### PSD Cluj şi-a făcut schimbarea la faţă sau cel puţin asta a încercat. Ca întotdeauna la PSD deontologia şi morala primează, iar faptele lipsesc să apară. Şi dacă există fapte, ele există mai mult în declaraţii, mai ales în atribuirea meritului altora. În organizaţiile judeţene şi municipale a PSD s-a încercat o schimbare, însă mai mult s-ar potrivi vorba „nimic nou sub soare.” Dacă la municipiu a fost ales şef Mircea Jorj,  la judeţ s-a făcut rocada mică, fiind numit fostul şef de la municipiu, Remus Lăpuşan

Remus Lăpuşan şi-a adjudecat şefia PSD Cluj cu 421 de voturi, iar contracandidatul său, senatorul Alexandru Cordoş, a reuşit să strângă doar 121 dintre sufragii. Victoria a fost un zdrobitoare pentru fostul lider al PSD Cluj-Napoca, însă toată lumea ştia care va fi soarta lui Cordoş înainte ca procesul de vot să înceapă.
În schimb, deşi de-a lungul Conferinţei Judeţene a PSD se tot vorbea despre schimbare, despre întinerirea partidului, despre o altă abordare a problemelor, oamenii aleşi sunt tot aceiaşi. Cine nu a auzit de noul uns „preşedinte executiv”, Cornel Itu, trezorierul Dan Canta sau de secretarul general Ioan Oleleu. La timpuri noi, figuri vechi. Nici pe lista celor 13 vicepreşedinţi nu apar surprize, mai toţi fiind aceiaşi oameni care ies în faţa din PSD Cluj: Ilarie Ivan , Mihaela Rozor, Cordoş Alexandru, Lucia Suciu, Laura Pop, Ioan Bota, Iosif Zăgrean, Vasile Puşcaş, Cristian Matei, Ioan Roman, Aurelia Cristea, Ioan Vuscan, Ioan Neselean şi Marius Bordea. Dacă tot se plângea toată lumea la conferinţă că nu au fost aleşi miniştri clujeni în ultima perioadă, în afară de mult mai celebra parte a Grupului de la Cluj, oficialii PSD Cluj s-au hotărât că nu au nevoie de aşa ceva. Suntem curioşi cum vor ajunge să aibă vreodată vre-o propunere de ministru din Cluj dacă tot aceiaşi oameni refuzaţi deja de la centru îi propun.

 
Nea Nelu’ supraveghează din umbră

Evenimentul s-a desfăşurat sub auspiciile centrului, prin prezenţa lui Victor Ponta şi a fostului ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu. În discursul său, Ponta a amintit şi de celebrul, ilustrul, bine-cunoscutul şi niciodată uitatul Nea Nelu’. Cică Iliescu l-ar fi întrebat pe noul lider al PSD cine candidează la  Cluj, „ţinând frâiele” organizaţiilor social-democrate fără nicio funcţie.

Conflicte locale şi centre de influenţă

La congresul PSD au participat 563 de delegaţi, care au primit la intrarea în sală câte un raport de analiza al partidului şi pliante cu candidaţii. Valentin Cuibus a deschis seara alegerilor cu darea de seamă, optând să nu mai candideze pentru un nou mandat. Cuibus nu a uitat să menţioneze şi faptul că PSD s-a confruntat la Cluj cu “numeroase conflicte locale şi centre de putere”. “Trebuie să recunosc că s-a muncit foarte mult, dar nu întotdeauna foarte bine” a mai precizat moderatorul alegerilor.

„Am să vă scap de Boc”

“Trebuie să încercăm să găsim linia de mijloc. Lucrurile încep să se schimbe la Cluj uşor şi neaşteptat. Am să vă scap de Boc dacă se poate. Sunt convins că nu aveţi nevoie de soluţii din altă parte, ele sunt aici. Dacă nu sunt de ajutor pentru Cluj cu organizaţia centrală, atunci prefer să nu vă încurc. Doresc ca organizaţia de Cluj să fie tratată absolut egal ca toate celelalte organizaţii. Nu voi permite să fie judecată de ceilalţi, însă nu ţin partea nimănui. Am fost un partid în fărâmiţare şi îmi doresc să redevenim un partid foarte serios şi coerent.

Faptul că i-am susţinut pe liberali ne-a costat foarte mult. A fost o prostie să intră la guvernare. Pe atunci nu eram conştient că nu avea cum să iasă ceva bun. Cred cu adevărat că într-o situaţie de criză soluţia va veni de la o guvernare PSD. Am tot respectul pentru liberali ca partid de dreapta, şi din ce în ce mai puţin respect pentru unii lideri de la UDMR", a declarat Victor Ponta.

Sorana Ionăşanu

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.