responsabil de cei ce mă urmează. Pentru mine frica de Dumnezeu este mai sus decât frica de DNA și alți oameni. Sunt creștin practicant și sunt onorat să declar lucrul acesta.

Pentru că nu vorbele sunt cele care contează, ci faptele, vă propun patru direcții de implicare a mea în Consiliul Județean Cluj, grupate pe cele patru litere care comun acronimul UCDR. U – Utilități: Chiar dacă județul Cluj stă destul de bine în mediul rural la apă și canalizare, doar 27% din localități beneficiază de apă curentă și doar 5,3% și de canalizare, este un lucru la care se poate lucra foarte mult. Domeniul D – al drumurilor: întâlnim tractoare pe drumuri europene, e nevoie de drumuri paralele, utilitare, pentru agricultură și pentru deplasarea celor care locuiesc în comune. C – Calitatea mediului: la țară avem deșeuri, rezultatele din agricultură la care țăranii dau foc și poluează în loc să producă energie regenerabilă, lucrurile acestea se întorc împotriva lor. Al treilea lucru este Comunitate: pot să ajut comunitățile să-și construiască clustere, adică acele agregate zonale, asocieri zonale între localități cu un anumit specific: zona montană a județului Cluj să se asocieze cu produsele specifice, nevoi specifice, comunele acelea le poți asocia și în felul acesta să-i ajuți să-și construiască lucrurile împreună.

De asemenea aș dori să ajut oamenii să-și gândească Depozite de produse agricole: niciun producător individual nu va putea avea forța de negociere și condiții de păstrare pentru păstrare mai îndelungată a ceea ce produc ei.

Aș dori să lucrez și la integrarea orizontală a fermelor, adică dacă am producție de lapte aș vrea să o văd dezvoltându-se până la producția de brânzeturi, mergând chiar mai departe, în a distribui acele produse în marile lanțuri de magazine.

Probabil că ați auzit de ceea ce se numește Grupuri de acțiune locală, este o inițiativă pe care aș dori să o ajut să se dezvolte, în care oamenii să se asocieze, să construiască anumite proiecte care interesează comunitatea, iar comunele, satele, să devină mici orășele.

Pe D – Dezvoltare aș vrea să ajut oamenii să dezvolte afaceri la țară, pentru că pentru mulți afaceri înseamnă doar oraș chiar dacă sunt atât de multe oportunități în mediul rural. Oamenii nu ar mai migra spre oraș, ar folosi resursele locale unde se găsesc din abundență, ar fi un echilibru între comunitățile în care oamenii respectivi sunt. Am lucrat în domeniu, știu ce înseamnă obținerea de fonduri de la Uniunea Europeană și gestionarea lor.

Tot în zona aceasta a Dezvoltării vreau să insist și să contribui la dezvoltarea zonei metropolitane. S-a pornit destul de firav și lucrurile sunt încă în așteptare.

Un alt aspect este Domeniul regenerabilelor: avem nevoie de colectare selectivă și la țară, acolo se pot dezvolta energiile regenerabile mult mai bine ca la oraș, fie că sunt eoliene, solare etc.

E ușor să propui niște lucruri, mai greu să demonstrezi. Eu nu sunt un om al vorbelor, sunt un om al faptelor. Dați-mi voie să demonstrez acest lucru, cum am demonstrat în domeniile în care m-am implicat.

Nu în ultimul rând trebuie să facem referire la Responsabilitate. Aș vrea să gândim lucrurile din această perspectivă pentru că lipsa de transparență de până acum a făcut ca o parte din fondurile alocate Clujului să fie utilizate în interese de grup sau cu altă destinație decât cea normal”.

 

Mitraș Dudaș:

Tel: 0722 353 005

email: mitras.dudas@ucdr.ro

Uniunea Creștin Democrată din România:
contact@ucdr.ro
www.ucdr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.